ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

 

Πριν 40 περίπου χρόνια η ζωή στο χωριό μας ήταν πολύ δύσκολη. Δουλειές δεν υπήρχαν και η κύρια απασχόληση των κατοίκων ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία, όπως και σήμερα.
Κάθε οικογένεια είχε στο σπίτι την αγελάδα, ις κατσίκες, τις κότες, και όλα όσα χρειάζεται μια αγροτική οικογένεια για να ζήσει στο χωριό.
Ο μπαμπα – Κώτσιος, όμως, δεν είχε αγελάδα και σκεφτόταν αρκετό καιρό να αγοράσει. Μια μέρα ήρθε στο χωριό ο Θανάσης ο Συντριβάνης, ο οποίος έμενε στην Βαλμάδα, ένα χωριό έξω από την Θεσσαλονίκη. Εκεί που καθόταν στο καφενείο και συζητούσαν, ο Θανάσης είπε ότι στην Βαλμάδα έχει πολλές μονάδες με αγελάδες. Ακούει ο μπάρμπα – Κώτσιος και τον ρωτάει αν θα βρει εκεί να αγοράσει μια. Θα βρούμε είπε ο μπάρμπα – Θανάσης, έλα όποτε θέλεις.
Μετά από λίγο καιρό ο μπάρμπα – Κώτσιος παίρνει το φορτηγό από το χωριό και πάει στην Βαλμάδα. Βρίσκουνε τον μπάρμπα – Θανάση, ο οποίος τους πηγαίνει στις μονάδες και αγοράζουνε μια αγελάδα.
Το βράδυ, μένουν στο σπίτι μπάρμπα – Θανάση και το πρωί παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Μετά από περίπου δυο ώρες ταξίδι φτάνουν στον Πλαταμώνα. Ο οδηγός, λέει τον μπάρμπα – Κώτσιο ότι πρέπει να σταματήσουν να ξεκουραστούν λίγο και να πιουν ένα ποτήρι νερό.
Πάνε στο μαγαζί και φωνάζουνε τον σερβιτόρο να παραγγείλουν και ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος.
-Ένα φραπέ παρακαλώ (οδηγός)
-Τι είπες θα πάρεις;
-Φραπέ.
-Τι είναι αυτός;
-Καφές μπάρμπα.
-Φέρε και μένα ένα τέτοιου φραπέ.
Φεύγει ο σερβιτόρος και μετά επιστρέφει με την παραγγελία τους.
Ο μπάρμπα – Κώτσιος κοιτούσε περίεργα. Πιάνει το ποτήρι πάγος. Δεν τολμούσε να δοκιμάσει. Κοιτάζει και βλέπει τον οδηγό που ροφούσε από το καλαμάκι.
Ξαφνικά φωνάζει τον σερβιτόρο.
-Έλα δω ρε κουπέλι, Ποιόν κοροϊδεύεις; Τον πατέρα σου; Τι καφές είναι αυτός που έφερες;
-Φραπέ. Απαντάει ο σερβιτόρος.
-Τι φραπέ; Άρα εσύ πήγες μέσα, έπλυνες τα’ άλλα φλιτζάνια   και έβαλες τα πλύματα μέσα στα ποτήρια να τα πιω εγώ; Φεύγα τράβα μέσα και φκιάσε ένα καφέ της προκοπής μη σε πλακώσω μη την κλούτσα και συ φκιάσω το κεφάλι όλο τζιουμακ(ι)έ (καρούμπαλα).
Μάταια ο οδηγός προσπαθούσε να εξηγήσει τον μπάρμπα – Κώτσιο, ότι ο φραπέ πίνετε κρύος και ότι δεν είναι πλύματα, αλλά άλλου είδους καφές.
Έτσι έμαθε κι ο Μπάρμπα – Κώτσιος τι είναι ο «φραπέ».

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ