Από δίμηνο σε δίμηνο
Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Τηλ.: 2331020867 & 2495096448 – kallipefki@comvos.net
Η πλατεία μας χρειάζεται λίγη περιποίηση. Επισημάνθηκε από αρκετούς φίλους του χωριού μας. Πρώτο και κύριο περισσότερη καθαριότητα. Δεύτερο μερικές γλάστρες κοντά στην εκκλησία. Τρίτο άσπρισμα εκεί όπου χρειάζεται. Τέταρτο κατασκευή νέου μνημείου πεσόντων με υλικά που να ταιριάζουν και να δένουν με το χώρο. Και πέμπτο καινούριο περίπτερο κατασκευασμένο με πέτρα και ξύλο (η επισήμανση αυτή παραμένει και θα παραμένει μέχρι κάτι να γίνει).
Ένα από τα πρόσωπα ξεχωρίζουν μέσα από τα έργα τους είναι και η Μαρία Ρημαγμού. Πανταχού παρούσα, πρόσχαρη και ευδιάθετη να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει τον καθένα, ιδιαίτερα σε όσα έχουν σχέση με τα «γραφειοκρατικά», από ένα φωτοαντίγραφο, μια αίτηση ή τη χρήση της μεγαφωνικής της «κοινότητας» μέχρι τα πιο σύνθετα με την ιδιότητά της, της γραμματέως του αγροτικού συνεταιρισμού. Να σημειώσουμε εδώ, πως προσέφερε γραμματειακή υποστήριξη τα τελευταία χρόνια σε κάθε εκδήλωση του Συλλόγου μας και σίγουρα θα προσφέρει και στο μέλλον.
Η φωτογραφία είναι από τις εκλογές.
Ιστός από σημαίες. Βρίσκεται ξαπλωμένος περίπου ένα χρόνο δίπλα στο δρόμο και κοντά στην πίσω είσοδο του Κατασκηνωτικού Κέντρο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Αν χρειάζεται πρέπει να πάει στη θέση του και αν όχι να μεταφερθεί από κεί. Κάποιος πρέπει να το κάνει.
Το αυτοκίνητο της φωτογραφίας παραμένει ως σημαδούρα, δυο χρόνια περίπου, στο δρόμο που πάει για τον ξενώνα. Αισθητικά δεν είναι και ότι καλύτερο. Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα δεν είναι κατά κανόνα αντικείμενα διακόσμησης. Είναι δυστυχώς δείγματα του πολιτισμού μας. Το συγκεκριμένο είναι και επικίνδυνο (τζάμια σπασμένα, λαμαρίνες ξεχαρβαλωμένες). Μήπως κάποιος πρέπει κ. πρόεδρε, του Τοπικού Συμβουλίου, να το μαζέψει; Μήπως φίλε, Στέλιο πρέπει να το κάνεις εσύ;
Μπαζώματα! Τι γίνεται στο συγκεκριμένο (μετά τα απανά αλώνια) σημείο κ. πρόεδρε, του Τοπικού Συμβουλίου; Τι γίνεται κ. Δήμαρχε; Τι γίνεται πατριώτες του Δασονομείου; Ο καθένας μπορεί στην Καλλιπεύκη να ρίχνει μπάζα οπού θέλει, όταν θέλει και όσα θέλει; Το τριγωνάκι αυτό (1,5 – 2 στρέμματα), απ΄ όσο γνωρίζω, είναι δασική έκταση, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα του χωριού. Δεν έχει αρμοδιότητα κανένας για να κάνει τις δέουσες συστάσεις (και όχι μόνο); Και τα μπάζα μήπως εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα;
«ΔΡΙΣΤΕΛΑ», Χώρος Αναψυχής, pick nick area, 900 μ. Η πινακίδα βρίσκεται στα 4 χιλιόμετρα περίπου από το χωριό προς τον πλαταμώνα και οδηγεί στην περιοχή της Δριστέλας, ένα υπέροχο, άγριο φυσικό τοπίο με πολλά νερά. Γνωστό σε όλους μα και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένου αφού εκεί μέχρι πριν 15-20 χρόνια όλοι έπλεναν τα στρώματά του και έκαναν τις φλοκάτες. Την πινακίδα τοποθέτησε ο Στέργιος Τσιάτσιος, γιος του Γιάννη, ο οποίος για πολλά χρόνια συντηρούσε τη Δρτιστέλα και εξυπηρετούσε, όλους τους κατοίκους του χωριού. Να σημειώσουμε για μια ακόμη φορά πως η Δτριστέλα είναι μια σημαντική λαϊκή κατασκευή, ή οποία αν δεν συντηρηθεί θα καταστραφεί και σήμερα δεν υπάρχουν άλλοι Γιάννηδες να την ξαναφτιάξουν. Κ. Δήματρχε, πρέπει το θέμα να το δείτε και μάλιστα με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι η λαϊκή μας κληρονομιά, η λαϊκή μας αρχιτεκτονική, η ιστορία μας.
«Κρυφοί έρωτες» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Άγγελου Πετρουλάκη: Δικός μας άνθρωπος!…
Αγάπη για τα χρώματα, τον έρωτα, τη ζωή, τις γυναίκες.
Έρωτας, σε κάθε μορφή και έκφρασή, με αδιαφορία για τις συνέπειες.
Όταν όλα έγιναν γνωστά, σε μια επαρχιακή μεγαλούπολη, αναστατώθηκε η κλειστή κοινωνία, και αντέδρασε με υπερβολή και μικρότητα.
Το διαβάζεις κι αναρωτιέσαι: υπερβολές ή καταγραφή της πραγματικότητας;
Και μη ξεχνάμε! Αυτό το καλοκαίρι γίνονται στην πατρίδα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εκεί όπου γεννήθηκαν και ύστερα από 108 χρόνια από την αναβίωσή τους.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Η φωτογραφία είναι από τις εργασίες που έγιναν πέρσι για να φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τον ξενώνα. Έφτασε. Και περνάει μπροστά ή δίπλα από τα σπίτια μας αλλά για μας είναι απαγορευμένο. Για λόγους οικονομικούς είναι μεσαίας τάσης (3000 V) και όχι χαμηλής (220 V) όπως κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε. Θα περιμένουμε κ. Δήμαρχε. Εξάλλου μπορούμε να κάμνουμε αλλιώς;
Το βιβλίο «Η ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ» συνεχίζει να κυκλοφορεί και να διατίθεται. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όλους μας. Μην το ξεχνάμε! Και θα ήταν ένα πολύ καλό δώρο για φίλους και πατριώτες!
Απόσπασμα από τον όρκο του μεγάλου Αλεξάνδρου
«Όλοι οι θνητοί από εδώ και πέρα να ζήσουν σαν ένας λαός μονιασμένος για την κοινή προκοπή. Θεωρήστε την οικουμένη πατρίδα σας με κοινούς τους νόμους, όπου θα κυβερνούν οι άριστοι, ανεξαρτήτως φυλής».
Πόσο ταιριάζουν τα παραπάνω σήμερα στη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης; Ας θυμόμαστε ότι στις 18-6-04 υπογράφτηκε το πρώτο σύνταγμά της.
Είναι πράγματι ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα και περιποιημένα σπίτια του χωριού μας. Πρόκειται για το σπίτι του Γρόντζιου, ο οποίος το χαίρεται μόνο το καλοκαίρι. Κυριαρχεί η καλοδουλεμένη πέτρα. Μπορεί τα παράθυρα να είναι από αλουμίνιο αλλά «δένουν» με το περιβάλλον.