Από δίμηνο σε δίμηνο

Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Τηλ.: 03310-20867 & 04950-96448

  1.       Στις 29 Ιουνίου στους Γόννους, όπως κάθε χρόνο, ο Ζήσης Παπαδημητρίου (καθηγητής Πανεπιστημίου) με τη σύζυγό του και στο πατρικό τους σπίτι φιλοξενούν τον ζωγράφο Βασίλη Πράπα, που κατάγεται από τη Ραψάνη και ζει στη Λάρισα.
  2.       Έχουμε ένα υπέροχο γήπεδο στο χωριό μας από κάθε άποψη. Βρίσκεται σε πολλή καλή θέση και προσφέρεται για κάθε δραστηριότητα. Με δεδομένο την αύξηση της τουριστικής κίνησης και το πλήθος των παιδιών (αγόρια, κορίτσια) που βρίσκονται το καλοκαίρι στην Καλλιπεύκη, τα οποία δεν έχουν ουσιαστικά καμία διέξοδο -πλην των χορευτικών συγκροτημάτων του συλλόγου μας και τα παγκάκια της πλατείας- θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας -για τα παιδιά και μόνο- να γίνει στο γήπεδο η ελάχιστη συντήρηση που του χρειάζεται, να διορθωθεί η περίφραξη και να δημιουργηθούν μερικές κερκίδες. Με τους ίδιους προβληματισμούς και ενδιαφέρον ο δήμος μας, εξασφάλισε ήδη για το γήπεδο το ποσό των 52.500 € (18.000.000 δρχ) στο οποίο σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες αναβάθμισής του. Τα θερμά μας συγχαρητήρια.
  3.       Και νέο βιβλίο από την πατριώτισσα μας, Τασούλα Τσιλιμένη. «Για όλα φταίει ο κουραμπιές» από τις εκδόσεις Καστανιώτη -2001. Πρόκειται για δέκα μικρές χριστουγεννιάτικες ιστορίες γραμμένες με φαντασία απ’ τις οποίες ξεπηδούν γνωστά πρόσωπα και γεγονότα, όπως οι καλαντιστές, ο Αγιοβασίλης, οι σπιτικές προετοιμασίες, τα παιδιά, οι οποίες γίνονται ιδιαίτερα ευχάριστες από την εικονογράφηση του Σπύρου Γούση.tsilimeni
  4.       ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ (αντιγράφουμε από «ΤΑ ΝΕΑ» 29-4-02) – (υπενθυμίζουμε ότι είναι περιοδική έκδοση με θέματα από τη Θεσσαλία του φίλου και συνεργάτη του Συλλόγου μας Κώστα Σπανού)
    «Βγήκε η ψείρα στον γιακά»…
    Αυτή η περιοδική έκδοση είναι, στ’ αλήθεια, ένα θησαυροφυλάκιο για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Στις σελίδες του φυλάσσονται η τοπική ιστορία, η λαογραφία, η αρχαιολογία, οι παραδόσεις του κεντρικού τμήματος της Ελλάδας. Ο εκδότης και ο διευθυντής του Θ. Η. Κώστας και Βασίλης Σπανός τύπωσαν τον 41ο τόμο και προχωρούν προσφέροντας όχι μόνον εγκύκλιες γνώσεις αλλά και εθνική αυτογνωσία.
    Πολλά τα θέματα, τι να πρωτοδιαλέξω; Ας σταθούμε, με παιγνιώδη διάθεση, στους παροιμιόμυθους της Καλλιπεύκης, του ορεινότερου οικισμού (1.040 μ.) στον Κάτω Όλυμπο, όπως τους έχει συλλέξει ο Ζήσης Κατσιούλας. Ο ερευνητής που κατάγεται από την Καλλιπεύκη δεν παραθέτει τους παροιμιόμυθους στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, αλλά στην κοινή νεοελληνική. Ας δούμε μερικούς και τη σημασία τους:
    – «Βγήκε η ψείρα στον γιακά» (Λέγεται για πολύ υπερήφανο).
    – «Έλα στο γελαδοκούρεμα να τα πάρεις» (Δεν θα σε πληρώσω ποτέ).
    – «Η αλεπού είδε τον κώλο της και τον έκανε γεράν» (Η λέξη γεράν έρχεται από την τουρκική yara = πληγή. Λέγεται όταν γίνεται παρανόηση της κατάστασης).
    – «Μέσα σκάζω την καρδιά μου κι όξω σκάζω τους εχθρούς μου» (Λέγεται γι’ αυτόν που κρύβει τα προβλήματά του, για να μη μάθουν οι άλλοι τι συμβαίνει).
    – «Πού κρεμούν το κυπρί; – Στην καλή τη γίδα» (Στην όμορφη γυναίκα βγαίνει το κακό όνομα).
    – «Τι ρίχνει ο ουρανός και δεν το πίνει η γη;» (Ο άνθρωπος υπομένει τα πάντα).
  5.       Συνεχίζει την έκδοση της εφημερίδας του το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης. Έφτασε με το ταχυδρομείο στα χέρια μας το 4ο φύλλο (έκδοση Απριλίου 2002) με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Υπενθυμίσουμε ότι διευθυντής στο σχολείο αυτό είναι ο πατριώτης μας και επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου μας, Ζήσης Κατσιούλας.
  6.       Στο 5ο φύλλο έφτασε η εφημερίδα του Συλλόγου Αιμοδοτών Αμπελώνα «Η ΕΛΠΙΔΑ», η οποία αυτή τη φορά πήγε ταχυδρομικά σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματά της. Πάμπολλες οι δραστηριότητες του συλλόγου. Ξεχωρίζουμε τη δημιουργία τράπεζας αίματος στα Δελέρια, τη Ροδιά και το Βρυότοπο.
  7.       Στις 22 Μαΐου δημοπρατήθηκε το μεγάλο έργο της γέφυρας Παραποτάμου, στον Πηνειό. Επιτυχία του δήμου μας και του Δημάρχου μας προσωπικά, αφού ο ίδιος το συνέδεσε με την πρώτη του θητεία. Καλή επιτυχία στις εργασίες. Ελπίζουμε να τη διαβούμε γρήγορα.
  8.       «Μου ‘πες να κουρευτώ και κουρεύτηκα» είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου (μυθιστόρημα) του Άγγελου Πετρουλάκη. Ο Άγγελος Πετρουλάκης, είναι γνωστός σε όλους μας από την παρουσίαση του βιβλίου του Συλλόγου μας «Η ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ» και από το κείμενο που συνοδεύει το φετινό μας ημερολόγιο (τελευταία σελίδα) και ένας από τους ανθρώπους που αγαπάει ιδιαίτερα το χωριό μας. Είναι ο αρχισυντάκτης των «ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ» της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Για το βιβλίο του κ. Πετρουλάκη θα επανέλθουμε αργότερα, αφού ολοκληρώσουμε το διάβασμά του.pertoulakis
  9.       Μέγιστη απώλεια για το χωριό μας. Ο παπα-Στέργιος Τσικρικάς, από την Κυριακή του Θωμά (12-5-02 που έγινε η κηδεία του), δεν είναι πια μαζί μας. Σύσσωμο το χωριό τον αποχαιρέτησε και τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία. Αιώνιο το έργο του, αιώνια η μνήμη του.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ