Από δίμηνο σε δίμηνο

Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Δισέλιδο αφιέρωμα διαβάσαμε στο “ΕΘΝΟΣ” της Κυριακής, στο ένθετο “τάϊμ άουτ” στις 5-11 Νοεμβρίου 2000 με γενικό τίτλο “Κάτω Όλυμπος -χορέψτε στο πανηγύρι της φύσης”. Το ρεπορτάζ είναι του Αλέξανδρου Τσαντούλα με σημαντικές πληροφορίες, φωτογραφίες, χάρτη και ξεχωριστή αναφορά στο μοναστήρι του Σπαρμού.

’ρχισε η διαμόρφωση της εισόδου του χωριού μας με κατασκευή κρασπέδων και πεζοδρομίων -και μάλιστα πλακοστρωμένων- από το γεφύρι της Αγίας παρασκευής μέχρι το σπίτι του Καραγιάννη. Πολύ καλή η αρχή. Μπράβο στο Δήμο μας. Περιμένουμε και συνέχεια.

’ρχισαν και συνεχίζουν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες για τα οχτώ επιπλωμένα (ενοικιαζόμενα) διαμερίσματα στη θέση “Απανά Αλώνια”, σε περιβόλι που αγόρασαν (5.5 στρέμματα περίπου), η Αποστολία Μανίκα και ο Στέλιος Παπαδημητρίου. Η τουριστική μονάδα που πρόκειται να στήσουν οι πατριώτες μας, θα είναι στολίδι για το χωριό μας, εναρμονισμένη με τον περιβάλλοντα χώρο και προδιαγραφές 21ου αιώνα. Ο δήμος Γόννων έχει προεκτείνει το δίκτυο ύδρευσης μέχρι εκεί και υπέβαλλε (;) αίτημα επέκτασης του δικτύου της ΔΕΗ.

Προσέξτε φίλες πατριώτισσες και φίλοι πατριώτες, την ’νοιξη που έρχεται, τις πλαγιές του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Ανάληψης. Είναι περισσότερο πράσινες, έχουν περισσότερους θάμνους από ότι είχαν πριν από 30 ή και περισσότερα χρόνια; Προσέξτε τη φωτογραφία στην προ τελευταία σελίδα του ημερολογίου που δείχνει την ίδια περιοχή με 96 χρόνια διαφορά. Την επισήμανση έκανε η αδερφή μου, Χρυσάνθη Παπαδόντα, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Είχε πολλά χρόνια να δει το χωριό καλοκαίρι. Οι διαφορές πράγματι υπάρχουν. Δεν γίνονται όμως αντιληπτές γιατί συντελούνται σιγά-σιγά και δεν τις αντιλαμβανόμαστε.

Ένα όμορφο ημερολόγιο του 2001 κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Αιμοδοτών Αμπελώνα η “ΕΛΠΙΔΑ”, με πληροφορίες για την αιμοδοσία, την ιστορία και το καταστατικό του συλλόγου και πολλές φωτογραφίες. Ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας είναι ο πατριώτης μας, δάσκαλος κάτοικος Αμπελώνα, Αποστόλης Ι. Παπαϊωάννου.

EURO – ΕΥΡΩ: Νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1η Ιανουαρίου του 2001. Όλες οι συναλλαγές σε λογιστικό επίπεδο για τη χρονιά που διανύουμε θα γίνονται σε ευρώ και σε καθημερινή πρακτική σε δραχμές. Από 1ης Ιανουαρίου 2001 όπου αναγράφονται τιμές πρέπει να αναγράφεται και η ισοτιμία τους σε ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2002 θα έχει πραγματοποιηθεί η απόσυρση όλων των νομισμάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά και της δραχμής. Το 2001 είναι η τελευταία χρονιά που έχουμε σε χρήση εθνικό νόμισμα. Η ισοτιμία δραχμής – ευρώ κλείδωσε 340.75 (1 ευρώ = 340,75 δραχμές). Τα εθνικά νομίσματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να αποσύρονται και πέρα από την 31η Μαρτίου 2002 μόνο σε τράπεζες για μια δεκαετία.

5eurov 5 x 340,75=1.703,75

ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ. “Στο στίβο κερδίζουν οι γρήγοροι ενώ στο δρόμο προηγείται η ζωή!” Έτσι μας συμβουλεύουν στο τηλεοπτικό μήνυμα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης οι ολυμπιονίκες μας Κ. Κεντέρης και Κ. Θάνου. Ας τους ακούσουμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να συντελέσουμε σε τραυματισμούς και θανάτους (ούτε του εαυτού μας).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ