Από δίμηνο σε δίμηνο

Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Τηλ.: 2331020867 – 6972446533 – Kallipefki@site.gr

024_dromos 025-dromos

 

Δρόμος Αλώνια – Ξενώνας: Τι γίνεται ρωτούσαμε το Δήμαρχο στο προηγούμενο φύλλο και η απάντηση ήρθε μέσα από την πράξη. Ο δρόμος διαπλατύνθηκε, μπαζώθηκε και στρώθηκε με άσφαλτο. Ο ασφαλτοτάπητας είναι περίπου έξι μέτρα. Συμπληρώθηκαν τα τεχνικά, όπου χρειάζονταν και στο ξεκίνημά του, στα αλώνια μετά το γεφύρι, διαπλατύνθηκε περισσότερο και έχει πλακόστρωτα πεζοδρόμια. Εύκολη διαδρομή για όσους θα τον χρησιμοποιούν και νέο στολίδι για το χωριό μας!

 007_MPARHS3

Στην Καλλιπεύκη (8-7-07) βρέθηκε για λίγο ο Χρήστος Μπαρής, {(Όμιλος Defender (www.defender.gr) – υπηρεσίες ιντερνέτ, που φιλοξενεί τις σελίδες του Συλλόγου μας, δωρεάν από το 2000, (www.kallipefki.site.gr)} ξεφεύγοντας για λίγο από την καθημερινότητα και το άγχος της πόλης (Θεσσαλονίκη). Υποσχέθηκε να ξανάρθει, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση το Συλλόγου και εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το υπέροχο τοπίο της περιοχής.

 

Στο Δημαρχείο θα γίνονται πλέον οι συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου, για να είναι διαθέσιμα όσα μέσα βοηθούν σ’ αυτές.

 

021_patomeni

020_pATOMENI

Πατωμένη: Άρχισαν οι εργασίες στην Πατωμένη. Ευχόμαστε οι παρεμβάσεις να είναι τέτοιες που να αναδείξουν την υπέροχη ομορφιά της.

 

Συνεχίζονται τα έργα κατασκευής του νέου δικτύου ύδρευσης. Υπομονή, υπομονή, υπομονή. Η ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή. Το έργο … «παντοτινό»! Με το καινούριο έργο θα λυθεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε τόσα χρόνια το χωριό μας.

Όμως, θα έχουν νερό όλοι όταν υπάρχει; Όταν γίνεται διακοπή  θα γίνεται για ολόκληρο το χωριό; Ή μόνο για τους «πάνω»;

Οι πληροφορίες λένε πως θα τελειώσει πριν φτάσει ο χειμώνας αλλά όχι ολόκληρο. Ένα μέρος θα μείνει για αργότερα (;). Η μελέτη δεν προέβλεπε την αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου. Θα ήταν καλό ο Δήμος, να μας ενημερώσει έγκυρα γι’ αυτό.

 

001_KIOSKI_ANAL

Κιόσκι στην Ανάληψη τοποθέτησε ο Δήμος μας, νότια από το εκκλησάκι (για να προστατεύεται και από τον αέρα). Άριστη πρωτοβουλία. Θα υπάρχει πλέον μια σκιά για όσους θα βρεθούν εκεί και θέλουν να απολαύσουν το τοπίο.

002_KIOSKI_KARES

Κιόσκι και στη βρύση στις Καρ(υ)ές. Στη μέση περίπου της διαδρομής από Γόννους, ένα καλό σημείο για μια στάση κι αγνάντεμα του κάμπου. Μια μικρή προσπάθεια ακόμη, ώστε να έχει και η νέα βρύση (και πολύ καλοφτιαγμένη) λίγο νερό. Δεν θα διαφωνήσουμε… το χρειάζονται κάποιοι για τα ζώα τους… βεβαίως και είναι προτεραιότητα, μήπως όμως, με κάποια διευθέτηση μπορεί να έχει και η βρύση λίγο; Ή να το χρησιμοποιούν μετά από αυτή.

006_BALSAMOPOYLOS

Στην Καλλιπεύκη βρέθηκε για λίγο (5-7-07) ο Δήμαρχος Κάτω Ολύμπου, Νίκος Βαλσαμόπουλος και πολλοί (σχεδόν όλοι όσοι τον είδαν) έτρεξαν να τον χαιρετίσουν, να πουν δυο κουβέντες μαζί του, να θυμηθούν… Να θυμίσουμε πως ο Νίκος Βαλσαμόπουλος, δίδαξε στο σχολείο του χωρίου μας για οχτώ χρόνια πριν από πολλά χρόνια και μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολα.

006_DROMOI

Καθαρίστηκαν οι δρόμοι λίγο πριν τον αλωνισμό, όπως κάθε χρόνο, με γκρέιντερ της Νομαρχίας Λάρισας. Την ευθύνη υπόδειξης και καθοδήγησης του οδηγού είχε για αυτή τη χρονιά ο Κώστας Γαβούτσικος (στη φωτογραφία, επί το έργον).

008_TSIAPLES_EFHMERIDA

Όχι, δεν άπλωσε τραχανά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, Θωμάς Τσιαπλές. Εφημερίδες άπλωσε. Τριάντα και πλέον κωδικοί. Δουλειά που πρέπει να την κάνει μόνος του, πριν παραδώσει τις εφημερίδες στο ταχυδρομείο. Βλέπετε στη φωτογραφία ένα μέρος της διαδικασίας για την αποστολή της εφημερίδας του Συλλόγου μας στους 600 περίπου συνδρομητές.

Κιβώτια ή πακέτα μεγάλα από το τυπογραφείο, πέρασμα μια – μια στη νάιλον σακούλα (για το εσωτερικό), κόλλημα στη μέση περίπου το έτοιμο αυτοκόλλητο με τη διεύθυνση του παραλήπτη και συρραφή με το μεγάλο συρραπτικό (για το εξωτερικό). Μέχρι εδώ βοηθούν (αν υπάρχουν) αρκετοί και κύρια η Μαρία (η γυναίκα του, που σαν τις απλώνει στο σπίτι, θέλει να τελειώνει το γρηγορότερο αυτό ο «χαμός»). Η διαλογή, όμως, ανά κωδικό, είναι δική του δουλειά (αυτός γνωρίζει καλύτερα) και από αυτή τη διαλογή εξαρτάται πόσο γρήγορα και σωστά θα φτάσουν στους παραλήπτες, στα μέλη του συλλόγου μας, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ύστερα και πάλι σε κιβώτια ή πακέτα και στο ταχυδρομείο Γόννων. Δουλειά που θέλει το χρόνο της και ξεπερνάει τη μια μέρα αν δεν υπάρχουν βοηθοί.

018_GYNAIKES2

Εδώ και πολύ καιρό καθιέρωσαν οι γυναίκες του χωριού μας συνάντηση με καφέ και συζήτηση κάθε Κυριακή μετά τη λειτουργία στην εκκλησία. Πώς να μην τις χαίρεται ο καθένας!

006_gerchart

Με το φίλο και συνάδελφο Gerhard από τη Γερμανία βρεθήκαμε στις 18-8-07 στο πυροφυλάκιο στη Μεταμόρφωση απ’ όπου και η φωτογραφία. Πήγαμε με το αυτοκίνητο μέχρι το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και από κει σιγά – σιγά την ανηφόρα με τα πόδια. Μόλις αφήσαμε την άσφαλτο στην Πατωμένη και μπήκαμε στο χωματόδρομο ο Gerhard έκανε την εξής ερώτηση: «Ο δρόμος που είμαστε τώρα, είναι για όλο τον κόσμο ή μόνο για το κράτος;» (εννοούσε προφανώς κάποιες κρατικές υπηρεσίες). Η απάντση στην ερώτηση και τα συμπεράσματα δικά σας. Να σημειώσουμε πως οι μεγάλες καλοκαιρινές φωτιές δεν είχαν αρχίσει ακόμη.

 

004_ekloges1

19-8-07, Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Από τις 12.00 μέχρι τις 13.30 το μεσημέρι. Χωρίς να γίνουν εκλογές (περισσότερα σε άλλη στήλη) και ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε για το αν πρέπει ή δεν πρέπει ο Σύλλογος να δίνει την ευκαιρία στα μέλη του, να σχολιάζουν τα «τεκταινόμενα» και ιδιαίτερα τα έργα του Δήμου μας, γιατί αυτός ο σχολιασμός υποστήριξαν κάποιοι «κομματικοποιεί» (!!!) το Σύλλογο…

007_bibo

Άλλο ένα αποτέλεσμα του Δήμου μας. Κούνιες, τραμπάλα, φωτισμός και περίτεχνος κάδος για τα σκουπίδια στο παρκάκι της «Μπίμπως». Πώς να μη χαίρεσαι και να μην επαινείς τέτοιες πρωτοβουλίες;

008_mpouronikos

Συγχαρητήρια στο Δημήτριο Μπουρονίκο, που «μάζεψε» την αυλή του κατά 60 περίπου εκατοστά με τον καινούριο αυλότοιχο που έκανε βελτιώνοντας σημαντικά την κατάσταση του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο. Συγχαρητήρια επίσης και στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Χρήστο Οικονόμου, που έβαλε κι αυτός «το χεράκι του» για το αποτέλεσμα.

009_stasi

Συμμορφώθηκε και η «στάση» με πρωτοβουλία του Δήμου μας, στην είσοδο του χωριού. Κατασκευή και υλικά που ταιριάζουν άριστα στο χωριό μας. Πέτρα και ξύλο όπως ήταν όλα κάποτε… Μένει η διατήρηση και η καθαριότητα στο εξής, αλλά να θυμούμαστε πως αυτά δεν είναι μόνο του Δήμου υπόθεση. Είναι όλων μας.

011_aris2

010_aris1

Στη βρύση του Κατή έστησε το «γρέκι» του ο Αρίστος από τον Πλαταμώνα, γνωστός σε αρκετούς Καλλιπευκιώτες από τις επισκέψεις του στο Χωριό. Μια πρόχειρη καλύβα για τον ίδιο κι ένα «μαντρί» για τα τριάντα περίπου πρόβατα που τον ‘κρατούν» εκεί. Στη φωτογραφία εκτός από τον Αρίστο βλέπετε και τη «γκαρλάπα» (πρόχειρη κατασκευή για να βράζει ή να ζεσταίνει το γάλα στη φωτιά).

012_12_apostoloi

Πλακοστρώθηκε, με πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, ο περίγυρος του ναού των 12 Αποστόλων. «Ασύχαστοι» οι επίτροποι!

013_periptero_plateia

Μίκρυνε η πλατεία από τη δυτική πλευρά με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το έργο δεν τελείωσε ακόμη. Θα συνεχιστεί βόρεια και θα «σβήσει» στην εκκλησία. Θα έχει δε και «ράμπα» για αναπηρικά και παιδικά αμαξίδια.

Στο σημείο αυτό γίνεται και το νέο περίπτερο (πέτρα και ξύλο), όπου θα μεταφερθεί με την ολοκλήρωσή του. Ήταν άραγε η καλύτερη δυνατή θέση; Είναι η καλύτερη δυνατή κατασκευή; Θα έλεγα όχι, μα με την έννοια του αποτελέσματος δεν μένει παρά να το αποδεχθούμε. Η άποψη, όμως, -για την ιστορία- θα καταγραφεί: Η θέση του ήταν πίσω από το έλατο και απέναντι από το κουρείο, να εφάπτεται του περιβόλου της πλατείας. Εκεί δεν εμπόδιζε κανένα από τα μαγαζιά (τα υπάρχοντα και τα εν δυνάμει) και περιόριζε ελάχιστα την πλατεία. Η είσοδός του θα έπρεπε να είναι (αριστερά ή δεξιά) και στη συγκεκριμένη θέση πίσω (μήπως αυτό μπορεί ν’ αλλάξει πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες; Για την πλατεία μας πρόκειται, για το κέντρο του χωριού μας, για τις εντυπώσεις που αποκομίζουμε όλοι και κύρια οι επισκέπτες.

015_Kaths_limni

Δεν στέρεψε ούτε φέτος με την ξηρασία και τις πολλές ζέστες η «λίμνη» στην περιοχή του Κατή. Φαίνεται, με το συγκεκριμένο έργο,  πως το δασαρχείο ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Νερό και μάλιστα άφθονο σε υψόμετρο 1400 μέτρων και στο κέντρο περίπου της μεγαλύτερης δασικής έκτασης της περιοχής. Αχρείαστο να είναι ως μέσο πυρόσβεσης!

008_agorastos

Όταν διαβάζετε τις γραμμές αυτές ίσως να μην έχει σημασία το γεγονός. Ήταν, όμως, μια καλή προεκλογική συγκέντρωση και εκ μέρους του υποψηφίου (Αγοραστός) και εκ μέρους των παραβρισκόμενων.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ