Για τον Τάσο Καλούση

ΠΕΘΑΝΕ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

 

Στις 15/9/2007 πέθανε ο αγαπητός μας Τάσος Καλούσης (Αναστάσιος).  Όπως κάθε μέρα και εκείνο το Σάββατο του Σεπτεμβρίου, ο Τάσος γύρω στις 6,30πμ έφυγε να πάει στη δουλειά του. Εκεί δεν έφτασε ποτέ. Μόλις είχε περπατήσει λίγα χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό του στον Πλαταμώνα, στην Εθνική οδό Αθήνας Θεσσαλονίκης, ήταν μια νταλίκα και δίπλα της ήταν ένα άλογο σκοτωμένο.

Φτάνοντας ο Τάσος φαίνεται ότι δεν το αντιλήφθηκε και έγινε μια σφοδρή σύγκρουση, όπου ο Τάσος με το αυτοκίνητο του ανατράπηκαν και πετάχτηκε έξω από το οδόστρωμα. Σε κείνο το σημείο ο αγαπητός μας Τάσος σκοτώθηκε κι έτσι δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.  Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Περιγράφω μερικά στοιχεία:

Ο Τάσος Καλούσης γεννήθηκε το 1965στο χωριό Καλλιπεύκη Λάρισας .Εκεί μεγάλωσε, εκεί πήγε στο Δημοτικό Σχολείο ενώ το Γυμνάσιο το έκανε στους Γόννους.  Άρχισε να δουλεύει από τα 15 χρόνια. Πρώτα στο Δασαρχείο και μετά στην επιχείρηση του Γκουρμπαλή.

Είχε προσωπικότητα, ήταν εξοπλισμένος με τα πιο καλά χαρίσματα-προσόντα και ελαττώματα. Ήταν σεβαστός, ειλικρινής, πολύ μπεσαλής, ήταν αλληλέγγυος και πολύ φιλότιμος.  Είχε μια προσωπικότητα κοινωνική και πολύ φιλότιμη.  Έμπαινε στα κέντρα με τις παρέες του και δεν άφηνε κανέναν να πληρώσει από την παρέα του. Ο Τάσος είχε έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Δεν ήταν μόνο καλός επιχειρηματίας αλλά και καλός σύζυγος, καλός πατέρας, καλός γείτονας, καλός συγγενής και ήταν πολύ χαμογελαστός.  Ο Τάσος παντρεύτηκε το 1991 με την Άννα Τζιουβάρα.  Αποκτήσαν ένα παιδί το Στέλιο.  Έκαναν ένα γάμο πετυχημένο. Ήταν μια οικογένεια πολύ καλή. Το παιδί μεγαλώνει με άφθονη αγάπη και φροντίδα. Ο Τάσος ήταν γλεντζές. Πήγαινε στα πανηγύρια, πήγαινε στα καφενεία, πήγαινε στα κέντρα. Όμως καμιά φορά δεν έκανε φασαρία, ούτε μάλωνε με κάποιον για να δημιουργήσει συγκρούσεις. Πήγαινε στις εκδηλώσεις που οργάνωναν οι Σύλλογοι. Αυτό αποδεικνύει ότι ο Τάσος ήταν πολιτισμένος και με κουλτούρα.

Ο Τάσος είχε πολλές γνώσεις στην επιχείρηση του και ασφαλώς ήταν πολύ έμπειρος, ήταν γνωστός σε όλη τη περιοχή του νομού Λάρισας  και τον εμπιστευόταν. Ο Τάσος είχε επιχείρηση με 15-20 εργάτες και ασχολούνταν ο ίδιος με αυτούς. Τον αγαπούσαν πολύ. Οι εργάτες εκείνοι έκλαιγαν πιο πολύ στην κηδεία του από τους συγγενείς του Τάσου. Οι ανώτεροί του τον έστελναν και στο εξωτερικό για προμήθειες μηχανημάτων. Ήταν στην Γερμανία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και άλλες χώρες. Αυτό ήταν ακόμη μια απόδειξη ότι ήταν ένας άνθρωπος της εμπιστοσύνης.

Όταν είχε 10 με 15 μέρες ελεύθερες προτιμούσε να ανεβαίνει στο χωριό παρά να πάει στη παραλία. Ο Τάσος πέθανε στην οδό Θεσσαλονίκης Αθήνας. Ο θάνατός του ήταν πολύ πρόωρος. Ο χάρος ήρθε και τον πήρε στα γρήγορα, ήταν πολύ θρασύς. Αδίκως έστησε καρτέρι ή ενέδρα όπως το λένε στρατιωτικά. Του την είχε στημένη από πολύ καιρό. Τον παρακολουθούσε πολύ. Και τώρα βρήκε την ευκαιρία στην εθνική οδό Αθήνας Θεσσαλονίκης με μια νταλίκα και ένα σκοτωμένο άλογο. Ο χάρος, χωρίς να σκεφτεί τον Τάσο, την γυναίκα του Άννα, το γιο του Στέλιο, εμάς όλους, αυτούς που ήρθαν στην κηδεία, και άλλους που δεν μπόρεσαν να έρθουν, τον πήρε μαζί του. Τον χαιρέτησαν για το τελευταίο ταξίδι. Κι έτσι έφυγε. Και μας λύπησε εμάς όλους, που τόσο τον αγαπήσαμε…

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2007. Η κηδεία έγινε στον Άγιο Παντελεήμονα και η ταφή στην Καλλιπεύκη.

Όποιος ταξιδέψει Πλαταμώνα – Καλλιπεύκη θα είναι ένα φυσικό περιβάλλον φανταστικό. Στην απόσταση Άγιος Παντελεήμονας – Καλλιπεύκη ο δρόμος γύρω στα 21-22 χλμ είναι ένα δάσος πανέμορφο με δέντρα και βλάστηση. Αρχίζει από κάτω με κουμαριές, καστανιές, οξιές, ιταμούς, βελανιδιές, πεύκα, έλατα. Έχει και άλλα πολλά δέντρα. Έχει πυκνή βλάστηση. Όλη η διαδρομή γίνεται κάτω στον ίσκιο τον παχύ . Αυτή τη διαδρομή περνούσε τακτικά. Αυτή την έκανε ο Τάσος και στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, όταν το αποχαιρετήσαμε όλοι. Ο κόσμος κοιτούσε το ταξίδι και έλεγε πως αυτό το ταξίδι ήταν το τελευταίο του…

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον Τάσο στο χωριό του Καλλιπεύκη που τόσο αγάπησε και λάτρεψε. Αμήν.

 

  Κούσιος Απόστολος

12/10/2007

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ