ΓΙΟΡΤΕΣ – ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ

Το πανηγύρι των Αγίων 12 Αποστόλων

 Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος η μνήμη των αγίων 12 Αποστόλων, των πολιούχων του χωριού μας. Στις 30 Ιουνίου, ημέρα της μνήμης τους, τελέστηκε η Θεία λειτουργία στον ομώνυμο μητροπολιτικό ιερό ναό κατά την οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος μαζί με  άλλους εφτά ιερείς που τον συνόδευαν. Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, ο κ. Ιγνάτιος με τη συνοδεία του, πήγε στην πλατεία για να κεραστούν αναψυκτικά και καφέ.

mitropolitis

Στο τραπέζι παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Γόννων κ. Χρίστος Καραναστάσης, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Θωμάς Τσιαπλές, ο γραμματέας του συλλόγου κ. Κατσιούλας Ζήσης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θωμάς Καραμπατής, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Απόστολος Οικονόμου, ο δασάρχης Λάρισας  κ. Παράσχος Γεώργιος, οι επίτροποι της εκκλησίας και άλλοι κάτοικοι της Καλλιπεύκης. Μετά από μισή ώρα περίπου, ο Μητροπολίτης αναχώρησε με τη συνοδεία του για τη Λάρισα, αλλά στη ράχη ακριβώς, έκανε υποχρεωτική και προγραμματισμένη στάση όπου θεμελίωσε το νέο εξωκλήσι του αγίου Νεκταρίου. Κατά τη Θεία λειτουργία ο κ. Ιγνάτιος μίλησε στο λαό και εξήγησε το Ευαγγέλιο της ημέρας. Επίσης παρέστησαν και όλοι οι παραπάνω τοπικοί παράγοντες που συνόδευσαν τον Μητροπολίτη στην πλατεία. Κατά τα άλλα, το πανηγύρι έγινε κανονικά για τρεις ημέρες στα καφενεία του Μαντά και του Οικονόμου κάτω από τον ήχο των παραδοσιακών κομπανιών. Βέβαια, το είπαμε και άλλες φορές, το σημερινό πανηγύρι πολύ λίγο θυμίζει το παλιό, παραδοσιακό πανηγύρι και οι μερακλήδες που χόρεψαν ήταν ελάχιστοι είτε λόγω από τα πολλά πένθη είτε από το χρήμα που όσο πάει και λιγοστεύει.

 

Οι γιορτές στα εξωκλήσια

Γιόρτασαν και φέτος τα εξωκλήσια μας αλλά όχι όπως κάθε χρόνο. Του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου, λίγος κόσμος ανέβηκε ως εκεί πάνω γιατί δεν ήταν σίγουρο αν θα λειτουργήσει μια και ο κανονικός ιερέας ήδη είχε φύγει από το χωριό. Τελικά ήρθε άλλος και το εξωκλήσι μας λειτούργησε κανονικά.

Στις 26 Ιουλίου, εορτή της οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, πολλοί Καλλιπευκιώτες παρακολούθησαν τη Θεία λειτουργία στην οποία λειτούργησε ο αρχιμανδρίτης πατήρ Βησσαρίωνας Μπλέτσας ο οποίος είχε εξυπηρετήσει το χωριό μας και πέρυσι το καλοκαίρι. Μετά τη λειτουργία, στην αυλή του ναού, έγινε αρτοκλασία και διαβάστηκε τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου παπα-Στέργιου Τσικρικά, πράγμα που ικανοποίησε όλους μας.

ag parask

Στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν λειτούργησε το εκκλησάκι που βρίσκεται στην Κόκα στο Λιβαδάκι αλλά η Θεία λειτουργία τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων. Λειτούργησε ο δικός μας παπα-Νικόλας Κατσιούλας που εστάλη από τη Μητρόπολη ειδικά για αυτή την ημέρα αφού ο πατήρ Βησσαρίωνας ήταν στην Αιγάνη για το τοπικό πανηγύρι.

Ο 15Αύγουστος, λόγω και των πολύ καλών καιρικών συνθηκών, έφερε στην Καλλιπεύκη εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι γιόρτασαν και έψησαν στην πανέμορφη περιοχή της Πατωμένης. Ήταν το δεύτερο και μεγαλύτερο σε όγκο αντάμωμα των Καλλιπευκιωτών. Την Παραμονή, 14 Αυγούστου, ψάλθηκε ο εσπερινός στο ομώνυμο εξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον οποίο παραβρέθηκαν πολλοί πιστοί. Ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης τελέστηκε η Θεία λειτουργία και κατόπιν, έξω από το ναό, έγινε αρτοκλασία. Τη Θεία λειτουργία παρακολούθησαν εκατοντάδες πιστοί που κατέκλυσαν το ναό μέσα και έξω. Οι μεγαφωνικές συσκευές που είχαν εγκατασταθεί από τον εσπερινό της προηγούμενης ημέρας, έδωσαν άλλη ομορφιά αλλά και την ευκαιρία στους απέξω, να συμμετέχουν πιο ευχάριστα στην όλη θρησκευτική τελετή.

15ayg

 

Στις 29 Αυγούστου, εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, λειτούργησε το ομώνυμο εξωκλήσι. Φέτος δεν ανέβηκε πολύς κόσμος όπως άλλες χρονιές και οι υλοτόμοι δεν δούλεψαν για μια ακόμη φορά τιμώντας και αυτοί τη μεγάλη αυτή γιορτή. Μετά τη Θεία λειτουργία έγινε αρτοκλασία ενώ στη λειτουργία τέλεσε ο πατήρ  Κλεάνθης Βλαχοστέργιος από τη Ραψάνη.

artoklasia

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ