ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η απογραφή του πληθυσμού
Στις 18 Μαρτίου 2001, ημέρα Κυριακή, πραγματοποιήθηκε σ’ όλη την Ελλάδα η ανά δεκαετία απογραφή του πληθυσμού.
Η απογραφή έλαβε χώρα και στην Καλλιπεύκη κατά την ημέρα αυτή το χωριό μας βρέθηκε να έχει 540 κατοίκους. Φαίνεται καθαρά η μίωση του πληθυσμού του χωριού μας. Την περασμένη δεκαετία είχαν απογραφεί 740 άτομα.
COSMOTE
Τοποθετήθηκε κεραία στη Αγία Ανάληψη από την COSMOTE. Μέχρι το καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί και να έχουμε και στο χωριό μας κινητή τηλεφωνία.
ΟΤΕ
Σε ψηφιακά έχουν μετατραπεί τα τηλέφωνα του χωριού μας από τον ΟΤΕ. Τέλειωσαν πλέον οι δυσκολίες επικοινωνίας.
Ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας στο χωριό μας.
Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή γιορτάσθηκε η ημέρα της γυναίκας στο χωριό μας. Οι γυναίκες το γιόρτασαν για τα καλά. Με τραγούδι και χορό, όπως αρμόζει, δημιούργησαν μια πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα. Τις αξίζουν συγχαρητήρια. Ο Σύλλογος απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι κοντά τους, όχι μόνο όταν τις χρειάζεται.
Κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου
Με καλοκαιρία γιορτάστηκε η φετινή αποκριά. Οι Καλλιπευκιώτες για μια ακόμη φορά δεν επισκέφτηκαν το χωριό τους και μόνο ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήρθαν να αποκρέψουν πάνω στην Καλλιπεύκη,
Παρόλα αυτά, ο Μορφωτικός Σύλλογος έδωσε και πάλι το “παρών” και οργάνωσε εκδηλώσεις. Έτσι, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου οργάνωσε αποκριάτικο γλέντι στο μαγαζί του Κώστα Μαντά και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Τυχερός της βραδιάς ήταν ο νεαρός Χρίστος Γκουγκουλιάς (Μαυροδήμος), ο οποίος κέρδισε το φλουρί που ήταν ένα Κωσταντινάτο.
Απόκριες 2000, άναψε φέτος η φωτιά
Την Κυριακή το βράδυ 25 Φεβρουαρίου, στήθηκε η Μεγάλη Αποκριά στην αυλή του σχολείου. Τα κέδρα άναψαν στις 8 το βράδυ. Στη φωτιά παραβρέθηκε αρκετός κόσμος και κάμποσα καρναβάλια. χόρεψαν λίγο τα καρναβάλια με τα μέλη του Συλλόγου, ενώ ο πολύς κόσμος αρκέστηκε στο θέαμα. Οι καλές, παλιές εποχές, έφυγαν χωρίς επιστροφή μάλλον.
Αγαπητοί φίλοι και του χρόνου με υγεία. Τέλος, πρέπει να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που δούλεψαν για να κάψουν, να μεταφέρουν και να στήσουν τα κέδρα. Αυτοί είναι ο Θανάσης Τσιαπλές, ο Γεώργιος Ρημαγμός και ο Γιώργος Γκαβούτσικος.
Ο χορός στην Κατερίνη
Στις 17 Φεβρουαρίου 2001 ο Μορφωτικός σύλλογος πραγματοποίησε και στην Κατερίνη τον ετήσιο χορό των Καλλιπευκιωτών του Ν. Πιερίας.
Το γλέντι έγινε στο κέντρο “Ροδιά” στην Καλλιθέα Κατερίνης. Παραβρέθηκαν περίπου 130 Καλλιπευκιώτες και το γλέντησαν ως τις 4 το πρωί, με τις όμορφες νότες της δημοτικής ορχήστρας
Απόκριες στους Γόννους
Λίγα πράγματα είχαν να παρουσιάσουν φέτος οι Γόννοι στις εκδηλώσεις που οργάνωσαν την Καθαρά Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Φέτος δεν παρηλάσανε άρματα, αλλά η όλη διοργάνωση αρκέστηκε μόνο στο μοίρασμα φασολάδας και σε λίγους παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά του Μορφωτικού Συλλόγου. Στην πλατεία στήθηκε δημοτική ορχήστρα για τη διασκέδαση του κόσμου, αλλά δυστυχώς έβρεξε ελαφρά και η όλη εκδήλωση τελείωσε κάπως άδοξα. Ελπίζουμε του χρόνου να δούμε καλύτερα πράγματα, αλλά κυρίως περισσότερους μερακλήδες.Τέλος να επισημάνουμε και την απουσία πολλών Γοννιωτών, που φέτος δεν προτίμησαν το χωριό τους για τις αποκριές. Ίσως να ισχύει και αυτό που λέει ο λαός ¨κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα.
Περισσότερα φώτα στην είσοδο του χωριού, αλλά και στην πλατεία
Είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο ότι ο Δήμος Γόννων έκανε διάφορα έργα για να ομορφύνει την είσοδο του χωριού μας. Δηλαδή πεζοδρόμησε και πλακόστρωσε από την Αγία Παρασκευή ως τη γωνία του σπιτιού του Μπουρονίκου Μήτσιου και Νίκου Καραγιάννη.
Παράλληλα με την πεζοδρόμηση, ο Δήμος πέρασε και περισσότερα φώτα, απ’ την Αγία Παρασκευή ως το σπίτι του Μπουρονίκου, αλλά και στην πλατεία, η οποία πραγματικά άλλαξε όψη. Πρέπει να επαινέσουμε το Δήμο γι’ αυτό το ωραίο έργο και ευχόμαστε σε ωραιότερα ακόμα.
Ο Εορτασμός της 25ης Μαρτίου
Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε και φέτος στο χωριό μας, η 25η Μαρτίου. Εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων στην πλατεία, παρουσία των κατοίκων του χωριού. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, αλλά και ποιήματα από τους μαθητές.Όπως ήταν φυσικό ο σύλλογός μας έδωσε το παρόν στη γιορτή. Το Σύλλογο εκπροσώπησε ο Γιάννης Μασούρας.
Πάσχα 2001
Η φετινή Πασχαλιά που γιορτάστηκε στις 15 Απριλίου, θα μείνει αξέχαστη σε πολλούς από εμάς. Και τούτο γιατί την ημέρα αυτή επικρατούσαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και η θερμοκρασία πλησίασε τους 0 C. Τα αρνιά φέτος δεν τα φάγαμε, αλλά μας “έφαγαν” ώσπου να τα ψήσουμε κάτω από τέτοιες συνθήκες. Από θρησκευτικής τώρα πλευράς όλα κύλησαν ομαλά, αφού ψάλτες και ιερέας τα κατάφεραν αν και πέρασαν τα δικά τους “πάθη”. Τη Μ. Παρασκευή κυρίες και δεσποινίδες στόλισαν τον επιτάφιο, αλλά με λουλούδια αγορασμένα. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά. Η περιφορά του επιταφίου ακολούθησε την ίδια διαδρομή όπως κάθε χρόνο και παρόλο που επικρατούσε τσουχτερό κρύο, την ακολούθησε αρκετός κόσμος. Τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου η Ανάσταση έγινε στην πλατεία. Παραβρέθηκαν πολλοί πιστοί. Για πρώτη φορά ο Επιτάφιος στολίστηκε με αγορασμένα λουλούδια από κυρίες και δεσποινίδες. Θα παρακαλούσαμε όμως, το στόλισμα του επιταφίου να γίνεται το βράδυ της Μ. Πέμπτης και όχι τη Μ. Παρασκευή, ενώ ήδη αρχίζει η Θεία Λειτουργία.
Φέτος πραγματικά κουράστηκαν πολύ οι ψάλτες για να τα βγάλουν πέρα, αφού δεν είχαν τη βοήθεια που είχαν άλλες χρονιές. Φέτος στα εγκώμια ούτε οι γυναίκες συμμετείχαν και γενικά οι απουσίες όλες ήταν αισθητές. Γι΄ αυτό κάνουμε μια πρόταση στο εκκλησιαστικό συμβούλιο. Του χρόνου, ένα μήνα πριν το Πάσχα, ας φροντίσουν να βρουν έναν κανονικό ιεροψάλτη για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της Μ. Εβδομάδας. Οι εθελοντές, όπως φαίνεται, τελείωσαν και τα γεροντάκια μας πολύ κουράζονται. Αυτά τα γεροντάκια πολύ πρέπει να τα ευχαριστήσουμε παρόλο που ξεπέρασαν τα 76, τα 83 και τα 86 χρόνια τους.
Το πόσο κάθε χρόνο η αποξένωση των ανθρώπων, τόσο από το Θεό, όσο και μεταξύ τους, γίνεται περισσότερη, φαίνεται καθαρά τις ημέρες του Πάσχα και όχι μόνο. Αρκούμαστε οι περισσότεροι σε ένα ξερό “χρόνια πολλά” χωρίς να παίρνουμε χειραψία. Πάρα πολλοί δεν λέμε τη φράση “Χριστός Ανέστη”, ενώ αντίθετα οι παλαιότεροι την έλεγαν για 40 μέρες, μαζί με το “Αληθώς Ανέστη ο Κύριος”. Από πρώτη άποψη τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, αλλά αν το καλοσκεφτούμε, πρέπει να θλιβόμαστε για το κατάντημά μας.
Την ώρα της Ανάστασης στο χώρο της πλατείας οι παραβρισκόμενοι “πιστοί” θα έφταναν τους 500. Στην αναστάσιμη θεία λειτουργία που ακολούθησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου και η οποία τελείωσε στις 2 η ώρα το πρωί, παρέμειναν μόνο καμιά τριανταριά άνθρωποι. Στη δε Δεύτερη Ανάσταση που έγινε στις 6 η ώρα το απόγευμα του Πάσχα, δεν παραβρέθηκαν παραπάνω από δέκα “χριστιανοί”…