ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ – Ωδή στην Καλλιπεύκη

Παρουσιάστηκε το Σάββατο, 28-4-2018, στον Αμπελώνα και στην αίθουσα «ΓΑΖΕΤΑΣ», το βιβλίο του Αποστόλη Αστερίου Παπαϊωάννου, «Ωδή στην Καλλιπεύκη – Επιστροφή». Για το βιβλίο και για τον συγγραφέα, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια, ο κ. Κώστας Σπανός, εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» και ο κ. Αποστόλης Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα «Η ΕΛΠΙΔΑ» και φυσικά ο συγγραφέας. Συντονιστής της εκδήλωσης, ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αμπελώνα, κ. Τούλα Μουγδή. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ.Τασούλα Νταλαμπέκα, πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελώνα, η κ. Ρούλα Σουρλαντζή, πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και «ψυχή» της 3ης Γιορτής Ανθοκομίας, μέλη και φίλοι του Συλλόγου Γυναικών και αρκετοί-ες με καταγωγή από την Καλλιπεύκη. Η εκδήλωση, ενταγμένη στο τριήμερο της «γιορτής των λουλουδιών» Αμπελώνα ήταν μια συνεργασία του Συλλόγου μας, με τον Σύλλογο Γυναικών. 
Ευχαριστούμε θερμά: τον συγγραφέα, τους ομιλητές, την Πρόεδρο και τον Σύλλογο Γυναικών Αμπελώνα και όλους όσοι παραβρέθηκαν.

 

Ωδή στην Καλλιπεύκη – «Επιστροφή»

 «Από την εποχή του Ομήρου οι Έλληνες τραγουδούμε και γράφουμε ποιήματα. Με αυτά εκφράζουμε τη χαρά, τη λύπη, τη νοσταλγία για τον γενέθλιο τόπο. Μακριά από την Καλλιπεύκη του, όπως τόσοι άλλοι, ο Αποστόλης Παπαϊωάννου, νοσταλγεί τα παιδικά του χρόνια εκεί, φέρνοντας στη μνήμη του τα δύσκολα αλλά αλησμόνητα βιώματά του, τα οποία μετατρέπει σε πεζοτράγουδα, με γοργά εναλλασσόμενες εικόνες. 
Αφορμή για να συνθέσει την Ωδή του υπήρξε η πρόσκληση την οποία έλαβε από την… Άνοιξη, το όμορφο κορίτσι του Ολύμπου, για να επισκεφθεί την Καλλιπεύκη. Με χαρά δέχθηκε την πρόσκληση αυτή και έπλεξε το εγκώμιο της Καλλιπεύκης. Ω, πατρίδα! Μαγνήτης είσαι. 
Μετά τα πεζοτράγουδά του, ο Αποστόλης, εραστής της λαϊκής Ποίησης και του δεκαπεντασύλλαβου στίχου, καθισμένος σε κάποιο λόφο της Καλλιπεύκης, παρέα με Αερικά, τραγούδησε και πάλι τη γενέτειρα, εμπνευσμένος από τη Μυθολογία και την Ιστορία του Ολύμπου και της περιοχής του χωριού, με Νεράιδες και άλλα μυθολογικά πλάσμα. Στάθηκα ιδιαίτερα στο ποίημα:

Ο Γάμος
Ο Νεζερός παντρεύεται στου μύθου το αδράχτι,
Νεράιδα δροσοστόλιστη, την Ασκουρίδα παίρνει.
Αυτός Αϊτός στ’ απάτητα, Λιμνούλ’ αυτή στον κάμπο
σπιθίζουν δυο ψυχές σε μια κ’ η γης αναγαλλιάζει!

Κώστας Σπανός

Ωδή στην Καλλιπεύκη – «Επιστροφή»

Ένα μικρό ποιητικό διαμαντάκι. Μια κατάθεση ψυχής για τον γενέθλιο τόπο. Λίγες σελίδες με μεστό περιεχόμενο. Εικόνες για πίνακες ζωγραφικής. Μυρωδιές θεσπέσιες. Ήχοι μουσικής πανδαισίας. Ύμνος στην ανθρωπιά και την αδελφοσύνη. Ο ποιητικός του λόγος ρέει αβίαστα σαν να συνομιλεί με τους χωριανούς στον καφενέ ή την πλατεία.. Αν και μη Καλλιπευκιώτης, πλανήθηκα μες στο βιβλίο και γνώρισα, οσμίστηκα, ένιωσα τις χαρές αυτού του τόπου. Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο του και μακάρι να συνεχίσει να προσφέρει με λόγια και έργα στο πολιτιστικό ανέβασμα των ανθρώπων του χωριού μας. Μπράβο στον Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ»,  για την έκδοση της ποιητικής συλλογής!!!

Ιγνάτιος Καραμιχάλης

Ωδή στην Καλλιπεύκη – «Επιστροφή»

 «Ένα λογοτεχνικό βαλς με βήματα και κινήσεις, που άλλοτε δηλώνουν έρωτα, άλλοτε πόνο, άλλοτε νοσταλγία, άλλοτε καρτερικότητα αλλά πάντα το ζευγάρι ποιητής – Καλλιπεύκη σε αρμονία! 
Ένα τρυφερό και λυρικό πόνημα που, σπάει τη σιωπή της ιστορίας και συστήνει την Καλλιπεύκη ζωντανά μέσα από θύμησες, μέσα από εικόνες, μέσα από μυρουδιές. 
Ο χωροχρόνος, όπου κινείται ο συγγραφέας – ποιητής είναι αέναος. Η μαγική συνάντηση του χθες, του τώρα και του αύριο, χτίζεται από τον ποιητή με τα πιο αγνά υλικά της αλήθειας του ονείρου, του ύψους, της απεραντοσύνης και των ψυχών. Των ψυχών του χθες, του σήμερα και του αύριο, που μπλέκουν την αναπνοή τους με τον αέρα του Ολύμπου και τη ζωή τους με τις πέτρες και το χώμα από την αυλή των θεών. Εκείνων των ψυχών, που η λευτεριά ξεγελά τις αλυσίδες, τα σύννεφα ταξιδεύουν μαζί τους, ο ήλιος κάθεται στην αγκαλιά τους κι ο κόσμος όλος κρύβεται στο άρωμα ενός λουλουδιού. 
Τόση αγάπη για τη γενέτειρα του συγγραφέα – ποιητή δεν μπορούσε παρά να μας κάνει συνταξιδιώτες στο συναίσθημα και στο όνειρο. 
«Επιστροφή στην Καλλιπεύκη» σημαίνει… επίσκεψη στην Καλλιπεύκη!»

Γιώτα Ραπτοπούλου.