Αφηγήσεις στη σκιά του Ολύμπου

«Αφηγήσεις στη σκιά του Ολύμπου» 

Κυκλοφόρησε μέσα στο Μάιο, του 2004 το βιβλίο «Αφηγήσεις στη σκιά του Ολύ­μπου».

Πρόκειται για ένα όμορφο βιβλίο ενενήντα έξι σελίδων, με Video CD, όπου καταγράφονται τα πρακτικά του 1ου Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου, που με ξεχωριστή επιτυχία οργάνωσε τον Ιούνιο του 2003 ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Καλλιπεύκη.

afhghseis1 afhghseis2

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη:

Το πρώτο, με υπότιτλο «θεωρητικές προσεγγίσεις», περιλαμβάνει την εισαγωγή, το καλωσόρισμα, τους χαιρετισμούς των επισήμων και τέσσερις εισηγήσεις για την αφήγηση από ισάριθμους διακε­κριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους, όπως ο κ. Μιχ. Μερακλής – ομότιμος καθηγητής του Πανεπι­στημίου Αθηνών, ο κ. Βασ. Αναγνωστόπουλος – καθηγητής, ο κ. Ευάγγελος Αυδίκος – αναπληρωτής καθηγητής και η Καλλιπευκιώτισσα Τασούλα Τσιλιμένη – λέ­κτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το δεύτερο μέρος, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ψίθυροι στο δάσος», περιλαμβάνει ζω­ντανές αφηγήσεις από παραδοσιακούς παραμυθάδες και παραμυθούδες, όπως η Ραψιανιώτισσα Παρ. Χρυσού, οι Καλλιπευκιώτισσες Μαρία Θεοδοσί­ου και Τούλα Σιώκου και ο Καλλιπευκιώτης Τάσος Πατούλιας, ένα τραγούδι – αφήγημα από την Ελένη Αναγνώστου και τον Παναγιώτη Παπαϊωάννου, καθώς και αφηγήσεις από σύγχρονους – επαγγελματίες αφηγητές – παραμυθάδες, όπως ο Δημ. Αβούρης, η Φίλια Δενδρινού και η Ιωάννα Αντωνιάδου.

Επίσης, στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται ακόμη ένα θεατρικό της Χριστίνας Γιολδάση, με θέμα «Εκδρομή στο αύριο», όπως το δραματοποίησαν οι μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ριζομύλου, σε διασκευή του δασκάλου τους Αποστόλου Α. Παπαϊωάννου, καθώς και «Περιστατικά και άλλες εξιστορήσεις», όπως τις παρουσίασε με το δικό του παραστατικό και χαρακτηριστικό τρόπο, συνοδεύοντάς τις με τους ήχους του μαντολίνου του, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Το βιβλίο εμπλουτίζεται με πολύ όμορφες ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις και τοπία της Καλλιπεύκης.

Στο βιβλίο περιέχεται και Video CD, που περιέχει σχεδόν όλα όσα συνέβησαν στις 21 Ιουνίου 2003 και μπορούν όσοι δεν είχαν την τύχη να βρεθούν στην Καλλιπεύκη στο Διεθνές Κατασκηνωτικό Κέντρο Προσκόπων «Η Ελευθερία», το πρωί, και στην ειδυλλιακή τοποθεσία «Πατωμένη» το απόγευμα, να πάρουν μια γεύση της καταπληκτικής εκείνης εκδήλωσης.  Να δουν και να θαυμάσουν τα παιδιά από το εργαστήρι θεατρικής παιδείας και παιγνιδιού Λάρισας της Δήμητρας Τσουκαρέλα, να «ξεχύνονται» από το δάσος σαν «ζωντανά» παραμύθια, και να παρακολουθήσουν ζω­ντανά τη μαγεία του 1ου Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου.

afhghseiscd

Η έκδοση, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς της ευγενική χορηγία του συνδημότη μας, Γιώργου Καράνη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Έρχεται να προστεθεί στις άλλες δύο, «Η Καλλιπεύκη στους αιώνες» και «Καλλιπεύκη Ολύμπου, Ιστορία – Λαογραφία», που εξέδωσε ο Σύλλογός μας (το δεύτερο είναι στο τυπογραφείο). Η παρουσίαση προγραμματίστηκε να γίνει το Σάββατο 17 Ιουλίου στην Καλλιπεύκη.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε εφημερίδες και σχολιάστηκε θετικά από ίδιες καθώς και από πρόσωπα και φορείς:

  1. Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας
  2. Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ» Λάρισας
  3. Εφημερίδα «Νέος Τύπος» Βόλου
  4. Εφημερίδα «ΑΛΗΘΕΙΑ» Τυρνάβου – Αμπελώνα
  5. Εφημερίδες «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «ΛΑΟΣ», «ΚΑΙΡΟΙ», «ΚΕΝΤΡΙ», ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» Βέροιας
  6. Αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός Νικόλαος Ντούβας
  7. Διοικητής ΣΔΑΕΕ (Β’ ΣΣ) Στρατηγός Ιωάννης Τουρναβίτης
  8. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
  9. Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» Βέροιας

The Last 20 Posts