Επίσκεψη της κ. Νίκης Γουλανδρή στην Καλλιπεύκη

Στις 18 Μαΐου 2005, προσκεκλημένη του Δημάρχου, βρέθηκε στην Καλλιπεύκη, η κ. Νίκη Γουλανδρή (Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας) και θαύμασε τις φυσικές της ομορφιές. Η κ. Γουλανδρή παρουσίασε την προηγούμενη με τους συνεργάτες της στη Λάρισα, το πρόγραμμα «Άνθρωπος και περιβάλλον στον 21ο αιώνα – Κρίσιμα προβλήματα – Έδαφος – Ερημοποίηση».

Στην Καλλιπεύκη και συγκεκριμένα στην Πατωμένη, ο Σύλλογός μας, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της, που ετοιμάστηκε από τις γυναίκες του συνεταιρισμού Γόννων. Εκ μέρους του Συλλόγου μας την καλωσόρισε ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

 

κ. Νίκη Γουλανδρή,

Παρακαλούμε σας, να δεχθείτε αυτά τα μικρά δώρα (Η ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ, 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ, ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ και το ανέκδοτο ακόμη βιβλίο ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ), με αισθήματα τιμής, θαυμασμού και αγάπης, με ευχαριστίες πολλές και με… ελπίδες, όνειρα και προσδοκίες!

goulandri3

«Το έργο μας» σημειώνει, ο αείμνηστος  Άγγελος Γουλανδρής, από το 1977 «δεν περιορίζεται στο να σώσουμε μόνο το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Καμιά χώρα δεν σώζεται, όταν το παγκόσμιο οικοσύστημα διαταραχθεί σοβαρά. Αναζητούμε έναν νέο κώδικα αξιών, μια νέα ηθική για να προχωρήσουμε στην επόμενη χιλιετία. Και είναι τραγικό ότι μόνο κάτω από την απειλή της ζωής μας οδηγούμεθα στην ενότητα και στην παγκόσμια συνεργασία».

Θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει με τις σκέψεις του αυτές; Όχι βέβαια.

Ούτε κι εμείς. Εμείς που έχουμε -από μια άποψη- την τύχη, να ζούμε μέσα σε ένα «φυσικό μουσείο» φυσικής ιστορίας, να ζούμε στη φύση, με την τεράστια ποικιλία που παρουσιάζει αλλά και με την άγρια πολλές φορές ομορφιά του.

Αν η παρουσία σας εδώ, επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις προς την κατεύθυνση, της -με σεβασμό προς την ιστορία, το περιβάλλον και τον άνθρωπο- ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Κάτω Ολύμπου, προς την ανάδειξη και δημιουργία του πλουσιότερου πάρκου, ΦΥΣΙΚΗΣ όχι ιστορίας αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, μαζί με την ανασύσταση και επαναλειτουργία της λίμνης, θα είμαστε συμπαραστάτες σας και συναγωνιστές σας, αν όχι έχετε και θα έχετε την αγάπη μας και την εκτίμησή μας, όχι μόνο γιατί μας κάνετε σήμερα την τιμή αλλά γιατί μέσα από το έργο σας μας κάνετε υπερήφανους ως έλληνες.

Η «Ωραία Καλλιπεύκη», έχει παρελθόν, και πιστεύουμε πως θα έχει και μέλλον με ανάπτυξη ή χωρίς. Βρίσκεται στον Όλυμπο. Κι ότι υπάρχει – ζει στα ψηλά βουνά δύσκολα χάνεται, πιο δύσκολα πεθαίνει.

Να είστε πάντα καλά.

goulandri2 goulandri1

Η κ. Γουλανδρή ευχαρίστησε όλους για τη φιλοξενία, εξέφρασε το θαυμασμό της για το υπέροχο τοπίο και διαβεβαίωσε πως θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της επανασύστασης – επαναλειτουργίας της λίμνης, χωρίς να υποσχεθεί κάτι συγκεκριμένο. Εκδήλωσε δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα λουλούδια του Μάη (αγριονάρκισσοι), για τα οποία είπε πως του χρόνου και την πρωτομαγιά πρέπει να ετοιμάσουμε (όλοι μαζί) τη γιορτή του αγριονάρκισσου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την κ. Γουλανδρή, ο υπογράφων, τη συνάντησα στις 5-7-05, στην Αθήνα, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και είχα την χαρά και την τιμή να συνομιλήσω μαζί της για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα και να ξεναγηθώ στο μουσείο και στο κέντρο ΓΕΑ.

Παναγιώτης Παπαϊωάννου

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ