Επιτακτική η ανάγκη συσπείρωσης γύρω από το Σύλλογο

Γράφει ο Αποστόλης Παπαϊωάννου του Δημητρίου

Επιτακτική και επιβεβλημένη η α­νάγκη συσπείρωσης πέριξ του συλλόγου μας.
Φίλες και φίλοι και μέλη του συλλόγου μας και απανταχού Καλλιπευκιώτες.

Ο Σύλλογος καλείται σήμερα μετά απ’ όπα αυτά που διαβάζουμε και ζούμε καθημερινά, να αντισταθεί σ’ αυτή την ισο­πέδωση των πάντων. Κατά την άποψή μου πάντα. Μετά το θεσμό στην Τοπική Αυτο­διοίκηση «Ιωάννης Καποδίστριας» και με­τά από αυτά που περιμένουμε να ψηφι­στούν πάλι για την τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή Υπέρ-Δημαρχίες, 2ος Καποδί­στριας, Υπέρ-Νομαρχίες και Υπέρ-Περι­φέρειες. Ας έχουμε τουλάχιστον ένα σύλλογο δυνατό, θωρακισμένο με φωνή και άποψη σε όλα τα θέματα.

Οι σύλλογοι είναι το ανάχωμα στην πα­γκοσμιοποίηση για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Υπάρχουν σήμερα σύλλογοι σε χωριά της Ηπείρου, που έχουν φωνή που σε θέματα όπως π,χ.: Ιατρική περίθαλψη των κατοίκων, διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής και παραδοσιακής μας κληρονομιάς κλπ. Δεν λέω να αδιαφορήσουμε για τους Αι­ρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν λέω να υπερσκελίσουμε την εκάστοτε δημοτική αρχή. Αλλά όταν η εκάστοτε δημοτική αρχή δε διεκδικεί αυτά που πρέπει και όταν αδιαφορεί για προβλήματα του χωριού μας, να μας βρει μπροστά της και για να γίνω πιο σαφής:

Πρέπει ή δεν πρέπει να λειτουργεί και να συνεδριάζει το Τοπικό Συμβούλιο; Εί­ναι ο μοναδικός θεσμός που απέμεινε στο χωριό μας.

Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει έστω και με μερική απασχόληση γραμματέας στο χωριό μας; Το είχα επισημάνει και πα­λιότερα στην εφημερίδα «Ελευθερία» Λά­ρισας και μου απάντησε το τότε Τοπικό Συμβούλιο ότι έχουν εμπιστοσύνη στο Δήμαρχο. Χρειάζεται ή δε χρειάζεται ένα σύγ­χρονο εκχιονιστικό μηχάνημα στο χωριό μας;

Θα φροντίσουμε ή όχι ποτέ για τους σκουπιδότοπους, που κάθε μέρα ξεφυτρώνουν και καινούργιοι; Αυτός της κα­ταβόθρας κινδυνεύει να βγει στον επαρ­χιακό δρόμο. Ιδιοκτήτης διπλανού χωρα­φιού τοποθέτησε μπροστά του γεωργικά μηχανήματα για να μπορεί να έχει πρόσβαση στο χωράφι, αλλιώς τα σκουπίδια και τα μπάζα θα κλείσουν την είσοδο στην αποθήκη του. Έχει πλέον κλείσει και ο α­γροτικός δρόμος.

Και να πούμε και δυο κουβέντες για την επανασύσταση της λίμνης. Ήδη έχουμε μια μελέτη και ήδη χρηματοδοτήθηκε και η δεύτερη. Καμία δημοτική αρχή μέχρι τώρα δεν είχε την καλοσύνη να προωθή­σει την προμελέτη που έγινε επί προεδρίας μου και μάλιστα από το Αριστοτέ­λειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Θέλω δε να τονίσω κάτι για να μην κάνω με πολιτική κακόβουλη και κακοπροαίρε­τη. Πρώτον, ο σύλλογος είναι ανοιχτός για όλους και δεν είναι παραταξιακός και το απέδειξε φέτος με το προσκλητήριο σε όλους μας και ανταποκριθήκαμε όσοι θέλαμε. Όμως φρονώ ότι θα έπρεπε να ήμασταν   πολλοί περισσότεροι.

Νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ όλους όσοι προσέφεραν τα προηγούμενα χρόνια, Τσιαπλές, Πατουλιάς, Γκουντουβάς, Κατσιούλας, Παν. Παπαϊωάννου, Τσικρικάς και φυσικά το Γιάννη Μασούρα, που καλύπτει τις ανάγκες του συλλόγου στο χωριό μας. Ελπίζω να φανεί χρήσιμη στο σύλλογο η δική μου παρουσία, όπως και των Μπάμπη Γκούμα και Νίκου Θεοδο­σίου. Πρέπει να έχουμε στόχους, πρώτα στο έργο του συλλόγου, που είναι καθα­ρά πολιτιστικό. Αλλά, να μην αποσιωπού­με και να προβάλλουμε τα προβλήματα του χωριού μας. π.χ.: το νερό από την το­ποθεσία «Νεράκι» έρχεται με γεννήτρια και καίει δέκα ευρώ την ώρα κλπ. Η πρό­ταση μου προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου – και πιστεύω να τύχει της έγκρισης του – είναι η παρακάτω:

  1. Τοποθέτηση με μερική απασχόληση Γραμματέα στο κοινοτικό κατάστημα ή έστω η απασχόληση κάποιου από τους υ­πάρχοντες γραμματείς του δήμου μας.
  2. Επίσκεψη στους αρμόδιους για την τοποθέτηση γιατρού στο χωριό μας ή γιατρού που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.
  3. Ψυχαγωγία των κατοίκων.
  4. Ημερίδα με προσκεκλημένους ό­λους τους βουλευτές του νομού νια την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που προανέφερα.

Τέλος, η εκάστοτε δημοτική αρχή θα μας βρει συμπαραστάτες μόνο όταν διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ