Η ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ

Ποντιακοί χοροί στην Καλλιπεύκη από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας  

Η συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων Κάτω Ολύμπου στην Καλλιπεύκη, είχε προγραμματιστεί για 27 & 28 Ιουλίου. Η κακοκαιρία, όμως, που επικρατούσε σε όλη την Ελλάδα, μας ανάγκασε να την μεταφέρουμε στις 4 Αυγούστου. Οι φίλοι μας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στις 4 Αυγούστου θα βρίσκονταν στη Βουλγαρία και έτσι τους καλέσαμε σε ένα φιλικό διήμερο, μια φιλική βραδιά συζήτησης και διασκέδασης, για να ενισχύσουμε τους δεσμούς που ξεκίνησαν την προηγούμενη χρονιά και να προχωρήσουμε ουσιαστικά σε αδελφοποίηση (χωρίς την τυπική διαδικασία). Οι ποντιακοί χοροί παρουσιάστηκαν και πάλι στην Καλλιπεύκη, σε καφενείο του χωριού, και οι νέοι των δυο συλλόγων δημιούργησαν ουσιαστικές φιλίες. Συνέχεια της βραδιάς αυτής, ήταν η πρόσκληση της Ευξείνου Λέσχης να επισκεφθεί ο Σύλλογός μας με τα παιδιά του χορευτικού του συγκροτήματος τη Βέροια. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και στις 12 Αυγούστου πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στη Βέροια. Η Εύξεινος Λέσχη μας ξεπέρασε στη φιλοξενία, αφού μέλη του Δ.Σ. αλλά και του χορευτικού συγκροτήματος εκτός από το μεσημεριανό γεύμα που παρέθεσαν (ταβέρνα Εύξεινος Λέσχη) μας συνόδευσαν στην Παναγία Σουμελά, στη Βεργίνα, στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Σφηκιάς και φυσικά στο νεοαποκτηθέν Πνευματικό τους Κέντρο στο Πανόραμα Βέροιας.
Οι συναντήσεις αυτές «έδεσαν» τους δυο Συλλόγους και είναι βέβαιες οι μελλοντικές πολιτιστικές συναντήσεις.

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο τύπο της Βέροιας  

Η ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οι παράγοντες του πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιπεύκης δραστηριοποιούνται κάνοντας πάντοτε ποιοτικές επιλογές. Γοητευμένοι από μια φανταστική εμφάνιση του χορευτικού μας συγκροτήματος, το κάλεσαν να πάρει μέρος και στις εκδηλώσεις του 2002 (27-28/7).

pontioi2 pontioi1

Αυτή τη φορά σήκωσαν πολύ ψηλά τον πήχη. Η προετοιμασία τους δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από τις μεγάλες διοργανώσεις. Για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εξασφάλισαν δέκα καταξιωμένα συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής με χαρισματικούς οργανο­παίχτες. Ο χώρος των εκδηλώσεων (Πατωμένη) ένα δασοσκεπές τοπίο μοναδικής ομορφιάς, προκαλεί τον επισκέπτη. ’θελα ταξιδεύεις στο παρελθόν θυμάσαι, στοχά­ζεσαι και συνειδητοποιείς ένα μεγάλο χρέος.
Η Καλλιπεύκη, σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του μυθικού Ολύμπου είναι ένα σύμβολο, ένα αλώβητο μετερίζι της προγονικής μας κληρονομιάς. Και βρίσκεται σε   πολύ καλά χέρια. Τα παιδιά της είναι άξια συγχαρητηρίων. Όπου και αν βρίσκονται   δίνουν το βροντερό παρόν την ώρα της προσφοράς. Κρατούν ψηλά τη σημαία των παραδόσεων.
Από κει ψηλά φιλοδοξούσαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σ’ όσους γυρίζουν   την πλάτη στην Ελλάδα μας και ακολουθούν άκριτα τον εισαγόμενο τρόπο ζωής.
Σε όλους αυτούς που αγνοούν την νερομάνα του πολιτισμού και ψάχνουν να βρουν μέσα στα θολά νερά την ξένη υποκουλτούρα.
Δυστυχώς όμως οι εκδηλώσεις αυτές, λόγω καιρού, δεν έγιναν την προγραμματισμένη ημερομηνία (27-28/7).
Ωστόσο η Εύξεινος Λέσχη, κατ’ εξαίρεση είχε μια άλλου είδους πρόταση. Μας κάλε­σαν αυτό το διήμερο με δικά τους έξοδα σαν εκδρομείς να βρεθούμε κοντά τους, γιατί την ημέρα που θα γίνουν το συγκρότημα μας θα πάρει μέρος σε πολυήμερο φεστιβάλ στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Η χειρονομία τους αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βιώνουν έντονα το μεγαλείο της Ελληνικής παράδοσης, βασικό στοιχείο   της οποίας είναι η ζεστή υποδοχή και η ανυστερόβουλη φιλοξενία. Κάτι που θυμίζει     τα περί φιλοξενίας κείμενα του Ομήρου. Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση. Συγκλονιστικές οι λογής-λογής εντυπώσεις μας και αυτή τη φορά.
Όμως δεν θα σταθούμε στις ομορφιές της Καλλιπεύκης ούτε στην τόσο ενδιαφέρουσα ιστορική της διαδρομή. Αυτό το κάναμε πριν από ένα χρόνο θα επισημάνουμε ωστόσο το βαθύτερο νόημα αυτής της συνάντησης. Νιώσαμε για μια ακόμη φορά ότι βρισκόμαστε σε πολύ φιλικό περιβάλλον και διασκεδάζοντας αδελφοποιηθήκαμε πραγματικά, δίχως εκείνη την τυπική διαδικασία. Οι παράγοντες και οι νεολαίες των δυο συλλόγων δέθηκαν ψυχικά και προγραμμάτισαν νέες γόνιμες   πολιτιστικές συναντήσεις.
Συγχαρητήρια και πάλι στο ευαισθητοποιημένο κοινό της Καλλιπεύκης και ευχόμαστε       από καρδίας κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις τους.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος               Ο Γραμματέας
Μιχαηλίδης Γιάννης   Γερασιμίδης Μιχάλης

Η Παραπάνω επιστολή δημοσιεύθηκε στον ημερήσια τύπο Λάρισας και Βέροιας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ