Η Καλλιπευκη αφηγείται

Η Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου αφηγείται… αφηγήθηκε! 

Το διήμερο αφήγησης και παραμυθιών με γενικό τίτλο, «Η Καλλιπεύκη αφηγείται», που οργάνωσε ο Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», με «κεράσματα» του προφορικού λόγου, στις 14 και 15 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ, στην Πατωμένη με τα παραμύθια της Αγνής Στρουμπούλη, που ευχαρίστησαν μικρούς και μεγάλους.

Το αποτέλεσμα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Η συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Η γνώση, που μοιράστηκε απλόχερα και απλά, από την Αγνή Στρουμπούλη, ενθουσίασε όλες που παρακολούθησαν το εργαστήρι (15 άτομα – «το παραμύθι ως αθάνατο νερό»)!

Οι οικοδεσπότες στην αυλή και οι νοικοκυρές της γειτονιάς στη βρύση, προσέφεραν από καρδιάς! Οι αφηγήσεις των ντόπιων κυρίως, με έθιμα και μνήμες για το «γάμος, προίκα, προξενιό», ανασύρθηκαν από τη μνήμη και οι επισκέπτες παραμυθάδες μαθητευόμενοι ή όχι αφηγήθηκαν ανάλογα παραμύθια.

Οι επισκέπτες, γνωρίστηκαν με τους ντόπιους, συζήτησαν, αντάλλαξαν στοιχεία επικοινωνίας, έκαναν επισκέψεις σε σπίτια!

Οι «μαγείρισσες» τα κατάφεραν και πάμπολλοι δοκίμασαν φαγητά, που έχουν ξεχαστεί ακόμα κι από τους Καλλιπευκιώτες, όπως οι «αρανστές» και το «αυγονέρι» (ζυμαρικά της στιγμής με αλεύρι με διάφορα καρυκεύματα και κύρια κόκκινο πιπέρι – αυγά ζεματισμένα σε νερό «ποσέ»)!

Μικροί και μεγάλοι, ξετρελάθηκαν με τα παιγνίδια στην πλατεία του χωριού και οι θεατές απολάμβαναν τη συμμετοχή ανασύροντας μνήμες!

Όσο για τα παραμύθια… ταξίδεψαν όλους σε τόπους μακρινούς ή κοντινούς, στο χώρο ή στο χρόνο, πραγματικά παραμυθένιους…

Στόχος μας, ήταν η συμμετοχή όλων και όχι μόνο ως ακροατών. Και αυτό επετεύχθη σε μέγιστο βαθμό, στην αυλή, στη βρύση, στους δρόμους, στην πλατεία στο δάσος και… «ξετυλίχτηκε η κόκκινη κλωστή»… Η διαχρονική αξία του παραμυθιού και της αφήγησης, επέδρασαν ευεργετικά σε όλους, μικρούς και μεγάλους και πολλοί είχαν κάτι να πουν, κάτι να αφηγηθούν, κάτι μοιραστούν…

Το Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», ευχαριστεί θερμά την κ. Αγνή Στρουμπούλη, τις συμμετέχουσες στο εργαστήριο, τους επισκέπτες, τις κυρίες του χωριού του προσέφεραν πάμπολλα εδέσματα, όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση και όλους που συμμετείχαν, ντόπιους και επισκέπτες.