Η Καλλιπεύκη στους αιώνες
5,6 Αυγούστου 2000 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ «Η Καλλιπεύκη στους αιώνες» ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Με πολύ μεγάλη επιτυχία, που ξεπέρασε και αυτές ακόμα τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των εμπνευστών και οργανωτών της, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5& 6 Αυγούστου 2000 η πρώτη ιστορική, λαογραφική και κοινωνική αναζήτηση – προσέγγιση της ιστορίας και παράδοσης της Καλλιπεύκης, που οργάνωσε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών (ΜΕΣΑΚ) «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» στο χωριό μας.
Κάτω από τον πολύ ενδιαφέροντα γενικό τίτλο, « Η Καλλιπεύκη στους αιώνες» δεκατέσσερις εισηγητές, οι δέκα πατριώτες μας και οι άλλοι τέσσερις από τη Λάρισα, τον Αμπελώνα και το Μακρυχώρι, παρουσίασαν το θέμα της επιλογής τους σε ένα πολύ μεγάλο και πυκνό ακροατήριο, που με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούσε και, κυριολεκτικά, ρουφούσε, όσα διαδραματίζονταν.
Η προσέλευση του κόσμου, τόσο την Κυριακή το πρωί μέσα στο καφενείο του κ. Χρήστου Οικονόμου, όσο και κυρίως το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία -όπου η βραδιά έκλεισε με την εκτός προγράμματος παρουσίαση των ιστοσελίδων της Καλλιπεύκης, από τους περιφερειακούς διευθυντές της defender.gr, η οποία και τις φιλοξενεί στον κόμβο της και είναι στη διάθεση όλων μέσο διαδικτύου- ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον τους τόσο ζωηρό, που απέδειξε περίτρανα ότι οι Καλλιπευκιώτες δεν κατακλύζουμε την πλατεία μόνο στις χοροεσπερίδες και τα ανταμώματα, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου στο σύντομο χαιρετισμό του, αλλά και σε εκδηλώσεις πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου, όπως αυτή η διημερίδα της τοπικής ιστορίας μας, γιατί ενδιαφερόμαστε να ακούσουμε και να γνωρίσουμε την ιστορία μας και να μάθουμε ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε και προς τα πού πορευόμαστε.
Τα όσα ειπώθηκαν και διαδραματίστηκαν το διήμερο αυτό στην Καλλιπεύκη, έπεισαν και τον πιο κακόπιστο παρατηρητή ότι κάτι το πολύ σημαντικό πραγματοποιήθηκε, επιτέλους, στο χωριό μας και έκανε αρκετούς συμπολίτες μας να παρατηρήσουν: Στον αιώνα που πέρασε, ή έστω στα τελευταία πενήντα χρόνια τρία είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα με πολιτιστικό και κοινωνικό περιεχόμενο που πραγματοποιήθηκαν στο χωρίό μας. Το πρώτο ήταν στα 1978 – 1979 η ίδρυση και λειτουργία του Συλλόγου
ΜΕΣΑΚ «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» και η έκδοση της εφημερίδας «Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ», το δεύτερο στα 1992 η απόφαση για ίδρυση ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΙΩΤΩΝ και η πραγματοποίηση από τότε κάθε καλοκαίρι της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και το τρίτο είναι η οργάνωση και παρουσίαση τον Αύγουστο του 2000 της Ιστορικής διημερίδας με τίτλο «Η ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ».
Απομένει να τυπωθούν τα πρακτικά σε έναν καλαίσθητο και εύχρηστο τόμο, να φτάσουν στο σπίτι του κάθε Καλλιπευκιώτη, να τα πάρουμε όλοι στα χέρια μας, να τα ξεφυλλίσουμε, να τα περιεργαστούμε, να τα μελετήσουμε και με τη βοήθεια της φαντασίας μας να απολαύσουμε όσα θα περιέχονται σ’ αυτά, για να διαπιστώσουμε και μόνοι μας αν, όλα όσα διαδραματίστηκαν το διήμερο 5,6 Αυγούστου 2000 στην Καλλιπεύκη συντελούν, ώστε να χαρακτηριστεί πραγματικά η οργάνωση αυτού του ιστορικού συνεδρίου ως το τρίτο πολιτιστικό γεγονός του χωριού μας στον 20ο αιώνα. Όσο για το πρώτο, πιστεύουμε, πως πλέον κανένας δεν αμφιβάλλει, αφού τα περισσότερα από όσα έγιναν και γίνονται στην Καλλιπεύκη τα τελευταία 22 χρόνια φέρουν τη σφραγίδα του Συλλόγου και της Εφημερίδας και χωρίς αυτά ή δε θα γινόταν ή κι αν ακόμα γινόταν κάποια δε θα έφταναν και στην πιο μακρινή γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, όπου ζουν Καλλιπευκιώτες. Για το δεύτερο επίσης είμαστε βέβαιοι πως όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό κοινωνικό γεγονός, αφού με το αίμα που συγκεντρώνεται στις εθελοντικές αιμοδοσίες, πολλοί συμπατριώτες μας κυριολεκτικά σώζονται, όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.
Η Ιστορική, Λαογραφική και Κοινωνική αυτή διημερίδα έγινε πιο σημαντική και περισσότερο ενδιαφέρουσα γιατί ο Σύλλογος φρόντισε να την πλαισιώσει και να την εμπλουτίσει και με δύο πολύ αξιόλογα παραδοσιακά δρώμενα:
· Το πρώτο, το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία του χωριού, η επεξεργασία του μαλλιού σε όλες τις φάσεις από το μαλλί ως τον αργαλειό (ξάσιμο, γνέσιμο, ίδιασμα, πλέξιμο, ύφανση) με όλα τα απαραίτητα εργαλεία (λανάρια, τσικρίκι, ρόκα, αδράχτι, ανέμη, ιδιάστρα, κλούτσες, βελόνες, αργαλειός) που τα χειριζόταν γυναίκες του χωριού ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες με υπεύθυνη την κ. Βασιλική Γκουλιάρα (75 ετών).
· Το δεύτερο, την Κυριακή το μεσημέρι στα αλώνια του χωριού, το στούμπισμα της βρίζας – σίκαλης, που είναι η διαδικασία χωρισμού του καρπού από την καλαμιά, χωρίς να θίγεται το κοτσάνι, το οποίο το χρησιμοποιούσαν για να σκεπάσουν τις καλύβες και τα μαντριά, ώστε τα ζώα να έχουν ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι (άριστο μονωτικό και αδιαπέραστο από το νερό υλικό) καθώς και για να γεμίζουν τα σαμάρια των ζώων. Εδώ υπεύθυνοι ήταν ο κ. Κανάκης Πατούλιας (84 ετών) και ο κ. Χρήστος Μητσιόπουλος (75 ετών). Τη δραστηριότητα αυτή παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον όλοι οι καλεσμένοι και πλήθος κόσμου με επικεφαλής το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λάρισας κ. Ιγνάτιο, το Δήμαρχο Λάρισας κ. Κώστα Τζανακούλη και το Δήμαρχο Γόννων κ. Αναστάσιο Τόλιο και το πλόβαλαν όλα τα Μ.Μ.Ε τοπικά και πανελλήνια που ήταν παρόντα.
Στην επιτυχία των δύο αυτών εκδηλώσεων συμμετείχαν ενεργά και βοήθησαν ουσιαστικά οι παρακάτω γυναίκες πατριώτισσές μας:
1. Βασιλική Γκουλιάρα, πλέξιμο με κλούτσες
2. Παγώνα Τσιαπλέ, λανάρια
3. Μαρία θεοδοσίου, αργαλειός
4. Μαρία Γκαντάκη, ανέμη
5. Βασίλω Ζαγκλέα, γράνσιμο
6. Βαγγελή Λαμπίρη, σεράδι (τετρτάκλωνο κορδόνι για κάπες και τρουβάδες)
7. Αλεξάνδρα Σιώκου, ρόκα
8. Χριστίνα Λαμπίρη αργαλειός και
9. Μετάξω Καραμπατή, κόσα (κοτσίδα) τρίκλωνο κορδόνι για τρουβάδες)
Τις ευχαριστούμε θερμά, καθώς και τους υπεύθυνους στο στούμπισμα της βρίζας και σημειώνουμε, πως χωρίς τη δική τους βοήθεια η ιστορική διημερίδα θα ήταν ξερή και απρόσωπη και θα στερούνταν τη χάρη και τη ζωντάνια που της προσέδωσε η δική τους παρουσία.
Επίσης βοήθησαν οι: Καραγιάννης Κώστας, Γκουντουβάς Φάνης, Μπούτσικας Νίκος, Παπαναστασίου Στέλιος, Γκάτσικος Στέλιος, Παπά Έφη που ανέλαβαν την ευθύνη του προεδρείου και οι: Γκουντουβά Ματίνα και Ρημαγμού Μαρία, που ανέλαβαν την ευθύνη της γραμματείας. Ακόμη οι αδελφοί Γκαζγκάνη, που πρόσφεραν την ξυλεία για αναλόγια και ταμπλό, ο Δημήτριος Ν. Γκουγκουλιάς, που μας διέθεσε το φορτωτή, ο Γεώργιος Ζ. Τσιάτσος, με υπόδειξή του βρέθηκε η σπάνια φωτογραφία της λίμνης Ασκυρίδας του 1904 και οι καταστηματάρχες Χρήστος Οικονόμου και Κώστας Μαντάς, που περιποιήθηκαν τους καλεσμένους.
Την όλη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, οι συμπατριώτες μας ιερείς παπα -Στέργιος Τσικρικάς και παπα-Κώστας Γεροστέργιος, ο Αντινομάρχης Λάρισας υπεύθυνος στα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κων/νος Καραμπάτσας, ο Δήμαρχος Γόννων κ. Αναστάσιος Τόλιος, ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Κώστας Τζανακούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γόννων κ. Κων/νος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Καλλιπεύκης κ. Απόστολος Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Βρεφονηπιακών Σταθμών Λάρισας κ. Βάιος Καραϊσκος, ο πρώην επιθεωρητής Μέσης Εκπ/σης κ. Ευάγγελος Καραμπάτσας, οι περιφερειακοί Δ/ντες της COMVOS NET κ.κ Ηλίας Γαλάνης και Αντώνης Παρούσογλου και πλήθος κόσμου, που ανέβηκε στην Καλλιπεύκη ειδικά για το σκοπό αυτό.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τα μέλη του Δ. Σ. του ΜΕΣΑΚ «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» με πρωτεργάτες τον κ. Παναγιώτη Παπαϊωάννου και τον κ. Θωμά Τσιαπλέ, που σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος της όλης προετοιμασίας, με τη συνεργασία του ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ, και την υποστήριξη της εφημερίδας «Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ», υπό την αιγίδα του Δήμου Γόννων, που κάλυψε ένα σημαντικό μέρος των εξόδων και τη συνδρομή της defender.gr, που διέθεσε του διακόσους φακέλους με το πρόγραμμα του συνεδρίου και επιμελήθηκε και φιλοξενεί τις σελίδες της Καλλιπεύκης στο διαδίκτυο (INTERNET).
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και προέβαλλαν με εκτενή αφιερώματα όλα τα τοπικά και πανελλήνια Μ.Μ.Ε έντυπα και ηλεκτρονικά. Αναφέρουμε τους τηλεοπτικούς σταθμούς TRT, ASTRA, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, MEGA, ANTENA, ALPHA, STAR, ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ Λάρισας και προπάντων την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, που λόγω και του κατασκηνωτικού προσκοπικού κέντρου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που ίδρυσε και συντηρεί ανατολικά του χωριού μας ο εκδότης και διευθυντής της κ. Πάνος Δημητρακόπουλος στη διασταύρωση προς Καρυά, αγαπάει και προβάλλει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα την Καλλιπεύκη.
Με τις ανταποκρίσεις και τα αφιερώματα των παραπάνω Μ.Μ.Ε η Καλλιπεύκη ακούστηκε και έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ εικόνες από τις ομορφιές του χωριού μας και το στούμπισμα της βρίζας μπήκαν σε κάθε ελληνικό σπίτι.
Όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν στην καλύτερη οργάνωση, επιτυχία και προβολή, της πρώτης αυτής, ιστορικής διημερίδας τους ευχαριστούμε θερμά και τους θέλουμε συμπαραστάτες και βοηθούς μας και σε μελλοντικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Συλλόγου, ώστε σιγά – σιγά και ο Σύλλογος να οργανώνει όλο και πιο σημαντικές και αξιόλογες εκδηλώσεις και η Καλλιπεύκη το ωραιότερο ορεινό θέρετρο του νομού μας στον Όλυμπο να προβάλλεται περισσότερο και να προσεχθεί όπως της αξίζει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να βοηθηθεί όσο πρέπει, ώστε να αντέξει στη φθορά του χρόνου και να αναπτυχθεί σωστά με κέντρο τον άνθρωπο και σεβασμό στο περιβάλλον και χρόνο με το χρόνο να συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε, αποφασιστικά η σωστή και μελετημένη επανασύσταση της λίμνης Ασκυρίδας.
Στις αρχές του 20ου αιώνα αποξηράνθηκε η λίμνη μας. Είναι καιρός στις αρχές του 21ου αιώνα να επαναλειτουργήσει.