ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ
Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ


Ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας η οποία συντάχθηκε από το ΕΚΒΥ (Ίδρυμα Γουλανδρή) και το ΕΘΙΑΓΕ Λάρισας και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την επανασύσταση της αρχαίας λίμνης Ασκουρίδας. Σύντομα θα γίνει η παρουσίαση της και συγχρόνως θα γίνει η παρουσίαση του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος για χαρακτηρισμό της περιοχής μας  ως Προστατευόμενη Περιοχή Οικοανάπτυξης.

Σκοπός της επιστημονικής μελέτης της περιοχής του Κάτω Ολύμπου και ειδικότερα της περιοχής του χωριού μας είναι η διατήρηση της φύσης και του τοπίου της περιοχής του Κάτω Ολύμπου, με παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με την διατήρηση της φύσης και του τοπίου και την αποκατάσταση της τέως λίμνης Ασκουρίδας στην Καλλιπεύκη.

Περιοχές προστασίας της φύσης ορίζονται:

1.- Η περιοχή από Κρανιά έως και την Καλλιπεύκη

2.- Η περιοχή της Ιεράς Μονής των Αγίων Θεοδώρων της Ραψάνης

3.- Η περιοχή της Γκουνταμάνης εκεί όπου υπάρχει η συστάδα όπου ευδοκιμεί το Αρκουδοπούρναρο

Οφέλη από τον Χαρακτηρισμό της περιοχής μας και του χωριού μας ως περιοχή Οικοανάπτυξης

1.- Η επανασύσταση της λίνης της Καλλιπεύκης

2.- Δίκτυο αποχέτευσης με Βιολογικό Καθαρισμό κλπ

Για να υλοποιηθούν όλα αυτά Τα παρακάτω το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης. Από πληροφορίες μας γνωρίζουμε ότι πρωτεργάτης του εγχειρήματος είναι συντοπίτης μας υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γεώργιος Σουφλιάς με την κ. Γουλανδρή, τους οποίους ευχαριστούμε δημοσίως και δηλώνουμε ότι θα μας βρουν αρωγούς στην προσπάθειά τους. Περισσότερες λεπτομέρειες θα μάθετε κατά την παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας από την Περιφέρεια Λάρισας.

Εάν όπως πιστεύουμε και θέλουμε η μελέτη σκοπιμότητας κριθεί απαραίτητη η επανασύσταση της αρχαίας λίμνης Ασκουρίδας τότε η πολιτεία ας προχωρήσει στην επανασύστασή της, ένα αιώνα μετά την αποξήρανσή της.. Η κατασκευή της λίμνης κρίνεται απαραίτητη για λόγους καθαρά οικολογικούς κλιματολογικούς και την ισορροπία του περιβάλλοντος.

Μια λίμνη σε υψόμετρο 1000 μέτρων στην καρδιά της Ελλάδας, ψηλά στον Όλυμπο και 25 μέτρα από την Εθνική Οδό θα παρασύρει σε ανάπτυξη ολόκληρη την περιοχή.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ