Νέα διάφορα

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Γέμισε από παιδικές φωνές και φέτος η πλατεία του χωριού μας και ιδιαίτερα μόλις σουρουπώσει με αποτέλεσμα οι γιαγιάδες και οι παππούδες να κάθονται στα καταστήματα και τα παιδιά να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους.

Πρόκειται για τα παιδιά που βγαίνουν το καλοκαίρι στο χωριό του παππού ή της γιαγιάς! Τα παιδιά αυτά είναι η συνέχεια του χωριού μας. Οι γονείς τους έφυγαν και ζουν στα αστικά κέντρα, όπου και εργάζονται και μόνο για λίγες μέρες το καλοκαίρι μπορούν να βρεθούν στον τόπο που γεννήθηκαν και αγάπησαν. Γι’ αυτό το λόγο, στέλνουν τα παιδιά τους, στους ηλικιωμένους γονείς τους, που ή ζουν στο χωριό ή ανεβαίνουν κι αυτοί από την πόλη στο χωριό.

Αυτά τα παιδιά μετά από κάποια χρόνια, έφηβοι αρχικά και στη συνέχεια ηλικιωμένοι θα ανεβαίνουν στο χωριό δίνοντας κι αυτοί με τη σειρά τους ζωή στον τόπο που μεγάλωσαν και πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια.

034_paidia

 

ΑΛΩΝΙΣΜΟΣ

Πρώιμος αλλά και ο πιο σύντομος όλων των εποχών ήταν ο φετινός αλωνισμός στο χωριό μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες – πρωτοφανείς ακόμη και για το χωριό μας – που επικράτησαν από τις 15 Ιουνίου και συνεχίστηκαν όλο τον Ιούλιο, ωρίμασαν νωρίς τα σιτάρια και προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μέγιστη παραγωγή να ανέρχεται στα 350 περίπου κιλά το στρέμμα. Ευτυχώς που η τιμή φέτος ήταν ικανοποιητική.

Έτσι, για πρώτη φορά στα χρονικά ο αλωνισμός τελείωσε στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής.

 

ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες έδειξε το θερμόμετρο στη χώρα μας φθάνοντας ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να νιώσουμε υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και στο χωριό μας, με τον υδράργυρο να αγγίζει και τους 35 βαθμούς.

Φέτος απολαύσαμε κυριολεκτικά την πλατεία αφού μέχρι τις πολύ πρωινές ώρες «χαιρόσουν» να κάθεσαι έξω χωρίς να χρειάζεσαι απαραίτητα μπουφάν και χωρίς να κρυώνεις.

 

ΠΑΤΩΜΕΝΗ

Πολλοί Καλλιπευκιώτες απόλαυσαν φέτος το κρυστάλλινο νερό της Πατωμένης. Οι συνεχείς διακοπές του νερού εξαιτίας της αλλαγής του δικτύου ύδρευσης ανάγκασαν πολλούς από τους πατριώτες μας να τιμήσουν τις βρύσες του χωριού μας και κυρίως την Πατωμένη, θυμίζοντάς μας έτσι παλιές εποχές, όπου οι βρύσες ήταν ο τόπος συνάντησης των γυναικών.

033_patomeni

 

ΝΤΡΟΠΗ

Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι σε κάθε φύλλο της εφημερίδας μας να γράφουμε για την καθαριότητα του χωριού μας. Αυτό που γίνεται στο χωριό μας και το δάσος δεν έχει προηγούμενο, το οποίο όχι μόνο δεν τιμά το χωριό μας αλλά αντίθετα μας δυσφημίζει σε όλη την περιοχή. Όπου να περπατήσεις θα βρεις σκουπίδια .

Γιατί άραγε; Δίπλα μας υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, γιατί δεν τα πάμε στους κάδους σακούλα – σακούλα και προτιμάμε το αγροτικά και όπου μας βολεύει;

041_skoupidia

 

ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας ξεκίνησε η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Ένα έργο σημαντικό για την υγεία των Καλλιπευκιωτών. Όμως όπως διαπιστώσαμε δεν θα αλλάξει όλο το δίκτυο αλλά σχεδόν  τρία τέταρτα του συνολικού μήκους

Η λάθος αποτύπωση ( μέτρημα) του δικτύου δημιούργησε αυτό το πρόβλημα με αποτέλεσμα  την δυσαρέσκεια όλων μας ..

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα η δημοτική αρχή θα βρει και άλλες πιστώσεις  και να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί η αντικατάσταση του υπόλοιπο δικτύου.

003_DIKTIO

 

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΛΩΝΙΑ – ΞΕΝΩΝΑΣ

Aασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος Αλώνια – Ξενώνας. Ένα έργο το οποίοι λύνει οριστικά το πρόβλημα βατότητας, κυρίως τους χειμερινούς μήνες όχι μόνο του ξενώνα αλλά και τα υπόλοιπα σπίτια της περιοχής. Υπολείπεται η επιστροφή του ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης, η οποία κρίνεται απαραίτητη ώστε να ηλεκτροδοτηθούν τα σπίτια εκείνης της περιοχής.

024_dromos

023_dromos

 

ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΓΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Κάνουμε γνωστό σε όσους παίρνουν σύνταξη ΟΓΑ, ότι από το περασμένο καλοκαίρι υπάρχει  η δυνατότητα να πληρώνονται τη σύνταξή τους και από την Αγροτική Τράπεζα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάνε στην Αγροτική Τράπεζα να ανοίξουν λογαριασμό και να κάνουν σχετική αίτηση. Το μέτρο αυτό είναι πολύ καλό διότι εξυπηρετεί πολύ κόσμο. Γεροντάκια που δε μένουν στο χωριό όλο το χρόνο και άλλους που είναι ασθενείς ή δεν έχουν κάποιο να τους εξυπηρετεί στο χωριό,

Μεταξύ των δικαιολογητικών που χρειάζονται είναι τα εξής:

Φωτοτυπία του βιβλιαρίου καταθέσεων (1σελιδα)

Απόδειξη επιταγής

Συν-δικαιούχος (απαραίτητα το βιβλιάριο)

Για περισσότερες πληροφορίες στα ταχυδρομεία, στον ανταποκριτή του ΟΓΑ και στην Αγροτική Τράπεζα.

 

ΤΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ

Τα εξωκλήσια γιόρτασαν και φέτος το καλοκαίρι στην Καλλιπεύκη. Σε όλα παρευρέθηκε πολύς κόσμος. Έγιναν αρτοκλασίες, συναντήθηκαν φίλοι που είχαν χρόνια να ανταμώσουν, χαρήκαμε όλοι τη φύση και τιμήσαμε τους αγίους μας. Με ιδιαίτερη όμως, λαμπρότητα γιορτάσθηκε και τιμήθηκε το15Αύγουστο η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγία την «Πατωμένη» . Την παραμονή το απόγευμα έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός και ψάλθηκαν τα εγκώμια της Παναγίας. Κατόπιν, με την παρουσία πολλών πιστών ακολούθησε η περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γύρω από το ναό.

Το 15Αύγουστο, πολλοί πιστοί παρακολουθήσαν τη Θεία λειτουργία. Δύο εξωκλήσια δεν γιόρτασαν φέτος. Ο ναΐσκος της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πάνω στην Κόκα, στο Λιβαδάκι στις 6 Αυγούστου και ο Αι Γιάννης  στις 29 Αυγούστου. Της μεταμορφώσεως δεν έγινε Θεία λειτουργία λόγω κακοκαιρίας και στις 29 Αυγούστου δεν λειτούργησε ο Αι Γιάννης, λόγω έκτακτων μέτρων που είχαν παρθεί για τις πυρκαγιές και δεν επιτρεπόταν η είσοδος ανθρώπων στο δάσος. Οι θείες λειτουργίες τελέσθηκαν στους Αγίους Αποστόλους.

032_agia_paraskevi1

031_agia_paraskevi

030_ailias1

029_ailias

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

Ευχαριστούμε τον χοροδιδάσκαλο κ. Σωτήρη  Καραβασίλη για την προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να μάθουν τα μικρά παιδάκια του χωριού μας παραδοσιακούς χορούς.

 

Τον (γαμπρό μας) Αποστόλη Ψαρρό, ο οποίος κάλυψε την εκδήλωση του 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης καθώς και το καλοκαιρινό μας αντάμωμα. Πολύ καλό το οδοιπορικό στην περιοχής μας (Γόνοι – Μουσείο, Καλλιπεύκη ,Καριά) το οποίο προβλήθηκε από την τηλεόραση  του ΤRT. Αποστόλη σ’ ευχαριστούμε.

 

Τα μικρά αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά του χορευτικού μας συγκροτήματος για τη συμμετοχή τους στο καλοκαιρινό αντάμωμα των Καλλιπευκιωτών παρουσιάζοντας παραδοσιακούς δημοτικούς χορούς.  Ευχαριστούμε ακόμη και τους γονείς τους για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν.

 

Τα καταστήματα του χωριού μας τα οποία, τη βραδιά του ανταμώματος, εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

 

Η εκκλησιαστική επιτροπή ευχαριστεί θερμά τον πατέρα Βησσαρίωνα για την άριστη συνεργασία που έχουν ολόκληρο το χρόνο που εξυπηρετεί το χωριό μας.

 

ΔΩΡΕΑ

Οι αστυνομικοί του υπασπιστήριου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, προσέφεραν στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Καλλιπεύκης το ποσό των εκατό (100) Ευρώ στη μνήμη του αποβιώσαντος Γεωργίου Μπούτσικα πατέρα του στρατηγού Αττικάρχου Ιωάννου Μπούτσικα.

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ DVD ΤΟΥ 3ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Είναι έτοιμο και προς διάθεση το DVD του 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης διάρκειας δυόμισι ωρών.  Όποιος επιθυμεί να το αποκτήσει ας επικοινωνήσει με τα μέλη του ΔΣ. Τιμή 5 Ευρώ.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ