ΝΕΑ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΙΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΙΩΤΙΣΣΑ
Απόδειξε με την παρουσία σου και την συμμετοχή σου στην γενική συνέλευση στις 14 Αυγούστου, ότι αγαπάς τον Σύλλογό μας, ότι αγαπάς το χωριό μας. Είναι στο χέρι σου να συνεχιστεί η δραστηριότητα του συλλόγου. Με την συμμετοχή σου και την στήριξη σου όλα αυτά τα χρόνια, απέδειξες ότι θέλεις και αγαπάς το σύλλογό μας.
Έλα λοιπόν στις 14 Αυγούστου, στις 10:30 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου, στην γενική συνέλευση, για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Για το καλοκαίρι του 2005 ο Σύλλογός μας, στην προσπάθεια αναβάθμισης του χωριού μας και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, προγραμμάτισε τις παρακάτω εκδηλώσεις και προσκαλεί όλους τους πατριώτες και πατριώτισσες, φίλες και φίλους της Καλλιπεύκης να τις τιμήσουν με την παρουσία τους και να συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτές:
Σάββατο 18 Ιουνίου: 2ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου
Σάββατο 6 Αυγούστου: Αιμοδοσία στο Αγροτικό ιατρείο του χωριού μας.
Αντάμωμα Καλλιπευκιωτών στην πλατεία του χωριού (η ημέρα θα ανακοινωθεί προσεχώς).
Σάββατο 13 Αυγούστου: Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ νέων κα παλαιμάχων
Κυριακή 14 Αυγούστου: Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 

Νέος ιερέας στο χωριό μας ο Πατέρας Θεοφύλακτος
Γεννήθηκε το 1970 στο δήμο Αιγάλεω Αττικής. Το 1989 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1993 πρεσβύτερος από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Τιμοθέου Παπουτσάκη. Το 1995 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πέτρας του νομού Λασιθίου Κρήτης κ. Νεκταρίου Παπαδάκη.
Από την 1ην Φεβρουαρίου 2005 με τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τιρνάβου κ. Ιγνατίου διορίστηκε ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Καλλιπεύκης (του χωριού μας) και ταυτόχρονα πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του αναφερόμενου Ιερού Ναού.

papas

Συγχαρητήρια
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, εύχεται στη ΜΑΤΙΝΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΒΑ, συνεργάτιδα του Συλλόγου μας για αρκετά χρόνια, η ο­ποία αρραβωνιάστηκε τον ε­κλεκτό της καρδιάς της ΣΤΕΛΙΟ ΝΤΑΒΑΡΟΥΚΑ, από τον Αμπελώνα, να ζήσουν, να ευτυχήσουν και καλά στέφανα.

Το φετινό Πάσχα στην Καλλιπεύκη
Σε πένθιμη ατμόσφαιρα πέρασε το φετινό Πάσχα στην Καλλιπεύκη. Η είδηση του θανάτου του Βαλάντη Γκουγκουλιά τη Μ. Πέμπτη, επηρέασε πολύ το γιορτινό κλίμα των ημερών και όλες οι υπόλοιπες μέρες πέρασαν στο ίδιο βαρύ κλίμα. Το βράδυ ακούσαμε τα 12 Ευαγγέλια και οι γυναίκες στόλισαν τον επιτάφιο. Τη Μ. Παρασκευή, 29 Απριλίου, είχαμε δύο επιταφίους. Στις 5 η ώρα το απόγευμα θάψαμε το παλικάρι και το βράδυ τον Θεάνθρωπο Χριστό. Ψάλθηκαν κανονικά τα εγκώμια και στην περιφορά του επιταφίου συμμετείχε λιγότερος κόσμος ενώ επικρατούσε πολύ κρύο και δυνατός αέρας. Η Ανάσταση έγινε στην πλατεία ενώ δεν έγινε η Δεύτερη Ανάσταση το απόγευμα. Τη δεύτερη μέρα γιορτάσαμε τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου ενώ την Τρίτη, 3 Μαΐου, η λειτουργία τελέστηκε στον Άγιο Αθανάσιο (η γιορτή μετατέθηκε μία μέρα λόγω Πάσχα) όπου συμμετείχε λιγότερος κόσμος ενώ μικροί και μεγάλοι κύλησαν τις «περδίκες» και συνεχίστηκε το έθιμο για μια ακόμη χρονιά. Του Αγίου Γεωργίου, σε πλάτανο της πλατείας, νεαροί Καλλιπευκιώτες κρέμασαν καντάρι και ζύγιζαν όσους ήθελαν. Πέρα από αυτά, οι μικροί μαθητές έπαιξαν και πάλι το «Λάζαρο» και το «Μαύρο Ουρανό».

epitafios1 epitafios2 anastasi2

Ακούστηκαν για μια ακόμη φορά τα θαυμάσια αυτά πατροπαράδοτα κάλαντα του Πάσχα και οι νοικοκυρές έβαψαν τα κόκκινα αβγά, καθώς και τα ζώα. Επίσης να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στις κοπέλες και στις γυναίκες που στόλισαν τον επιτάφιο. Ιδιαίτερα όμως πρέπει να επαινέσουμε τα νέα παιδιά που κράτησαν τον βαρύ* επιτάφιο επί τόση ώρα μέσα στο κρύο και τον αέρα και από μόνα τους έβγαλαν το καντάρι στον πλάτανο και ζύγιζαν τον κόσμο συνεχίζοντας το πολύ παλαιό αυτό έθιμο. Τέλος να συγχαρούμε και όλους τους κατοίκους του χωριού που την ημέρα του Πάσχα, τιμώντας τη μνήμη του Βαλάντη και σεβόμενοι το πένθος της οικογενείας του, δεν γλέντησαν ούτε και έβαλαν τραγούδια όπως γινόταν κάθε χρόνο. Αγαπητοί φίλοι και συγχωριανοί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σας ευχόμαστε χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη. Ο Θεάνθρωπος Χριστός, που τόσα έπαθε για τις αμαρτίες τις δικές μας, να αναστηθεί και μέσα στις καρδιές μας. Αμήν.

anastasi4 anastasi3 anastasi1
* Με τον επιτάφιο κάτι πρέπει να γίνει. Είναι πολύ βαρύς και τα παιδιά που τον μεταφέρουν, υποφέρουν πραγματικά. Η πρόταση η δική μας είναι η εξής. Για την περιφορά να γίνει ένας άλλος, μικρότερος επιτάφιος από ελαφρά υλικά ώστε να μεταφέρεται εύκολα. Τη λύση αυτή εφαρμόζουν πολλοί ιεροί ναοί σε διάφορα μέρη.

perdikes2 perdikes1


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, όπως εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε στο δημαρχείο αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Ήδη έχουν φυτευτεί θάμνοι , λουλούδια και γκαζόν. Ακόμη τοποθετήθηκαν μία μαρμάρινη κολώνα και δύο ταφόπλακες, προσφορά του λαογραφικού μουσείου, που θυμίζουν την ιστορία του χωριού.

 

Άγιος Γεώργιος – Ζύγισμα με το καντάρι
Τηρήθηκε και αυτή τη χρονιά το έθιμο του ζυγίσματος, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, στην πλατεία του χωριού και μάλιστα με πρωτοβουλία των νέων, η οποία πλαισιώθηκε από τους μεγαλύτερους και είχε ως αποτέλεσμα να ζυγιστούν περίπου τριάντα άτομα. «Πρωτομάστορας» στο ζύγισμα – όχι μόνο λόγω ημέρας αλλά και λόγω εμπειρίας – ο Γιώργος Μηχαντάς.
Το ζύγισμα, γίνονταν κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, γιατί κάπου εκεί άρχιζαν οι αγροτικές δουλειές. Αυτό σήμαινε πως από κει και ύστερα άρχιζε το «αδυνάτισμα», από τη συνεχόμενη εργασία μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και ξανά – ζυγίζονταν για να δουν πόσα κιλά έχασαν μέσα στο καλοκαίρι.

zigisma2 zigisma1

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
Επιτυχία σημείωσε και φέτος ο χειμωνιάτικος χορός του Συλλόγου μας. Οι πατριώτες μας έδειξαν για μια ακόμα φορά την αγάπη τους στον Σύλλογό μας και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στη χρονιά που πέρασε στο ημερήσιο καλοκαιρινό αντάμωμα, στην έκδοση του νέου βιβλίου « Η Καλλιπεύκη Ολύμπου. Ιστορία – Λαογραφία», αλλά και στα προβλήματα του Συλλόγου και ειδικότερα στην μη ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, τονίζοντας και προτρέποντας την συμμετοχή και νέων ατόμων στο Δ.Σ .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο δήμαρχος Γόννων Χρήστος Καραναστάσης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Απόστολος Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος Γόννων Χρήστος Τσούγιας, ο δασάρχης Λάρισας Γεώργιος Παράσχος, ο αντινομάρχης Λάρισας Βασίλειος Ντόκος, ο πρόεδρος του λαογραφικού μουσείου Γόννων. Βασλειος Καραβιδές και ο πρόεδρος του συλλόγου Βραγιανωτών Νικόλαος Κούτσικος.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΙΩΤΙΣΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Η Αιμιλία Δημητρίου Γκαραφλή, είναι η πρώτη Καλλιπευκιώτισσα, η οποία βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΥΡΟΣΚΟΛΑ. Ένα πρόγραμμα, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στους νέους της Ευρώπης να εκφράσουν τις προσδοκίες τα σχέδια τους, αλλά και τις ανησυχίες τους με κύριο θέμα: «Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ένα υπερεθνικό κοινοβουλευτικό όργανο. Παρόν και μέλλον»

aimilia

Οι μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και η κάθε ομάδα   επέλεξε και ανέπτυξε ένα από τα θέματα: Δημοκρατία – Ανθρώπινα δικαιώματα – Περιβάλλον – Το μέλλον της Ευρώπης.
Τα αποτελέσματα των εργασιών παρουσιάσθηκαν στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία όλων των μαθητών.
Οι μαθητές, που συμμετείχαν επιλέγηκαν μετά από γραπτό διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.
Συγχαρητήρια στην Αμαλία.

Είχαν άγιο, αλλά και ευκαιρία – η ταχύτητα, τα ποτά και τα ξενύχτια κλείνουν τα ελληνικά σπίτια

Μια και μιλούμε για τα τροχαία, πρέπει να σημειώσουμε και ένα άλλο τροχαίο που συνέβη τη Μ. Εβδομάδα αλλά, ευτυχώς, ήταν χωρίς σοβαρές συνέπειες. Τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης, ξημερώνοντας Μ. Πέμπτη, 28 Απριλίου, συνέβη και άλλο ατύχημα. Τρεις νέοι Καλλιπευκιώτες, ο Πολυζάς Αθανάσιος του Ιωάννου, ο Παπαγιαννούλης Ιωάννης του Αναστασίου και ο Γκούμας Αστέριος του Ζήση, μαζί με άλλους δυο φίλους τους από τη Λάρισα, πήραν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ένας από τους φίλους τους και θεώρησαν καλό να πάνε να γλεντήσουν ΜΕΓΑΛΗ Τετάρτη. Αφού ήπιαν καλά στη Λάρισα, θέλησαν να πάνε να συνεχίσουν και στη Νίκαια. Επιστρέφοντας από εκεί με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 150 χιλ., στις 5 η ώρα τα ξημερώματα, το αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία, βγήκε από το δρόμο, έκοψε μια κολώνα, κόπηκε και αυτό στα δύο σχεδόν και σταμάτησε στα χωράφια. Αποτέλεσμα της νεανικής τρέλας ήταν να τραυματιστούν ελαφρά οι τρεις Καλλιπευκιώτες και βαρύτερα οι δυο φίλοι τους. Ευτυχώς και πάλι δεν θρηνήσαμε ζωές. Άγιο είχαν μαζί τους τα παλικάρια. Είχαν άγιο σίγουρα, αλλά τα αγαπητά μας παιδιά, που τόσο μας τρόμαξαν, να σκεφτούν τι θρήνος θα επακολουθούσε, μαζί και με την περίπτωση του Βαλάντη, αν συνέβαινε το μοιραίο. Και να θεωρήσουν το θαύμα αυτό ως ευκαιρία που τους έδωσε ο Θεός.

Αγαπητοί μας νέοι. Το κακό έχει φτάσει στο ζενίθ. Πού θα πάει αυτή η τραγική κατάσταση; Αν δεν σκέφτεστε τον εαυτό σας, γιατί δεν σέβεστε τον κόπο και τον πόνο των γονιών σας; Δεν έχετε καταλάβει ότι τα ποτά, τα ξενύχτια και η ταχύτητα κλείνουν κάθε μέρα τα ελληνικά σπίτια; Όλα τα καλά έχετε αλλά κάτι σας λείπει. Μήπως πρέπει να ψάξετε αλλού την ευτυχία; Μήπως πρέπει να ψάξετε κάτι που να τέρπει την ψυχή σας; Αυτό είναι. Την ψυχή και το πνεύμα πρέπει να ευχαριστήσετε. Μόνο έτσι θα σωθείτε κι εσείς και όλοι μας. Η σάρκα δεν χορταίνει ποτέ. Και όσο χορταίνει, τόσο περισσότερο ζητά και φυσικά έρχονται και τα ανάλογα αποτελέσματα.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ