ΝΕΑ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφηγήσεις στη σκιά του Ολύμπου

Πατριώτισσες και Πατριώτες,
Φίλες και Φίλοι της Καλλιπεύκης και του Συλλόγου μας,

βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες μια καινούρια έκδοση. Η έκδοση αυτή έρχεται να προστεθεί στις δυο άλλες («Η Καλλιπεύκη στους αιώνες», «Καλλιπεύκη Ολύμπου, Ιστορία – Λα­ογραφία») και να προσθέσει σε ένα χώρο ιδιαίτερα αξιόλογο και εν­διαφέροντα. Να προσθέσει στην Αφήγηση. Στη λαϊκή τέχνη, με την οποία όλοι, λίγο ή πολύ, έχουμε κάποια σχέση ανεξάρτητα από την ηλικία μας.
Είναι τα πρακτικά του 1ου Φεστιβάλ Αφήγησης που έγινε πέρσι στις 21-6-03 στην Πατωμένη και θα συνοδεύεται με Video CD, μιας ώρας και 15 λεπτών, που περιέχει αποσπάσματα από την όλη εκδήλωση.
Η έκδοση αυτή, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ευγενική χορηγία του συνδημότη μας, Γιώργου Καράνη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Δεν θα ήταν επίσης δυνατή, αν δεν υπήρχε η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αν ο Σύλλογός μας δεν αγκάλιαζε την πρόταση της πατριώτισσας μας, Τασούλας Τσιλιμένη, αν, αν…
Να σημειώσουμε για μια ακόμη φορά πως η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για μας, ήταν μεγάλη τιμή.
Το βιβλίο θα πρέπει να είναι έτοιμο το λίγο μετά το Πάσχα.

anemi

 

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Με τραγούδι και χορό έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα ο Σύλλογός μας το Σάββατο 2-1-2004 στο κατάστημα του Κωνσταντίνου Μαντά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι αψήφησαν την σφοδρή χιονόπτωση, και την συσκότιση που προκλήθηκε από την διακοπή ρεύματος (έσπασε κολώνα στην Πατωμένη) και γέμισαν το κατάστημα.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου, μοίρασε στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου δώρα.
Ο πρόεδρος ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους καλή χρονιά και υγεία προσωπική και οικογενειακή,
Τυχερός της βραδιάς ήταν ο μικρός Αστέριος Αναστασίου Καλούσης, που του έτυχε το φλουρί, το οποίο αντιστοιχούσε σε τέσσερες κάρτες για το χορό του Συλλόγου στη Λάρισα (10 Ιανουαρίου, «Βερσαλλίες»)
Η πολύ ωραία και μεγάλη πίτα ήταν προσφορά των αδελφών Πατούλια τους οποίους ευχαριστούμε.

pita1 pita2 pita3

 

 

ΔΙΑΦΟΡΑ 

ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΦΕΤΟΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ, χωρίς παπά, έμεινε το χωριό μας τα Θεοφάνια και έτσι δεν έγινε ούτε η θεία λειτουργία.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΘΙΜΑ. Τα λιγοστά παιδιά του χωριού μας, δεν μας ξέχασαν και παρά το χιόνι έπαιξαν τα κάλαντα τα Χριστούγεννα όπως και τα σούρβα την πρωτοχρονιά. Συγχαρητήρια στα παιδάκια.

ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΑ. Ούτε και φέτος άναψε φωτιά στο χωριό μας. Είχαμε ευτυχώς λίγα καρναβάλια το Σάββατο το βράδυ και έτσι φάνηκαν για απόκριες.
Πολύ άσχημος ήταν ο καιρός το τριήμερο της Αποκριάς στο χωριό μας, πάγος και πυκνή ομίχλη ήταν τα χαρακτηριστικά του.

karnabalia2 karnabalia1

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ και φέτος στο χωριό μας. Πράγματι πολλά, άλλά όχι για πολύ καιρό. Ο Χειμώνας πέρασε με τις συνηθισμένες δυσκολίες, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Οι θερμοκρασίες, μπορούμε να πούμε πως ήταν χαμηλές, σε σχέση με άλλες χρονιές. Αξιοσημείωτο είναι πως οι επισκέπτες τις μέρες που είχε χιόνια και καιρό σχετικά καλό, ήταν αρκετοί.

xionia xionia1

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ. Συνεχίστηκαν τα έθιμα στους Γόννους από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Δεκάδες νέοι και νέες έπαιξαν τα κόλιντα και τα σούρβα αποχαιρετώντας τον παλιό και καλωσορίζοντας τον νέο χρόνο, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές ξεχύθηκαν στους δρόμους.

gonnoi
Από την τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και το τριήμερο της Αποκριάς. Την Κυριακή έγινε το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, ενώ την Καθαρά Δευτέρα η παραδοσιακή φασολάδα και η δημοτική ορχήστρα του Κωνσταντίνου Ριζούλη ήταν στην διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Υπάρχουν αρκετοί πατριώτες μας, των οποίων οι εφημερίδες επιστρέφουν, και ειδικότερα από την Καλλιθέα και την Περίσταση Κατερίνης. Παρακαλούνται οι πατριώτες μας, που δεν παίρνουν την εφημερίδα, να μας ενημερώσους γραπτά την ακριβή διεύθυνση τους (οδό, αριθμό, Τ.Κ.).

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά τους:
1.      Τη βιοτεχνία πλεκτών «Ιακωβάκη» για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου με το ποσό των 300 Ευρώ,
2.      Την εταιρία σκυροδέρματος ΒΕΤΟΜΙΧ- ΑΙΓΑΝΗ, Καλούσης – Τσιούρβας για την προσφορά στο Σύλλογό μας ενός home cinema, οποίο και κληρώθηκε στον ετήσιο χορό μας στις 10-1-04.
3.      Τον Αντώνη Βελισαρίου, Δικηγόρο, για την οικονομική ενίσχυση με 150 Ευρώ. (Ο Α. Βελισαρίου είναι γαμπρός του Νίκου Κατσιούλα)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ