ΝΕΑ

ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε το χωριό μας και γενικότερα την περιοχή μας, όπου το ύψος του χιονιού έφτασε το 1.50 μέτρο, ενώ σε πολλά σημεία (ανεμοσούρια) ξεπέρασε τα 2 μέτρα και παραπάνω.

Η σφοδρή χιονοθύελλα που ξέσπασε στις 24-01-2006 ήταν πάρα πολύ δυνατή και δύο ολόκληρες μέρες χιόνιζε συνεχώς.  Σπίτια σκεπάστηκαν, αυτοκίνητα και δρόμοι εξαφανίστηκαν και γενικότερα όλο το χωριό θάφτηκε από το χιόνι!

Η έλευση της κακοκαιρίας βρήκε τους πατριώτες μας προετοιμασμένους να την αντιμετωπίσουν και τα κατάφεραν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Το χωριό έμεινε αποκλεισμένο μία μόνο ημέρα αφού τα ιδιωτικά μηχανήματα του χωριού μας, μισθωμένα από το Δήμο, μαζί με ένα ακόμη της Νομαρχίας και ένα γκρέιντερ άνοιξαν τον κεντρικό δρόμο με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η συγκοινωνία.  Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος που υπήρξε, καθώς και των τηλεφώνων, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα κι έτσι το χωριό έμεινε χωρίς φως και τηλέφωνο μόνο μια ημέρα.

Πολλές δυσκολίες αντιμετώπισαν και οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας του μεγάλου ύψους χιονιού, αφού τα ποιμνιοστάσιά τους σκεπάστηκαν από το χιόνι. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, όμως, κατάφεραν να τα ανοίξουν με επιτυχία.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε, όμως, και με το φορτωτή που έστειλε η Νομαρχία, ο οποίος στην προσπάθειά του  να ανοίξει το δρόμο για τα πρόβατα του Τριαντάφυλλου Λαμπίρη έχασε το δρόμο, βρέθηκε στο χαντάκι και βούλιαξε μέσα στο χιόνι! Παρά τις προσπάθειες των δυο φορτωτών του χωριού μας, δεν κατάφερε να βγει κι έτσι έμεινε αποκλεισμένος για τέσσερις ολόκληρες μέρες ώσπου να επιστρατευτεί ερπυστριοφόρα τσάπα για να τον τραβήξει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAxionia6 xionia5 xionia4 xionia3 xionia2

 

ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Μια ανέλπιστη εμπειρία έζησε ένα ζευγάρι το οποίο διέμενε στον ξενώνα «Ασκουρίς» και αποκλείστηκε εκεί χωρίς ρεύμα και φαγητό, μέχρι την άφιξη της ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα της Πυροσβεστικής) Λιτόχωρου, αφού η πρόσβαση στον ξενώνα ήταν αδύνατη!

Κάποιο πρόβλημα που  αντιμετώπισε  ο Γρηγόρης ο Καλαμίδος με την γυναίκα του αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο του Δήμου στο κέντρο Υγείας Γόννων.

Ούτε και να πεθάνεις…

Δυσκολίες αντιμετώπισαν οι οικογένειες  Δημητρίου Νικ. Γκουγκουλιά  και Ιωάννου Γεωργίου Μασούρα ,οι οποίες εκείνες τις ημέρες της κακοκαιρίας έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και έπρεπε να τους θάψουν, το πολύ χιόνι που έπεσε δημιούργησε πολλά προβλήματα

 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» Τηλ.: 24950-31244

Στις 1 Φεβρουαρίου ξεκίνησε  στο Δήμο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» το οποίο και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας.

Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει ως στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες ή παθήσεις.  Εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωσή τους, την παραμονή στο φυσικό οικογενειακό περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικιωμένα και μοναχικά, άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πλήρως ή που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα,

Η λειτουργία της Μονάδας «Βοήθεια στο σπίτι» αποτελείται από τρία μέλη μία κοινωνική λειτουργό  μία νοσηλεύτρια και έναν οικογενειακό βοηθό ( οι προσλήψεις έγιναν μέσω του ΑΣΕΠ)  , οι οποίοι και φροντίζουν το ηλικιωμένο άτομο στο σπίτι του ως εξής:

Ø      Καταγράφουν τις ανάγκες του ατόμου

Ø      Το υποστηρίζουν ψυχολογικά

Ø      Το φροντίζουν νοσηλευτικά με στόχο την πρόληψη

Ø      Το συνοδεύουν σε νοσοκομειακούς χώρους

Ø      Παρακολουθούν την συνταγογραφία των φαρμάκων του

Ø      Φροντίζουν για την ατομική του υγιεινή

Ø      Βοηθούν στις οικιακές εργασίες

Ø      Του κρατούν συντροφιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται δωρεάν, συστηματικά και οργανωμένα, με βάση εβδομαδιαίου προγράμματος συναντήσεων ως εξής:

Δευτέρα: Γόννοι

Τρίτη: Γόννοι

Τετάρτη: Καλλιπεύκη

Πέμπτη: Αμπελάκια

Παρασκευή: Ιτέα – Τέμπη.

Προτεραιότητα φυσικά έχουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μόνα τους.

 

Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Σύλλογός μας στο κατάστημα της Αποστολίας Μανίκα-Παπαδημητρίου.

Η πίτα ήταν προσφορά, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο, της Αρτοποιίας Αδελφών Πατούλια τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.  Τυχερός της βραδιάς ήταν ο Αναστάσιος Κούσιος, ο οποίος κέρδισε το φλουρί που αντιστοιχούσε σε δυο κάρτες για τον Ετήσιο Χορό του χωριού μας στο κέντρο Βερσαλλίες.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Θωμάς Τσιαπλές ευχήθηκε στους πατριώτες μας Καλή Χρονιά, υγεία, ευτυχία, και τόνισε την ανάγκη αγάπης και κατανόησης μεταξύ μας, αφού δεν έχουμε ούτε να μοιράσουμε αλλά ούτε και να χωρίσουμε τίποτα…Εξάλλου είμαστε πολύ λίγοι  να είμαστε και θυμωμένοι!

Η βραδιά κύλησε σε ιδιαίτερα κεφάτη ατμόσφαιρα που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

pita pita1

 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Στις 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας στο Κέντρο «Βερσαλλίες» με την παρουσία δύο μεγάλων τραγουδιστών της Λίτσας Διαμάντη ,του Αγγελου Διονυσίου αλλά και του δημοτικού μας τραγουδιστή Γιώργου Γκουγκουλιά.

Οι πατριώτες μας για μια ακόμα φορά έδωσαν το παρών και τους ευχαριστούμε θερμά , αλλά ήταν και η μοναδική χρονιά όπου ακούστηκαν παράπονα , τόσο για το πρόγραμμα όσο και για της τιμές του καταστήματος. Το διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τα μήνυματά του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της χρονιάς, αλλά και του στόχους του Συλλόγου, όπως είναι η έκδοση των πρακτικών του Φεστιβάλ Αφήγησης και η προσπάθεια καταγραφής των δημοτικών μας τραγουδιών σαν ακούσματα (SD) τα οποία πάνε να ξεχαστούν αφού δεν τραγουδιούνται πια.

Παραβρέθηκαν ακόμη ο Δήμαρχος Γόννων Χρήστος Καραναστάσης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Οικονόμου, και ο αντινομάρχης Λάρισας Βασίλειος Ντόκος . Για μια ακόμα χρονιά δεν δόθηκαν προσκλήσεις σε πολιτικά πρόσωπα.

xoros2

 

Ο χορός στην Κατερίνη είχε μεγάλο κέφι

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2006 πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα της Κατερίνης και στο κέντρο Ροδιά, ο προγραμματισμένος χορός του Μορφωτικού Συλλόγου για τους Καλλιπευκιώτες της Κατερίνης. Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκαν πάνω από 110 Καλλιπευκιώτες και το κέφι που επικράτησε ήταν το κάτι άλλο. Η ορχήστρα του Γιώργου Γκουγκουλιά πραγματικά ίδρωσε για να τα βγάλει πέρα αφού κανένας δεν ήθελε να κατέβει από την πίστα. Εκείνο όμως, που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι η συμμετοχή των ηλικιωμένων Καλλιπευκιωτών, που αν και ζουν πολλά χρόνια μακριά από το χωριό, δεν παραλείπουν να δίνουν πάντα το «παρών» τόσο στο χορό της Κατερίνης, όσο και στην Καλλιπεύκη. Και θα ήταν λάθος μας αν δεν τους αναφέραμε έναν ένα. Παραβρέθηκαν λοιπόν ο Τσολάκης Χρήστος που ήρθε αμάξως από το Βρυότοπο οικογενειακώς για να κάνει παρέα τον μπατζανάκη του τον Πασχάλη από τον Αϊ-Γιάννη της Κατερίνης. Τα αδέρφια Ιωάννης και Δημήτριος Μανωλούλης, ο Κώστας Μουσουλής, ο Μπούτσικας Θωμάς, ο Μιχαντάς Αθανάσιος με τα ωραία σκέρτσα του, ο Κώστας Γεροστέργιος που μιλάει για την Καλλιπεύκη και η γλώσσα του στάζει μέλι, η Ελευθερία Μαντά του Τέγου, η Καρατόλιου Ελισάβετ που τα τελευταία χρόνια μένει και αυτή στην Κατερίνη και η Βαγγελή Παπαδημητρίου (της Ηράκλειας) με το ανεξάντλητο κέφι της. Βέβαια, όλοι αυτοί είχαν και τις γυναίκες τους μαζί οι περισσότεροι και μερικοί και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Και κάτι ακόμη. Πολλοί από αυτούς έφεραν στο χορό και τους γαμπρούς και τα συμπεθέρια τους και όλοι έμειναν, πιστεύουμε, ευχαριστημένοι.

Κοντά σ’ αυτούς τους μεγαλύτερους σε ηλικία Καλλιπευκιώτες πρέπει να ευχαριστήσουμε και το γαμπρό της Αλσάβως, το Μπάμπη Κρεμέτη που ποτέ δεν λείπει από την Καλλιπεύκη και τις εκδηλώσεις. Τη Δήμητρα Τσικατάρα που ήρθε ξαργού για το χορό οικογενειακώς από τη Θεσσαλονίκη. Τον Καραδούκα Τραντάφυλλο, τα παιδιά του Γιώργου Μανωλούλη τη Βάσω και το Διονύση που συμμετείχαν οικογενειακά. Την κόρη του Γιώργου Μουσουλή την Τούλα και τον άνδρα της. Την Κόρη του Μήτσιου Γκουθώνα τη Μαίρη και το σύζυγό της. Τον Καλαμίδα Γιώργο και την παρέα του, τη σύζυγο του Γιάννη Τσιακάλη, το Νίκο Μπουρονίκο και την αδερφή του και όλους τους άλλους που τώρα μας διαφεύγουν. Τέλος, να ευχαριστήσουμε τους Καλλιπευκιώτες από Λάρισα και Καλλιπεύκη που κάθε χρόνο σ’ αυτό το χορό μας τιμούν. Ιδιαίτερα όμως, ευχαριστούμε τον Αποστόλη Μασούρα και τη γυναίκα του που διαμένουν στην Καλλιθέα, συνεργάστηκαν με το Σύλλογο, έτρεξαν και πετύχαμε το σκοπό μας.

Ο χορός της Κατερίνης δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της Λάρισας. Εδώ, ο χορός είναι πραγματικά καλλιπευκιώτικος και οικογενειακός, χωρίς επισημότητες, γι’ αυτό και σημειώνει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία. Όμως, εδώ θα θέλαμε να εκφράσουμε και ένα παράπονο. Πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια που οι πατριώτες μας της Κατερίνης υποσχέθηκαν να δημιουργήσουν το δικό τους σύλλογο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτε. Η ίδρυση του συλλόγου είναι αναγκαία και αν είναι να τον δημιουργήσουν, τους παρακαλούμε να μην καθυστερήσουν άλλο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι του χρόνου θα μας καλέσουν αυτοί στο χορό τους και όχι εμείς. Και όταν αυτοί οργανωθούν, τότε δεν θα είμαστε εκατό, αλλά πάνω από τριακόσιοι.

xoros_katerini4 xoros_katerini3 xoros_katerini2 xoros_katerini1

 

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ. Ε. Π.) στο Δήμο Γόννων

Αγαπητοί αναγνώστες και συνδημότες βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει στο Δήμο μας Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ. Ε. Π.). Το κέντρο θα έχει έδρα στους Γόννους και θα εξυπηρετεί τους δημότες  πάνω σε διάφορα θέματα για τα οποία θα χρειαζόταν να τρέχει ο καθένας στη Λάρισα, πράγμα δύσκολο και όχι ευχάριστο αφού η γραφειοκρατία πραγματικά δοκιμάζει τα νεύρα μας. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσουμε όταν αρχίσει να λειτουργεί.

 

ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Τα λιγοστά παιδιά της Καλλιπεύκης έπαιξαν και φέτος τα κάλαντα Χριστουγέννων (κόλιντα), όσο και της πρωτοχρονιάς (σούρβα). Έτσι, ακούσαμε και φέτος το «κόλιντα μέλιντα Χριστός γεννιέται» και «Σούρβα Σούρβα κι Αη Βασίλης», από τα μικρά παιδιά τα οποία και ευχαριστούμε.

 lazaros

 

ΑΝΑΨΕ ΦΕΤΟΣ Η ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Αυτό που δεν έκαναν οι μεγάλοι το έκαναν τα μικρά παιδιά. Tα παιδάκια μάζεψαν κέδρα, πουρνάρια και άναψαν φωτιά συνεχίζοντας έτσι την παράδοση. Συγκινητική ήταν ,βέβαια, η προσπάθεια μέχρι να  καταφέρουν να ανάψουν την φωτιά.

 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤHΣ 25Ης  ΜΑΡΤΙΟΥ

Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε και φέτος η επέτειος του «ΟΧΙ»  παρουσία των κατοίκων και των λιγοστών ηλικιωμένων του χωριού μας. Μετά το πέρας την δοξολογίας ακολούθησε  κατάθεση των στεφάνων και ποιήματα από τα μικρά παιδάκια. Ο τοπικάρχης κ. Οικονόμου δεν άφησε την ευκαιρία και απηύθυνε χαιρετισμό στους κατοίκους του χωριού , χωρίς να λείψουν και τα παράπονα προς την Δημοτική Αρχή. Ερώτηση στον κ, τοπικάρχη. Το  παραδοσιακό λουκουμάκι μετά την γιορτή καταργήθηκε;

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΟΤΟΠΩΝ – ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ

Στις 14 Μαρτίου 2006 επισκέφθηκε το χωριό μας ομάδα επιστημόνων του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων- Υγροτόπων με επικεφαλής τον κ. Ψυχουδάκη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νικης και δυο γεωπόνους τον κ. Δημήτρη Παπαδήμο και την κ. Σωτηρία Κατσαβούλη. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αναγνώριση της υφιστάμενης λειτουργίας της τέως λίμνης Καλλιπεύκης, αλλά και η διερεύνηση των κοινωνικών συνθηκών και κοινωνικής διαβούλευσης των κατοίκων.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Μορφωτικού Συλλόγου παρουσία κατοίκων του χωριού, όπου εκφράστηκαν απόψεις γύρω από την επανασύσταση της λίμνης , αλλά και καταγραφή πληροφοριών από την ομάδα του ΕΚΒΥ σχετικά με την γεωργία (αριθμό στρεμμάτων, είδος καλλιέργειας, παραγωγή ανά στρέμμα) και την κτηνοτροφία του χωριού μας (αριθμό ζώων αιγοπροβάτων, βοοειδή).

Η ομάδα του ΕΚΒΥ επισκέφθηκε τα σημεία  εισόδου και εξόδου των υδάτων της λίμνης Καλλιπεύκης καθώς επίσης και το ρέμα της Καραβίδας.

Την ομάδα συνόδευσαν στις διαδρομές ο δήμαρχος Γόννων Χρήστος Καραναστάσης ,ο Θωμάς Καραμπατής, ο Πούλιος Παπαστεργίου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Θωμάς Τσιαπλές. Η ομάδα των επιστημόνων θα επισκεφθεί και πάλι το χωριό μας για περισσότερα στοιχεία.

EKBY2 EKBY1

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΝΩΝ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Γόννων – Λαογραφικό Μουσείο σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή, στην προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έδωσαν και φέτος την ευκαιρία για χαρά και γλέντι, στους δημότες αλλά και στους επισκέπτες πραγματοποιώντας εκδηλώσεις το τριήμερο της Αποκριάς.

Την Κυριακή έγινε το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου ενώ την Καθαρά Δευτέρα  η παραδοσιακή φασολάδα και οι  ελιές ήταν στην διάθεση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα μικρά παιδιά του χορευτικού αλλά και από τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού υπό τους ήχους της ορχήστρας του Κώστα Ρηζούλη. Δυστυχώς όμως ο καιρός δεν ήταν  καλός, αφού το δυνατό αεράκι αλλά και το ψιλοβρόχι ανάγκασαν πολλούς να αποχωρήσουν.

gonnoi1

 

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΝΩΝ – Δεύτερος ο ΜΕΣΑΚ Καλλιπεύκης

Μια  πρωτότυπη αποκαλυπτική δημοσκόπηση πραγματοποίησε ο Μορφωτικός Σύλλογος Γόννων, κάνοντας την έκπληξη όχι μόνο στην τοπική κοινωνία.

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει σε δημοσκοπήσεις μεγάλων εταιριών για λογαριασμό κομμάτων, πολιτικών κλπ. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Γόννων προχώρησε σε μια δημοσκόπηση  στην τοπική κοινωνία θέλοντας να αφουγκραστεί και να πιάσει τον παλμό και τις αγωνίες των συγχωριανών του και η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες εταιρίες .

Οι ερωτήσεις πολλές σε άτομα διαφόρων επαγγελμάτων αλλά και ηλικιών. Στη δημοσκόπηση ,αν και έγινε στην έδρα του Δήμου, ο Σύλλογος μας κατέχει την δεύτερη θέση όσον αφορά την  δράση των μαζικών φορέων του Δήμου.

Η δημοσκόπηση έγινε από τα μέσα Δεκεμβρίου και διήρκησε ένα μήνα.

Η βαθμολογία για την δράση των Μαζικών Φορέων του Δήμου μας είναι από (0-10) και η σειρά κατάταξης είναι.

Κέντρο Υγείας:                                               8,88

ΜΕΣΑΚ Καλλιπεύκης:                                  8,08

ΜΕΣ Γόννων-  Λαογραφικό Μουσείο:        7,93

Συν/σμός Γυναικών Γόννων:                        7,58

ΜΕΣ Ιτέας:                                                      7,43

Δημοτικό Σχολείο:                                         7,30

Λύκειο :                                                           7,23

Συν/μός Γόννων –ΑΤΕ:                                7,05

Γυμνάσιο:                                                       6,88

Συν/μός Καλλιπεύκης:                                  6,28

Δήμος :                                                           5,74

Συν/σμός Ιτέας:                                              5,54

Δασαρχείο:                                                    5,54

Αστυνομία:                                                     5,21

Η δεύτερη θέση μας κάνει ναι μεν υπερήφανους αλλά και μας γεμίζει με υποχρεώσεις και με ευθύνες ώστε να συνεχίσουμε να κρατήσουμε «Ψηλά» τον Σύλλογό μας.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ