ΝΕΑ

 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Με την συμμετοχή της Σοφίας Βότα

Στον Αμπελώνα και στο κέντρο «Ακρόπολις» θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας το Σάββατο 16 Ιανουαρίου2010 και ώρα 20:30

Η Διεύθυνση του καταστήματος η ορχήστρα του Θανάση Καλούση και το Δ.Σ. σας υπόσχονται ότι θα περάσετε μια αξέχαστη βραδιά.

Η τιμή της πρόσκλησης θα είναι 20 Ευρώ με όλα πληρωμένα, συμπεριλαμβανομένων και των ποτών.

 

ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

Επεκτάθηκε το δίκτυο της ΔΕΗ και έτσι τα σπίτια που βρίσκονται γύρω από το ξενώνα «Ασκουρίς» θα μπορέσουν επιτέλους να πάρουν ρεύμα. Δυστυχώς, όμως, το δίκτυο σταμάτησε στο σπίτι του Παναγιώτη Παπαϊωάννου με αποτέλεσμα το υπόλοιπα σπίτια να μην μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν. Πιστεύουμε η δημοτική αρχή ότι θα φροντίσει να εξασφαλιστούν και τα υπόλοιπα χρήματα, ώστε σύντομα και τα υπόλοιπα σπίτια να μπορέσουν να πάρουν ρεύμα.

ASFALTOS_1

ASFALTOS

Ασφαλτοστρώθηκαν οι δρόμοι του χωριού μας μέσα στο Μάιο (2009) αλλά μόνο αυτοί, στους οποίους είχε γίνει – αντικατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης. Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές συνεχίζεται η ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης και θα περιμένουμε με το τέλος των εργασιών να ασφαλτοστρωθούν και οι υπόλοιποι δρόμοι. Να περπατήσουμε κι εμείς όπως όλοι! Να γίνει επιτέλους και ο «βόρειος περιφερειακός» (από 12 Αποστόλους, Τσιάτσιος, Τσιαπλές, Μαντάς, Μιχαντάς) από κακοτράχαλο μονοπάτι δρόμος!

EKLHSIA_PATOMENH_PETRA

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Πατωμένη, επενδύθηκε με πέτρα! Την ημέρα της μνήμης της Παναγίας ήταν έτοιμος (θα τον δείτε σε άλλη φωτογραφία). Πιο όμορφος και πιο ταιριαστός τώρα μα… έγινε κάπως βιαστικά. Η πέτρα δεν ήταν ίσως η καλύτερη, τα παράθυρα, μετά την επένδυση έγιναν πολύ μικρά.

 

15_AYGOYSTOY_2 15_AYGOYSTOY_1

Λιγότερος κόσμος φέτος το Δεκαπενταύγουστο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στην Πατωμένη. Ακούραστος ο Πατέρας Βησσαρίωνας, τέλεσε την μεγάλη λειτουργία και την προηγούμενη το μέγα εσπερινό. Συμπαραστάτες και βοηθοί οι επίτροποι και γυναίκες που φρόντισαν την καθαριότητα κλπ.

BRYSH

Με πρωτοβουλία του Δήμου αντικαταστάθηκε η βρύση στην πλατεία. Η νέα βρύση έγινε ελάχιστα πιο πίσω προς την εκκλησία, θέση που είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

PROSKOPOI_KARABIDA

Μεγάλη προσκοπική συγκέντρωση στην Καλλιπεύκη! Οκτακόσιοι περίπου πρόσκοποι από την Ελλάδα και την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν για μια εβδομάδα περίπου (16 με 22 Αυγούστου), στο κατασκηνωτικό κέντρο και στην Καραβίδα. Η Καραβίδα (το τρίγωνο πριν την Πατωμένη) μεταμορφώθηκε σε μια μικρή «πολιτεία»! Γέμισε σκηνές που αναπτύχθηκαν σαν μικρές «γειτονιές» αφήνοντας διαδρόμους, χώρους συγκέντρωσης και περάσματα. Κινητά και λυόμενα ήταν οι βρύσες και τα λουτρά με τα οποία εξυπηρετήθηκαν όλοι οι νέοι που έζησαν μια εβδομάδα, την προσκοπική ζωή στο χωριό μας.

 

Δυο εκδρομές από την ενορία μας

Το περασμένο καλοκαίρι η ενορία μας με επικεφαλής τον ιερέα του χωριού μας πατέρα Βησσαρίωνα, πραγματοποίησε δύο εκδρομές.

Η πρώτη έγινε στις 30 Ιουλί­ου στο μοναστήρι του αγίου Ιω­άννη του Θεολόγου στη Σουρω­τή της Θεσσαλονίκης και στη μονή της Παναγίας στην Ορμύλια της Χαλκιδικής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη μονή του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή, είναι θαμμένος ο γνω­στός σε όλους, πατήρ Παΐσιος.

Η δεύτερη εκδρομή πραγμα­τοποιήθηκε τον Αύγουστο, τότε με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αθήνα. Τη φορά αυτή οι εκδρο­μείς επισκέφτηκαν μοναστήρια της Αττικής μεταξύ των οποίων και την αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου.

Και στις δυο εκδηλώσεις της ενορίας μας, συμμετείχαν πολλοί Καλλιπευκιώτες (σχεδόν μό­νον γυναίκες) που έμειναν ευ­χαριστημένοι από όσα είδαν.

 

Συντηρήθηκε το εικονοστάσι ο εικονοστάσι του αγί­ου Αθανασίου

Συντηρήθηκε το εικονοστάσι ο εικονοστάσι του αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στο Σταυρό και «όπως φαίνεται είναι α­πό τα παλαιότερα, τα τελευταία χρόνια ήταν σε κακή κατάσταση. Κανένας ως τώρα ούτε η εκκλησία, ούτε κάποιος ιδιώτης έκαναν κάτι για τη συντήρηση του.

Να, όμως, που κάθε φορά κάποιος θα βρεθεί για να κάνει αυτό που πρέπει. Βρέθηκε αυτός ο άνθρωπος και με δικά του έξοδα και αθόρυβα, συντήρησε το εικονοστάσι και το γλίτωσε από την κατάρρευση.

Αγαπητέ Στέργιο, συγνώμη που λέμε το όνομα σου, σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Πολλοί από εμάς το βλέπαμε το εικονοστάσι, αλλά μόνο ένας έκανε την καλή αυτή πράξη.

Και πάλι συγχαρητήρια!

 

Γιόρτασαν όλο οι ναοί και τα ξωκλήσια

Όλοι οι ιεροί ναοί του χωριού μας και τα εξωκλήσια γιόρτασαν και φέτος κανονικά. Παραβρέθηκε πολύς κόσμος και τηρήθηκαν τα σχετικά έθιμα.

Στη γιορτή των πολιούχων Αγίων Αποστόλων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ενώ σε πολλές γιορτές και Κυριακές, μαζί με τον πατέρα-Βησσαρίωνα συλλειτούργησε και ο παπα Κώστας Γεροστέργιος, συνταξι­ούχος πλέον ιερέας.

Από όλες τις θρησκευτικές τελετές ξεχώρισαν οι εσπερινοί της αγίας Παρασκευής στις 25 Ιουλίου και της Παναγίας, παρα­μονή του 15Αύγουστου. Ειδικά ο εσπερινός της αγίας Παρασκευ­ής στον οποίο παραβρέθηκε ο ιεροψάλτης Χαράλαμπος Παπαγιαννούλης. Στο Μέγα Εσπερι­νό, παραμονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 14 Αυγούστου, ψάλθηκαν τα εγκώμια της Παναγίας, έγινε η περιφορά της εικόνας και τελέστηκε αρτοκλα­σία. Παραβρέθηκαν πολλοί πιστοί.

Έφυγε από το δρόμο και τραυματίστηκε βαριά
Ο Χρίστος Κοτρώτσιος υπηρετούσε ως χωροφύλακας στην Καλλιπεύκη την περίοδο 1965 – 1974 περίπου και καταγόταν από κάποιο χωριό της Καρδίτσας. Μετά τη συνταξιοδότησή του έκτισε σπίτι στην Καλλιπεύκη, δίπλα στους Γκαζγκανάδες και κάθε καλοκαίρι παραθέριζε στο χωριό. Στις 17 ή 18 του περασμένου Ιουλίου πήγε στη Λάρισα με το αυτοκίνητό του, έκανε τις δουλειές που είχε και κατά το μεσημεράκι επέστρεφε στο χωριό. Όταν έφτασε μεταξύ των θέσεων Γκζιούνας και Κότρικα, τρία χιλιόμετρα πριν από το χωριό, και αφού προσπέρασε με μεγάλη ταχύτητα δύο αυτοκίνητα, ξέφυγε από το δρόμο και έπεσε στα χωράφια. Το αυτοκίνητο κατά την ξέφρενη πορεία του, έφερε πολλές τούμπες και πέταξε έξω τον Χρίστο. Στον τόπο του ατυχήματος έτρεξαν οι πρώτοι που περνούσαν από εκεί και βρήκαν τον άτυχο Χρίστο βαριά τραυματισμένο και να βγάζει αίμα από τα αυτιά. Ειδοποίησαν τη γυναίκα του και το ασθενοφόρο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Λάρισας. Και επειδή η κατάστασή του ήταν κρίσιμη, μεταφέρθηκε στη Θεσ/νίκη όπου και ήταν σε αφασία. Μετά από λίγες μέρες τον μετέφεραν και πάλι στο νοσοκομείο της Λάρισας όπου και πέθανε σε ηλικία 78 ετών μετά από 15 ημέρες. Η κηδεία του έγινε στη Λάρισα. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ