ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οδοιπορικό στη Θεσσαλία

 

Τίτλος και υπότιτλος του βιβλίου – λευκώματος, της Sprint Διαφημιστική Α.Ε. από την προώθηση της μπύρας «Μύθος» το καλοκαίρι του 2006.

Ιστορίες, μύθοι, παροιμίες, συνταγές μαγειρικής και άλλα παραδοσιακά, που καταγράφτηκαν και συγκεντρώθηκαν στα ανταμώματα (λαϊκά γλέντια – πανηγύρια) χωριών της Θεσσαλίας. Τα παραπάνω συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό (περιοχές, τοπία, γλέντια) και κείμενα του Ανδρέα Ανδρεόπουλου.

Παρουσιάζονται παραδοσιακά λαϊκά γλέντια των χωριών – περιοχών: Καλλιπεύκης (σελ. 34), Αγιάς (σελ.44), Γαρδικιού (σελ. 62), Χρυσομηλιάς (σελ. 80), Πορταριάς (σελ. 91) και Κερασιάς (σελ. 110).

Εισαγωγικά, η Θεσσαλία με αναφορές σε χρόνους και τόπους που έχουν δημιουργήσει και στη συνέχεια πανηγύρια, ανταμώματα, παζάρια και γιορτές τοπικών προϊόντων. Ακολουθούν τα χωριά που αναφέρθηκαν παραπάνω και το βιβλίο κλείνει αναφέροντας με τις πηγές (των πληροφοριών), τις ευχαριστίες προς όσους βοήθησαν και του συντελεστές – δημιουργούς.

Αξιοσημείωτο είναι, το ότι αναφέρονται τα ονόματα όλων (1000 και πλέον) που πήραν μέρος, καταθέτοντας κατά τη διάρκεια των λαϊκών γλεντιών τη δική τους ιστορία – μύθο.

Πρόκειται για μια προσεγμένη και καλογραμμένη έκδοση 132 σελίδων, που έρχεται να προσθέσει στα λαογραφικά της Θεσσαλίας, με καταθέσεις και αναφορές απλών ανθρώπων σε στιγμές κεφιού και γλεντιού.

Θυμάστε ίσως πως οι ιστορίες και οι μύθοι καταγράφονταν την ώρα του γλεντιού, με το κλαρίνο να ξεσηκώνει όλους, και η καταγραφή ήταν ταυτόχρονα και η συμμετοχή στην κλήρωση για σημαντικό δώρο της οργανώτρια διαφημιστικής Sprint Α.Ε. και της μπύρας «Μύθος».

Στο Σύλλογό μας, στάλθηκαν αρκετά αντίτυπα από την Sprint Α.Ε. και είναι στη διάθεση των πατριωτών και φίλων.

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά την Sprint Α.Ε. και τη συγχαίρουμε για το αποτέλεσμα και κύρια για τη συνέπεια.

 

Το Δ.Σ.

028_ODOIPORIKO

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ