ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- Άριστα στους γονείς όταν…
Ο παρακάτω δεκάλογος σας δείχνει τι πρέrιει να κάνετε ως γονείς για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να προοδεύσουν στο σχολείο.
- Ακούτε, συzητάτε με το παιδί σας δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες και τα αισθήματά του.
- Δείχνετε ότι είστε υπερήφανοι για την πρόοδό του στο σχολείο.
- Ενθαρρύνετε συχνά το παιδί σας στις σχολικές εργασίες.
- Γνωρίzετε τις σχολικές εργασίες και δραστηριότητες του παιδιού σας.
- Βοηθάτε το παιδί σας να καταλάβει ότι είναι ικανό να λύσει κάποιο πρόβλημα.
- Γνωρίzετε τις δυνατότητες και αδυναμίες του παιδιού σας.
- Καλλιεργείτε στο παιδί σας το ηθικό για δουλειά.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας στην ανώτατη εκrιαίδευση.
- Θέτετε δεδομένα και προσδοκίες στα παιδιά σας.
- Δίνετε προτεραιότητα στις σχολικές εργασίες του παιδιού σας καθώς και στο διάβασμα και σε άλλες εξωσχολικές απασχολήσεις (όπως στην τηλεόραση, στην μουσική, στις κατασκευές) (από την εφημερίδα ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ)
· Υγιής Πειθαρχεία
0 σωστός τρόπος για να εκφράσέτε την αποδοκιμασία σας
Όλοι οι γονείς αγχώνονται και στενοχωριούνται όταν τα παιδιά τους φέρονται άσχημα. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να εκφράσετε την αποδοκιμασία σας και να διορθώσετε τη συμπεριφορά τους χωρίς να τα χτυπήσετε;
Μπορείτε να κάνετε τα εξής:
- Αναγνωρίστε ότι είστε πολύ εκνευρισμένοι και περιμένετε πριν τιμωρήσετε το παιδί σας. Μην κάνετε τίποτα όσο είστε θυμωμένοι. Ένας θυμωμένος γονιός είναι πολύ πιθανό να τιμωρήσει το παιδί χτυπώντας το. Δώστε στον εαυτό σας και στο παιδί το χρόνο που χρειάζεται για να ηρεμήσουν και ύστερα κάνετε οποιαδήποτε κίνηση.
- Ξανασκεφτείτε τη συμπεριφορά του παιδιού σος, συζητώντας γι’ αυτή με άλλους ενήλικους. Όταν είμαστε Θυμωμένοι, συχνά χάνουμε την ικανότητα μας να δούμε τα πράγματα καθαρά. Συζητήστε τη συμπεριφορά του παιδιού σας μ’ ένα φιλικό σας ζευγάρι ή κάποιους ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Αν είναι δυνατό, μιλήστε με κάποιον που δεν είναι αναμιγμένος στην υπόθεση. Μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε το παιδί σας ή να βρείτε πρακτικούς τρόπους για να χειριστείτε την κατάσταση.
- Αποκτήστε γνώσεις για την ανατροφή των παιδιών και τη σωστή συμπεριφορά των γονιών. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι όσο πιο πολλά γνωρiζετε εσείς και ο/η σύζυγός σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να γίνετε καλοί γονείς. Διαβάστε βιβλία και παρακολουθήστε μαθήματα για την εκπαίδευση των γονιών, την ανατροφή των παιδιών και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.
- Είναι σημαντικό να έχετε τις ίδιες απόψεις με τον/τη σύζυγό σας για τον τρόπο ανατροφής των παιδιών. Οι γονείς θα πρέπει να συμφωνούν στο είδος πειθαρχίας που επιβάλλουν στο παιδί τους. Η διαφορετική αντιμετώπιση των παιδιών από τους γονείς μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις τους.
- Μιλήστε στα παιδιά για τις αξίες στις οποίες πιστεύετε και μείνετε σταθεροί σ’ αυτές. Η ανάγκη των παιδιών να καθορίσουν κάποια όρια, τα οδηγεί σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους στο συνεχή έλεγχο των γονιών τους. Κάτι τέτοιο είναι συνήθως ενοχλητικό για τους γονείς, τα παιδιά όμως μ’ αυτό τον τρόπο αναζητούν καθοδήγηση. Θα πρέπει να προσέχετε τη συμπεριφορά σας, έτσι ώστε τα παιδιά να συνεχίσουν να σας εμπιστεύονται χωρίς να απορρίπτουν τις αξίες σας.
Σημείωση: Το άρθρο είναι απόσπασμα από το «Γιατί Υπάρχει Παιδική Κακοποίηση» του Edward Zigler και της Nancy Rubin, στο περιοδικό «Γovείς». Νοέμβριος 1985.
- Τι σκέφτονται τα παιδιά στην κάθε ηλικία για τον πατέρα τους:
Όταν τα παιδιά είναι έξι χρονών: Ο πατέρας τα ξέρει όλα
Όταν τα παιδιά είναι δέκα χρονών: Ο πατέρας ξέρει πολλά
Όταν τα παιδιά είναι δέκα πέντε χρονών: Ο πατέρας δεν ξέρει πολλά
Όταν τα παιδιά είναι είκοσι χρονών: Ο πατέρας ξέρει αρκετά
Όταν τα παιδιά είναι τριάντα χρονών: Μπορούμε να ζητήσουμε και τη γνώμη του πατέρα
Όταν τα παιδιά είναι σαράντα χρονών: Παρ’ όλα αυτά ο πατέρας ξέρει κάτι περισσότερο
Όταν τα παιδιά είναι πενήντα χρονών: Ο πατέρας τα ξέρει όλα
Όταν τα παιδιά είναι εξήντα χρονών: Αχ! Και να ζούσε ο πατέρας να ζητούσαμε τη γνώμη του!
Π. Ι. Π.