ΠΑΣΧΑ 2003

Το φετινό Πάσχα, Απρίλης 2003

* Κάπως διαφορετικά πέρασε το φετινό Πάσχα με το νέο μας ιερέα, τον παπα – Γιάννη από την Κόρινθο. Όλες τις Άγιες Μέρες λειτούργησε η εκκλησία κανονικά ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πιστοί την πέρασαν κατανυκτικά, γιατί κάθε βράδυ όλες οι ιερές ακολουθίες τελέστηκαν κάτω από το γλυκό ημίφως των κεριών και όχι του ηλεκτρικού.

* Φέτος ο επιτάφιος, για πρώτη φορά, στολίστηκε από τις γυναίκες το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης (αυτό είναι το σωστό) και όχι το πρωί της Μ. Παρασκευής, κατά την αποκαθήλωση, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι.

Epitafios1

* Η περιφορά του επιταφίου έγινε και φέτος όπως κάθε χρόνο, με τη διαφορά ότι έκανε το γύρω της Αγίας Παρασκευής και έγιναν εκεί δυο στάσεις. Μία μπροστά στο μνήμα του παπα – Στέργιου και η άλλη στην είσοδο του νεκροταφείου όπου ο ιερέας έψαλε τις ανάλογες ευχές για την ανάπαυση των κεκοιμημένων παπα – Στέργιου και λοιπών συγχωριανών. Η στάση μπροστά στο μνήμα του παπά μας, συγκίνησε όλο το χωριό και πολλά μάτια δάκρυσαν.

Epitafios

* Μέχρι τη Μ. Παρασκευή ο καιρός ήταν χειμωνιάτικος, αλλά κατόπιν ανοιξιάτικος και ζεστός. Παρ’ όλα αυτά όμως ελαχιστότατοι ήταν οι Καλλιπευκιώτες που βγήκαν να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Η ερημιά στις γειτονιές και η μουγκαμάρα, απλωνόταν σε όλο το χωριό και θύμιζε Χριστούγεννα μάλλον παρά Πάσχα κι ας ήταν σωστός παράδεισος η φύση με τα γλυκά λαλήματα των αηδονιών, του κούκου και όλων των πουλιών.

* Το βράδυ της Ανάστασης πολύς κόσμος κατέκλυσε την εκκλησία και για πρώτη φορά πήραμε Άγιο Φως προερχόμενο από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού από τα Ιεροσόλυμα και το οποίο μετέφερε από τα Τέμπη η Εκκλησιαστική Επιτροπή.

* Φέτος επίσης παρακολούθησε περισσότερος κόσμος την Αναστάσιμη θεία Λειτουργία και ούτε πολλά βεγγαλικά έπεσαν όπως άλλες χρονιές, αλλά ο παπα – Γιάννης τα «μάζεψε» πολύ γρήγορα, πράγμα που δεν άρεσε σε πολλούς. Αλλιώς είχαμε μάθει με τους προκατόχους του.

Pasxa2

Pasxa1

* Τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, λειτούργησε ο ιερός ναός των Αγίων Αποστόλων. Τη Μ. Πέμπτη το πρωί η θεία Λειτουργία τελέστηκε στην Αγία Παρασκευή.

* Την Παρασκευή της Διακαινησίμου μετά το Πάσχα 2 Μαΐου, της Ζωοδόχου Πηγής, ο παπα -Γιάννης λειτούργησε στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου καθώς γιόρταζε και αυτό. Ανέβηκε και φέτος πολύς κόσμος και απόλαυσε τόσο τη θεία Λειτουργία, όσο και την ομορφιά του τοπίου, που, όσο και να την ζει κανείς δεν την χορταίνει κι ας είναι γέρος 85 ετών. Μικροί και μεγάλοι κύλησαν και φέτος «για το καλό» τις Πέρδικες και όλοι ευχηθήκαμε να μας αξιώσει ο θεός και να δώσει ο Άγιος να γιορτάσουμε όλοι μαζί και του χρόνου με υγεία τη μνήμη του.

AgiosAthanasios1

AgiosAthanasios2

AgiosAthanasios3

* Πολύ χαρήκαμε όλοι φέτος τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου που όλες τις μέρες βοήθησαν αφάνταστα τον παπά και τους επιτρόπους. Τα αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και πιστεύουμε η επιτροπή να τα «κεράσει» κάτι γιατί το αξίζουν.

* Λίγο τα μπερδέψαμε στα Εγκώμια τη Μ. Παρασκευή, όσοι πήγαμε να ψάλουμε. Ιδιαίτερα μας μπέρδεψε η παρέα από τη Λάρισα που ήρθε αμάξως να ψάλει τα εγκώμια. Του χρόνου θα είμαστε πιο οργανωμέμοι.

* Αλλαγές είχαμε φέτος το Πάσχα και στο σφάξιμο των αρνιών. Όλα σφάχτηκαν στο σφαγείο της Γυρτώνης και ελάχιστα στο χωριό. Τα έθιμα όσο πάνε και αλλάζουν. Άλλα προς το χειρότερο και άλλα προς το καλύτερο όπως και με τα αρνιά, αλλά τη νύφη (τα έξοδα του σφαγείου) την πληρώσαμε εμείς οι καταναλωτές.

* Και τα Λουλούδια του Χριστού περίμεναν και αυτά το Πάσχα. Αν και βγαίνουν το Μήνα Μάρτη και νωρίς τον Απρίλη, φέτος καθυστέρησαν και αυτά περιμένοντας… να στολίσουν και πάλι τον επιτάφιο και να συμμετέχουν στο θείο Δράμα. Όλα τυχαία άραγε συμβαίνουν;
ΖΑΚ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ