ΤΟ Ε.Κ.Β.Υ. ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ

Επίσκεψη του Ε.Κ.Β.Υ. στην Καλλιπεύκη – Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το δάσος (συστάδα) αρκουδοπούρναρου

 

Στις 24 Αυγούστου επισκέφτηκε το χωριό μας, ομάδα επιστημόνων του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων,  με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σπύρο Ντάφη και τους Κατσακιώρη Μαρία, Παπαδήμο Δημήτρη, Κακούρο Πέτρο, για να δουν από κοντά το μοναδικό δάσος αρκουδοπούρναρου της Ελλάδας, που βρίσκεται στο Γκουνταμάνι και τις τεράστιες οξιές της Αγίας Τριάδας.

Το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη (Θέρμη), το 1991 από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, με τη συμβολή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην αναχαίτιση και αναστροφή της απώλειας των φυσικών οικοτόπων της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αγία Τριάδα

Την ομάδα του ΕΚΒΥ, συνόδευσαν στις διαδρομές τους ο Δασάρχης Λάρισας, Γιώργος Παράσχος, που ενημέρωσε για την φυσική και ιδιοκτησιακή κατάσταση των περιοχών, ο Δήμαρχος του Δήμου μας, Χρήστος Καραναστάσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Βασίλης Μπούμπουλης, ο Θωμάς Καραμπατής, ο Θωμάς Τσιαπλές, ο Ζήσης Κατσιούλας και ο υπογράφων.

Το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν πολλά, απ’ τα οποία έχει σημασία να αναφέρουμε το πραγματικό ενδιαφέρον του ΕΚΒΥ και της κ. Γουλανδρή προσωπικά τόσο για το δάσος του αρκουδοπούρναρου, όσο και για τις οξιές της Αγίας Τριάδας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή γενικότερα και για την επανασύσταση – επαναλειτουργία της λίμνης.

Η ομάδα επιστημόνων του ΕΚΒΥ θα επισκεφθεί και πάλι την Καλλιπεύκη και μάλιστα σύντομα, για περισσότερη μελέτη αλλά και για προγραμματισμό δραστηριοτήτων που θα έχουν ως στόχο τη διατήρηση της συστάδας του αρκουδοπούρναρου και του δάσους της οξιάς αλλά και την ανάπτυξή των. Ο δασάρχης Λάρισας, Γιώργος Παράσχος υποσχέθηκε πως θα ζητήσει από την υπηρεσία του και το Υπουργείο το δάσος της Αγίας Τριάδας να χαρακτηρισθεί μνημείο της φύσης.

Ευχόμαστε το καλύτερο για το χωριό μας, το δήμο μας και το περιβάλλον. Και θεωρούμε ευτύχημα το ενδιαφέρον του ΕΚΒΥ και της κ. Νίκης Γουλανδρή για την περιοχή μας.

Παναγιώτης Παπαϊωάννου

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ