ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

Η απειλή της λειψυδρίας μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. Οι βροχές και τα χιόνια έχουν περιοριστεί σημαντικά, αρχίζοντας να φαίνεται η έλλειψη νερού τα επόμενα χρόνια. Σιγά – σιγά οι πηγές που υπήρχαν τις οποίες εμείς οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε ή έχουνε στερέψει ή τα νερά τους έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως το «Χούχουλο» και τα «Νοσοκομεία».

Οι πολύ λίγες βροχές που πέφτουν, τα ανύπαρκτα χιόνια στα βουνά αρχίζουν να μας προβληματίζουν όλους μας και απ’ ότι φαίνεται θα περάσουμε δύσκολα χρόνια, και ειδικά φέτος το καλοκαίρι αφού φέτος ήταν μια από της χειρότερες χρονιές από άποψη βροχοπτώσεων αλλά και χιονοπτώσεων.

Τα πρώτα χρόνια που κατασκευάστηκε το δίκτυο ύδρευσης, μόνο η πηγή του «Χούχουλου» κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης του χωριού μας. Μετά από λίγα χρόνια αυξήθηκαν οι ανάγκες ύδρευσης, το νερό δεν έφτανε για το χωριό και αναγκασθήκαμε να φέρουμε το νερό από την πηγή στα «Νοσοκομεία». Για λίγα χρόνια λύθηκε το πρόβλημα, αλλά και πάλι το νερό δεν επαρκούσε. Μπήκανε ωρολόγια για να περιοριστεί η σπατάλη αλλά δυστυχώς το πρόβλημα παρέμεινε. Οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων, η χρήση του μπάνιου, το πότισμα του κήπου αποτελούν φυσιολογικές ανάγκες για την κοινωνία, αλλά δημιουργούν, όμως, και προβλήματα στα αποθέματα του νερού όταν γίνεται αλόγιστη χρήση.

Το 2002  μετά από δικαστικές διαμάχες η δημοτική αρχή κατόρθωσε να φέρει το νερό από το «Νεράκι», ένα έργο ζωτικής σημασίας για το χωριό μας. Αυτή η πηγή ήταν και η τελευταία που μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το νερό της και να το φέρουμε στο χωριό.

Από εδώ και πέρα εμείς είμαστε υποχρεωμένοι τώρα να διαχειριστούμε όσο το δυνατό καλύτερα το υπάρχον νερό και πρώτα από όλους η κάθε δημοτική αρχή.

Η δημοτική αρχή θα πρέπει:

α) Να συντηρεί σωστά το δίκτυο ύδρευσης (εδώ δεν θα έχουμε πρόβλημα όταν ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του δίκτυο ύδρευσης).

β). Συντήρηση και αποκατάσταση των υδρομαστεύσεων, όπου χρειάζεται να μην έχουμε απώλεια σταγόνα νερού.

γ). Αποκατάσταση των βλαβών γρήγορα.

Εκτός από τις ευθύνες της κάθε Δημοτικής Αρχής, μεγάλη ευθύνη είναι και η δική μας. Ας διαχειριστούμε σωστά όσο μπορούμε το νερό, περιορίζοντας την σπατάλη.

Καλλιπευκιώτισσα και Καλλιπευκιώτη,

Ο κίνδυνος έλλειψης νερού είναι μεγάλος γι αυτό βοήθησε και εσύ.

Μην σπαταλάς άσκοπα το νερό, περιόρισε το πλύσιμο του αυτοκινήτου σου, της αυλής σου, το πότισμα του κήπου σου, διατήρησε τα υδραυλικά σε καλή κατάσταση, επισκεύασε βρύσες που τρέχουν, ποτίστε τον κήπο νωρίς το πρωί ή το απόγευμα και αν γίνεται τοποθετήστε σταγόνες για το πότισμα.

Έτσι θα βοηθήσουμε όλοι μας και θα εξοικονομήσουμε νερό.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ