ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΜΕΧΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ
Οι επιδοτήσεις της ελληνικής κτηνοτροφίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν από το 1981 και συνεχίζονται ακόμη.
Όλα αυτά τα χρόνια οι επιδοτήσεις που δόθηκαν για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας δαπανήθηκαν σε άλλα αντικείμενα και ελάχιστες πήγαν εκεί που έπρεπε. Όσοι κτηνοτρόφοι πήραν τα μηνύματα των καιρών εκμεταλλεύτηκαν αυτά τα χρήματα και τα χρησιμοποίησαν στη βελτίωση των εγκαταστάσεων και του ζωικού κεφαλαίου τους.
Με απλά λόγια έφτιαξαν σύγχρονους στάβλους, αγόρασαν γεωργικές εκτάσεις, εγκατέστησαν αρμεχτήρια και αύξησαν τα ζώα τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος, αλλά ταυτόχρονα και οι κτηνοτρόφοι έπαψαν κατά κάποιον τρόπο να είναι χαμάληδες και κάνουν τη δουλειά τους περισσότερο ξεκούραστα.
Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες σε χωριά του κάμπου όχι όμως και στην Καλλιπεύκη. Στο χωριό μας μόλις τώρα εγκαταστάθηκε το πρώτο αρμεχτήρι και αποτελεί μεγάλο γεγονός. Πρόκειται για το αρμεχτήρι που εγκατέστησε στην κτηνοτροφική του μονάδα ο Γιάννης Σιώκος. Ο Γιάννης είναι γιος του Κων/νου Σιώκου (του Κώτσιου του Μπένια παιδί, για τους μεγάλους) και έχει το στάβλο του στον Ξηροπόταμο. Ο Γιάννης είναι εργατικό και δημιουργικό άτομο. Και βλέποντας ότι το μέλλον του ανήκει στην κτηνοτροφία, αποφάσισε να φτιάξει το πρώτο αρμεχτήρι για τον ίδιο αλλά και για το χωριό.
Εμείς τον επισκεφτήκαμε στις εγκαταστάσεις του, στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη, όπου μας καλοδέχτηκε και μας ξενάγησε για αρκετή ώρα. Παρακολουθήσαμε την όλη διαδικασία και μιλήσαμε μαζί του.
Ας δούμε τι μας είπε:
«Από πολύ καιρό σκεφτόμουν ένα αρμεχτήρι. Έχουμε πολλά πρόβατα και δυο άτομα κουραζόμαστε πολύ για να τα βγάλουμε πέρα. Ιδιαίτερα το άρμεγμα είναι μεγάλο πρόβλημα. Δεν αντέχουν τα χέρια μας να αρμέγουν τρεις φορές την ημέρα. Το πρόβλημα αυτό το έχουν όλοι οι κτηνοτρόφοι και κουράζονται πολύ. Γι‘ αυτό κι εγώ πήρα την απόφαση κι έβαλα αρμεχτήρι, Το εγκατέστησα το 2012 και πρωτοάρμεξα στις 23 Δεκεμβρίου 2012. Μέχρι στιγμής είμαι πολύ ευχαριστημένος και ξεκουράστηκα, Το αρμεχτήρι είναι είκοσι Θέσεων και κάθε άρμεγμα κρατάει δύο λεπτά. Επειδή τα πρόβατα ταΐζονται ταυτόχρονα γι’ αυτό καθυστερούμε λιγάκι. Η επένδυση αυτήν κόστισε πάνω από είκοσι χιλιάδες ευρώ. Θέλω να περάσει λίγος χρόνος για να δω τα αποτελέσματα. Να δω κυρίως τι επιπτώσεις έχει πάνω στη υγεία των ζώων (μαστοί) και να παρακολουθήσω αν αυξήθηκε ή μειώθηκε η παραγωγή του γάλακτος σε σχέση με τις άλλες χρονιές που άρμεγα με τα χέρια».
Αυτά μας είπε ο αγαπητός Γιάννης και του ευχόμαστε από καρδιάς να πετύχει σ’ αυτό που ξεκίνησε και όλα να πάνε κατ’ ευχήν. Επίσης ευχόμαστε και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του