ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ – ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Πατριώτισσες και πατριώτες, φίλες και φίλοι της Καλλιπεύκης, σίγουρα κάτι ακούσατε ή κάτι διαβάσατε (κάποιοι ενημερωθήκατε και ηλεκτρονικά) για την επανασύσταση – επαναλειτουργία της λίμνης της Καλλιπεύκης. Του κάμπου δηλαδή που τόσα χρόνια καλλιεργούσαν οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας και σήμερα λίγοι από μας. Του βάλτου, όπως τον έλεγαν οι παλιότεροι, όχι γιατί όταν ήταν λίμνη ήταν βάλτος, αλλά γιατί είχε και έχει αυτή την περίφημη, γνωστή σε όλους «φαγούρα», όπως κάθε «λιμνοχώραφο», κάθε καλλιεργήσιμη γη που προέρχεται από αποστράγγιση – αποξήρανση και έχει μαύρο χώμα.

Η απόφαση πάρθηκε (μάλλον ανακοινώθηκε, είχε παρθεί πολύ πιο πριν), την Κυριακή 22 Απριλίου 2007, στην Καλλιπεύκη και στο καφενείο του Οικονόμου, όπου σε μεγάλη συγκέντρωση αρχών, εξουσιών, φορέων και Καλλιπευκιωτών, με πρωτοβουλία Δήμου και Νομαρχίας έγινε η «δημόσια διαβούλευση» για την επανασύσταση και επαναλειτουργία της λίμνης της Καλλιπεύκης.

040

041

036

037

039

035

034

031

033

038

043

044

042

 

Ένα έργο, που σαν γίνει με το καλό, θα φέρει «τα πάνω κάτω» όχι μόνο στην Καλλιπεύκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Στις φωτογραφίες θα δείτε τους περισσότερους αν όχι όλους απ’ όσους παραβρέθηκαν και σε άλλες στήλες θα διαβάσετε για όλα όσα ειπώθηκαν την ημέρα αυτή καθώς και την «ειλημένη» απόφαση, που υποτίθεται πως πάρθηκε «επί τόπου».

Ένα έργο που τόσα χρόνια όλο και το  κουβεντιάζαμε κι όλο μας το υπόσχονταν οι κατέχοντες και οι διεκδικούντες την «όποια» εξουσία.

Ένα έργο που ο Σύλλογός μας, θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, εφόσον θα ισχύει η από το 2000 διατυπωμένη αρχή «ανάπτυξη στην Καλλιπεύκη και στην ευρύτερη περιοχή με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον άνθρωπο». 

Πατριώτισσες και πατριώτες,

κάναμε μια προσπάθεια και συγκεντρώσαμε πολλά απ’ όσα ειπώθηκαν, δημοσιεύτηκαν στον γραπτό ή στον ηλεκτρονικό τύπο και έχουν σχέση με την επανασύσταση – επαναλειτουργία της λίμνης και σας τα παραθέτουμε σήμερα για να έχετε όσο γίνεται πληρέστερη άποψη, για να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη.

Διαβάστε επίσης:

  1. Απόφαση Κοινωνικής διαβούλευσης
  2. Περίληψη μελέτης σκοπιμότητας
  3. Προτάσεις αποζημίωσης – απαλλοτρίωσης

 

    Το Ίδρυμα Γουλανδρή μελετά ανασύσταση λίμνης στον Όλυμπο

 Την μελέτη για την επανασύσταση της λίμνης Καλλιπεύκης στο νομό Λάρισας αναλαμβάνει το Ίδρυμα Γουλανδρή – Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων. Στην ομάδα έργου της μελέτης σκοπιμότητας, που θα εξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις επανασύστασης της λίμνης, συμμετέχει και το ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλίας.

Η μελέτη χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2000-2006, υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους ενότητες:

– Γενική περιγραφή της περιοχής (γεωγραφικά δεδομένα, ιστορική αναδρομή, αβιοτικά και βιοτικά γνωρίσματα, γεωλογία – υδρογεωλογία, υφιστάμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες).

– Λειτουργίες και αξίες του υγροτοπικού οικοσυστήματος πριν από την αποξήρανσή του.

– Περιγραφή και αξιολόγηση ως προς τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των πιθανών σεναρίων αποκατάστασης και επιλογή της βέλτιστης λύσης μέσω διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

– Διαμόρφωση προτάσεων έργων επανασύστασης για την εξυπηρέτηση του βέλτιστου επιλεγέντος σεναρίου.

Ο Περιφερειάρχης, Φ. Γκούπας, προανήγγειλε ότι θα χρηματοδοτηθεί ένα ευρύ πλέγμα μελετών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επενδύσεις σε τομείς όπως τα στερεά απόβλητα, οι περιοχές Natura και τα επιφανειακά ύδατα.

Εξήρε το προσωπικό ενδιαφέρον της κ. Νίκης Γουλανδρή κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λάρισα για την προοπτική επανασύστασης της λίμνης και ευχαρίστησε το Ίδρυμα Γουλανδρή για τη συνεργασία και τη συμβολή του προς την κατεύθυνση αυτή.

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» επεσήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γόννων κ. Χρήστος Καραναστάσης ευχαριστώντας την Πολιτεία και το Ίδρυμα Γουλανδρή για «το ουσιαστικό ενδιαφέρον τους, που οδήγησε στο να μπει το πρώτο λιθαράκι σε μια πονεμένη για την περιοχή των Γόννων ιστορία».

Πηγή: AGRO-NEWS & ECONOMY, 16-11-2005 

 

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΠΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΟΥΡΙΔΟΣ Ή ΝΕΖΕΡΟΥ

Γενηθήτω λίμνη!

Έργο με κατεπείγοντα χαρακτήρα, αλλά και δικαιολογημένους προβληματισμούς και ενστάσείς για αποζημιώσεις και αξιοποίηση της

Δημ. Χατζηευθυμίου

Το 1921 (1911) ήταν η ελονοσία αλλά και η επιβίωση (ανάγκη για καλλιεργήσιμη γη), που οδήγησαν στην αποξήρανση της. Σήμερα, οι όροι έχουν αντιστραφεί και η επανασύσταση της, μπορεί να εξασφαλίσει νέες προϋποθέσεις, όχι μόνο επιβίωσης αλλά και ανάπτυξης, για τη χει­μαζόμενη αυτή ορεινή κοινότητα του νομού Λάρισας, την Καλλιπεύκη.

 

Η λίμνη Ασκουρίδα ή Νεζερός λοιπόν, θα βρεθεί …στη θέση της, όπως και πριν από ένα αιώνα περίπου. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων (αυτή ήταν η λύση που αποφασίστηκε), φορείς και κάτοικοι έδωσαν χθες το «πράσινο φως» για την επανασύσταση της.

Κάτι που έχει και τον χαρακτήρα του επείγοντος, δεδομένου ότι οτόχος είναι να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Δ’ ΚΠΣ.

Η απόφαση για την μελέτη επαναδημιουργίας της λίμνης θα ληφθεί από

Π. Συμβούλιο στις 9 Μαΐου και καλώς εχόντων των πραγμάτων σε 4-5χρόνια, η λίμνη θα δημιουργηθεί.

Η χθεσινή κοινωνική διαβούλευση έγινε πα­ρουσία της πολιτικής ηγεσίας του νομού και με τη συμμετοχή πολλών Καλλιπευκιωτών.

Η πρώτη (Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμος αλλά και Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων), περιέγραψαν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικο­οικονομικά οφέλη από το έργο. Οι κάτοικοι, συνεπικουρούμενοι και από βουλευτες, εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις χαμηλές -το παραδέχθηκαν οι περισσότεροι- αποζημιώσεις, που αφορούν μόνο στις απαλλοτριώσεις των χωραφιών αλλά δεν προνοούν για τις επενδύσεις και τις εκμεταλλεύσεις. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να υπάρξει πρόσθετη μελέτη…

 

ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΘΕΙ

Σε τροχιά δημιουργίας η λίμνη Ασκουρίδα

Παρουσία πλήθους Καλλιπευκιωτών η χθεσινή διαβούλευση.

Προβληματισμοί, ανησυχίες αλλά και ενστάσεις (κυρίως για το ύψος των απαλλοτριώσεων) για ένα έργο με περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικοοικονομικά πλεονεκτήματα.

Με την προσθήκη δύο επιπλέον μελετών, Βασικά για να υπερκερασθούν οι ανησυχίες σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις (κοινωνικές αλλά κυρίως οικονομικές) στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, φορείς του νομού και οι κάτοικοι της Καλλιπεύκης έδωσαν χθες το «πράσινο φως» στην εκπόνηση μελέτης και -ουσιαστικά – στην Επανασύσταση της Ασκουρίδας ή λίμνη Νεζερού, όπως ήταν παλαιότερα γνωστή. Έτσι, 86 χρόνια μετά την αποξήρανση της, γίνεται ένα καθοριστικό βήμα, ώστε μέσα σε 5 χρόνια να υπάρχει, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων ένας υγροτόπος και ταυτόχρονα ένας πόλος φυσικής ομορφιάς και τουρισμού, με υπερτοπική σημασία.

Η χθεσινή διαβούλευση συγκέντρωσε το σύνολο των Καλλιπευκιωιών, όσων τουλάχιστον ζουν σε ακτίνα «άμεσης προσέγγισης» στον τόπο της καταγωγής τους. Αλλά και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακούς παράγοντες και επιστήμονες, οι οποίοι, επί δυόμισι ώρες παρακολουθούσαν την επιχειρηματολογία και τους προβληματισμούς, όσων πήραν το λόγο.

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ

Η αλήθεια είναι ότι ευθύς εξαρχής το δίλημμα δεν ήταν αν πρέπει ή όχι να επανασυσταθεί η λίμνη, αλλά αν πρέπει να επιλεγεί το Α ή Β σε­νάριο: δύο επιλογές με διαφορά δύο ακριβώς μέτρων. Το πρώτο προέβλεπε η λίμνη να αποκατασταθεί διατηρώντας τη μέγιστη στάθμη της σε απόλυτο υψόμετρο (από το επίπεδο της θάλασσας) 998 μέτρων, ενώ το δεύτερο στα 1.000 μέτρα.

Τελικά επελέγη το δεύτερο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η έκταση της λίμνης αάρα και τα κατάκλυζόμενα χωράφια), θα είναι 4.566 στρ. (έναντι 3.872, της πρώτης λύσης).

Κάτι βέβαια που για τον πολύ κόσμο ελάχιστη σημασία φάνηκε να έχει. Συνέβαλε ωστόσο, ώστε οι όποιες αρνήσεις να μετατραπούν σε ενστάσεις, αμφιβολίες και προβληματισμούς…

ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρ­χος Γόννων κ. Αν. Τόλιος, ο οποίος είπε ότι είναι ώρα να ληφθούν απο­φάσεις, χαρακτηρίζοντας το έργο ακόμη και εθνικής σημασίας.

Το κύριο βάρος της υπεράσπισης του έργου, ανέλαβε ο νομάρχης Λάρισας κ. Λ. Κατσαρός (σ.σ: αυτός απάντησε αργότερα και στις ενστάσεις που υπήρξαν),

οποίος πάντως έσπευσε να μιλήσει για «ανάπτυξη συμβατή με τα χαρακτηριστικά και τη δυνατότητα της περιοχής και κυρίως με σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε να μην φθάσουμε σε υπερβολές αλλά ούτε να πάμε από τη μια άκρη στην άλλη…» (σ.σ: εννοώντας προφανώς από την ανάπτυξη χωρίς όρια στη δημιουργία απλά ενός υγροτόπου).

Μάλιστα ο κ. Κατσαρός αντέδρασε αρνητικά όταν κάποιος μίλησε για πιο εύκολη οδική πρόσβαση στην περιοχή, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν «λεωφόροι αλλά δρόμοι τουριστικού χαρακτήρα…».

ΟΦΕΛΗ

Εκ μέρους του γ. γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο οποίος απουσίαζε, η σύμβουλος κ. Ρίτα Χατζηνικολή αναφέρθηκε στην (και ιστορικά) σημασία της λίμνης ως οικοτόπου, αλλά και την αρδευτική, αλι­ευτική και την αξία της ως τόπου φυσικής ομορφιάς.

«Η επαναδημιουργία της λίμνης, είπε, αναμένεται να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις αξίες αυτές και σε συνδυασμό με την κατασκευή υποστηρικτικών έργων υποδομής, όπως οδικού δικτύου και χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Αναμενόμενη θα πρέπει να εί­ναι η ενδυνάμωση του επιστημονικού, εκπαιδευτικού και οικοτουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και η ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων όπως ο αγροτουρισμός, η οικοτεχνία, η γυναικεία συνεταιριστική επιχειρηματικότητα…».

Στα οφέλη από την επανασύσταση αναφέρθηκαν, τόσο ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γ. Εμμανουήλ, όσο και ο εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), που ανέλαβε τη σύνταξη της μελέ­της σκοπιμότητας για την επανασύσταση της λίμνης, κ. Δημήτρης Παπαδήμος.

Ο κ. Εμμανουήλ εστίασε στις -αναξιοποίητες σήμερα- δυνατότητες για τουριστική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της περιοχής, σε αντιπαραβολή με τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, όσων ασχολούνται με τη γεωργία.

Αναφέρθηκε στην ιστορία της λίμνης και προδιέγραψε τις προτεραιότητες της επανασύστασης της: πρώτα για να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης, ακολούθως για την άρ­δευση των -εναπομεινασών- γεωργικών και κτηνοτροφικών αναγκών και στη συνέχεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναψυχή κλπ.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013

Εδώ πρέπει να επισημανθεί κάτι το οποίο τονίστηκε από πολλούς ομιλητές: η επανασύσταση της λίμνης παίρνει ένα χαρακτήρα επείγοντος, καθώς η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να γίνει από το Δ’ ΚΠΣ, εφόσον βέβαια ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013. «Αν δεν τελειώσει μέχρι τότε θα πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα», διευκρίνισε ο Νομάρχης Λάρισας, αναγγέλλοντας μάλιστα ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 9 Μαΐου, θα εισαχθεί το θέμα της χρηματοδότησης της μελέτης για την επανασύσταση, για συζήτηση και λήψη απόφασης.

-Ο κ. Παπαδήμος, από την πλευρά του, αφού αναφέρθηκε στις πολλαπλές, όπως εξήγησε, αξίες ενός υγροτόπου, στάθηκε στα οφέλη, που θα προκύψουν και τα οποία είναι:

-περιβαλλοντικά (βιοπικοιλότητα, αλλαγή του μικροκλίματος και της αισθιτικής της προχής, ενδυνάμωση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος) και,

-κοινωνικοοικονομικά (βελτίωση του βιοτικού και οικονομικού επιπέδου, αύξηση του εισοδήματος, ανάδειξη της περιοχής ως τόπου φυσικής ομορφιάς, συγκράτηση του πληθυσμού, ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς).

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους παριστάμενους, με τους περισ­σότερους να τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της προτεινόμενης λύσης. Συγκεκριμένα:

-Ο Βουλευτής κ. Χρ. Ζώης, χα­ρακτήρισε τη χθεσινή διαβούλευση σημείο

καμπής, είπε ότι η «συζήτηση τώρα ανοίγει και δεν πρέπει να έρθουμε εδώ ως κατακτητές ή πει­ρατές», ζήτησε να προχωρήσουμε με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και με στόχο να μη δια­ταραχθεί η κοινωνική συνοχή και κάλεσε «να είμαστε ειλικρινείς στις δεσμεύσεις μας, διότι πάνω απ’ όλα πρόκειται για ένα θέμα αξιοπιστίας και κύρους της πολιτικής».

-«Τρέμω στην ιδέα να μη γίνει το έργο ως το 2013», είπε ο κ. Κων. Αγοραστός, ο οποίος το χαρακτήρισε «αναγκαιότητα, εκ των ων ουκ άνευ», αλλά διαφώνησε με το ύψος του ποσού των αποζημιώσεων και ήταν αυτός που επέμενε η σχετική μελέτη για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις να έχει απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, από την ανάλυση του προϋπολογισμού του έργου προκύπτει ότι, επί συνόλου 11 εκ. ευρώ, διατίθενται 5 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις. Βεβαίως τονίστηκε (από τον κ. Κατσαρό), ότι το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό (με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και ότι οι αποζημιώσεις αυτές μπορεί να είναι πολύ υψηλότερες. Με βάση πάντως αυτό το ποσό, σε καθέναν από τους 300 «θιγόμενους», δεν αντιστοιχούν περισσότερα από 17.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται απώλειες εισοδήματος από την εκμετάλλευση των χωραφιών…

Επισημάνθηκε επίσης ο κίνδυνος καθυστερήσεων λόγων νομικών ζητημάτων που όμως στο βάθος τους έχουν να κάνουν με οικονομικές απαιτήσεις (προσφυγές δηλαδή για μεγαλύτερες αποζημιώσεις).

-Στο ίδιο μήκος κύματος και α Βουλευτή: του ΠΑΣΟΚ κ. Φωτ. Χατζημιχάλης, σημείωσε ότι συζητήσεις αντίστοιχες με τη χθεσινή έχουν γίνει και στο παρελθόν, είπε ότι το έργο πρέπει να γίνει καθώς θα βοηθήσει τους κατοίκους κι ας μη το κα­ταλαβαίνουν τώρα, τάχθηκε υπέρ της λύσης «που προσεγγίζει την παλιά έκταση της λίμνης» (σ. σ: δηλα­δή ακόμη μεγαλύτερης, αφού στο τέλος του 19ου αιώνα και λίγα χρό­νια πριν αποξηρανθεί έφτανε τα 5.500 στρ.), ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των αποζημιώσεων, θεωρώντας μικρό το ποσό των 5 εκ. ευ­ρώ και υπενθύμισε πως παλαιότερες συζητήσεις ανέβαζαν τις απαλλοτριώσεις στο 4πλάσιο του κόστους (ενώ σήμερα ορίζεται σε υποδιπλάσιο του προϋπολογισμού) του έργου, γι’ αυτό και δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.. Κά­λεσε λοιπόν τον περιφερειάρχη να δεσμευτεί ότι θα ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ…

-Ο δήμαρχος Λαρισαίων εμφανίσθηκε ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του έργου. «Ήμουν από εκείνους που το ενστερνίστηκαν προ 15ετίας, όταν ήμουν στο ΓΕΩΤΕΕ και δώσαμε τότε πρώτοι το έναυσμα», είπε, το χαρακτήρισε υπέρ τοπικό, σημειώνοντας ότι η Καλλιπεύκη δεν είναι απομονωμένη αλλά ότι πρέπει να αναδειχθεί. Τέλος, συμφώνησε ότι ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις με τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν περισσότερα ενώ κάλεσε να ξεπεραστούν επιτέλους τα συνταγματικά, διότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το ΣτΕ να μπαίνει εμπόδιο σε τέτοια έργα…».

ΕΝΣΤΑΣΗ

Η πλέον σοβαρή ένσταση κατατέθηκε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνετσιρισμού κ. Αν. Κούσιο, ο οποίος έθεσε τρία ζητήματα: το χαμηλό ποσό των αποζημιώσεων, αναρωτήθηκε πώς θα κάνουν απόσβεση των επενδύσεων αλλά και των απωλειών εισοδήματος των επόμενων ετών οι παραγωγοί και σημείωσε ότι δεν υπάρχει μείωση αλλά αύξηση της αγροτικής παραγωγής τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη μίλησαν οι:

Ν. Βαλσαμόπουλος (δήμαρχος Κάτω Ολύμπου), ο οποίος επέστησε την προσοχή να γίνει μια πραγματική λίμνη και όχι ένας βάλτος (…)

ο διευθυντής Δασών κ. Γ. Πα­ράσχος, ο οποίος κάλεσε να μην υπάρχουν αντί δράσεις για λεπτομέ­ρειες…

ο κ. Παν. Παπαϊωάννου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μελέτη για το ποιοι θα έχουν απώλεια εισοδήματος προτείνοντας να υπάρξει ένα συμπλήρωμα μέχρις ότου βγουν στη σύνταξη…

-ο πρώην κοινοτάρχη κ. Απ. Οι­κονόμου ο οποίος τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της επανασύστασης, σημειώνοντας ότι η Καλλιπεύκη είχε 2.283 κατοίκους πριν το σχέδιο «Καποδίστριας» ενώ σήμερα είναι λιγότεροι από 300…

-ο πρόεδρος του Μορφωτικού συλλόγου κ. θ, Τσαπλές λέγοντας «οραματιζόμαστε μια λίμνη και για τουριστική αξιοποίηση», ζητώντας όμως πλήρεις και δίκαιες αποζημιώσεις.

-ο πρώην δήμαρχος Γόννων κ. Χρ. Καραναστάσης, ο οποίος αφού είπε ότι η Πολιτεία δεν ήρθε ποτέ με επίσημα στοιχεία να εξηγήσει το κοινωνικοοικονομικό κόστος της επανασύστασης, κάλεσε να υπάρξουν αποζημιώσεις, όχι μόνο για την απαλλοτριούμενη γη αλλά και για την αξία των εκμεταλλεύσεων…

Υπέρ της λύσης τάχθηκε ακόμη, η πρόεδρος της «Δρυάς» κ. Αικ. Κόσυβα, ενώ επιστημονικά ζητήματα έθεσε ο γεωλόγος κ. Μπελέσης και ο μελετητής κ. Λαγός, ο οποίος ζή­τησε να υπάρξει και αναβάθμιση του οικισμού της Καλλιπεύκης καθώς και νέες οδικές προσβάσεις. Επ’ αυτού μάλιστα ο νομάρχης Λάρισας ανέφερε ότι «σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις», ενώ ο κ. Εμμανουήλ έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας θα εξαντληθούν όλοι οι τρόποι διεκδίκησης πόρων και οι πιθανότητες χρηματοδότησης ακόμη και από εθνικά κονδύλια.

Την εκδήλωση συντόνιζε το στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Θεσσαλίας, γεωλόγος κ. Κατερίνα Σοφολόγη, ενώ παρέστησαν ακόμη οι δήμαρχοι Μακρυχωρίου κ. Ζ. Λιούπας, Αμπελώνα κ. Αθ. Χρυσοβέργης, ο κοινοτάρχης Καρυάς κ. Αντ. Δάσσιος, οι αντινομάρχες κ. Κ. Σουφλιάς, Γ. Φακής, Βασ. Ντόκος, ο πρόεδρος του Ν.Σ. κ. Βασ. Παραφέστας, ο καθηγητής κ. Ζ. Παπαδημητρίου και πλήθος Καλλιπευκιωτών.

Ασκουρίδα ή Νεζερός

 Η λίμνη Ασκουρίδα, όπως είναι το αρχαίο της όνο­μα από τα βαλσαμόχορτα που φύτρωναν στις όχθες της ή Νεζερό, όπως τη γνωρίζουμε οι περισσότεροι, ήταν ένας σπάνιος τύπος ορεινού υγροτόπου, σε υψό­μετρο 1.000 περίπου μέτρων και έκτασης 5.500 στρεμ­μάτων, που αποξηράνθηκε το 1921 (Σημείωση συντάκτη: 1911) με σκοπό την απόκτηση γεωργικών εκτάσεων, αλλά και την προστασία από την ελονοσία.

Η ευρύτερη περιοχή της Καλλιπεύκης κατοικήθη­κε κατά τους Μακεδονικούς και Ελληνιστικούς χρό­νους. Η λίμνη και τα δάση της Καλλιπεύκης, σύμ­φωνα με ανακοινώσεις του 1ου διεθνούς συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού της Θεσσαλίας, αποτέλεσαν το όριο ανάμεσα στην μακεδονική πόλη Ηράκλειο, σημερινό Πλαταμώνα και της περαιβικής θεσσαλικής αρχαίας πόλης των Γόννων και ήταν το ορεινό πέρα­σμα του Ξέρξη πριν την κάθοδο του στις Θερμοπύ­λες και των ρωμαϊκών στρατιών που ήθελαν να απο­φύγουν τα στενά των Τεμπών. Επίσης υπήρξε χώρος δράσης στις αποτυχημένες θεσσαλικές εξεγέρσεις του Ολύμπου – Κίσαβου και Πηλίου και της επιτυχημέ­νης του 1878 κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας και αργότερα χώρος δράσης της Εθνικής Αντίστασης 1940-44 κατά των Γερμανών κατακτητών.

Πηγή: www.eleftheria.gr – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 23-4-2007

 «ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ»

 Καλλιπεύκη

-ΜΕ διπλωματικό, σχεδόν μαεστρικό τρόπο, ξεπεράστηκαν οι όποιες αντιρρήσεις για την επανασύσταση της λίμνης Καλλιπεύκης, στο πλαίσιο της χθεσινής κοινωνικής διαβούλευσης. Λ. Κατσαρός και Γ. Εμμανουήλ (από τη Διαχειριστική Αρχή), πήραν το «οκέι» των φορέων και κατοίκων της ορεινής κοινότητας και έτσι σε 5 χρόνια μπορεί οι Καλλιπευκιώτες να δίνουν ραντεβού …στο μώλο της Ασκουρίδας.

Και υπήρχαν και αντιρρήσεις αλλά και ενστάσεις. Όμως:

-οι μεν παρεκάμφθησαν σχεδόν εν τη γενέσει τους με την κατηγορηματική στάση του νομάρχη Λάρισας: ήρθαμε να αποφασίσουμε για την πρώτη ή δεύτερη λύση, είπε, τραβώντας τη διαχωριστική γραμμή, απ΄ όσους σκέφτονταν να συζητήσουν για το αν θα γίνει ή όχι η λίμνη,

-οι δε με διαβεβαιώσεις και παραπομπές στις ελληνικές καλένδες…

-Η πλέον σοβαρή ένσταση είχε να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων. Το εγγραφέν στον προϋπολογισμό ποσό κάθε άλλο παρά …όνειρα δίπλα, στη λίμνη επιτρέπει. Η πλέον πιθανή εξήγηση, ότι είναι μικρό, σχεδόν ενδεικτικό, ακριβώς για να υπάρξει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το Δ΄ ΚΠΣ. Από την άλλη, η παρέμβαση του Γ. Εμμανουήλ με την προσθήκη της τελευταίας στιγμής για μελέτη «κοινωνικών επιπτώσεων», αφαίρεσε επιχειρήματα.

Γιατί όμως την τελευταία στιγμή; Δεν έπρεπε να υπάρχει ήδη τέτοια μελέτη; Πάντως, θεματοφύλακάς της, ώστε να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα, δήλωσε εξ΄ αρχής ο Κων. Αγοραστός.

-ΣΤΟΝ αντίποδα, η ανησυχία ορισμένων από εκείνους που ανεπιφύλακτα τάσσονταν υπέρ της ανασύστασης της λίμνης αλλά φοβούνται τους οικολόγους, ήταν μήπως και δημιουργηθεί απλά ένας υγρότοπος, «μόνο ένας βάλτος με καλαμιές», όπως είπε κάποιος, και ξεχαστεί η παράμετρος τουριστική αξιοποίηση. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο ήταν παρόν…

-ΜΕ δημοκρατική ευαισθησία προσέγγισε το θέμα ο Χρ. Ζώης, ζητώντας την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση αλλά και να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή. Είναι θέμα αξιοπιστίας και κύρους της πολιτικής είπε και ζήτησε (από την Περιφέρεια και τη Νομαρχία), να είναι ειλικρινείς στις δεσμεύσεις τους…

-Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κων. Τζανακούλης, ο οποίος μίλησε με την ιδιότητα του προέδρου της ΤΕΔΚ, τα έβαλε με το Συμβούλιο της Επικρατείας (και λόγω Αχελώου). «Όλο ΣτΕ και ΣτΕ… Επιτέλους να τελειώνουμε με τα συνταγματικά, διότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το ΣτΕ να μπαίνει εμπόδιο στα έργα», είπε.

Ήταν πάντως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής απ’ όλους. Δήλωσε από τους πρώτους που ενστερνίστηκε το έργο προ 15ετίας, ενώ χαρακτήρισε γελοίο το ποσό των 900.000 ευρώ για τη μελέτη κατασκευής. Δεν το άφησε να πέσει κάτω ο δήμαρχος Γόννων Αν. Τόλιος και παίρνοντας το λόγο κάλεσε τον κ. Τζανακούλη να το πληρώσει η ΤΕΔΚ…

(Σιγά κ. Τόλιο: Είπαμε ένθερμος, αλλά όχι και τόσο ώστε να βάλει το χέρι στην τσέπη…).

-Και πότε θα γεμίσει η λίμνη; Σε 4-5 χρόνια από τη στιγμή που θα αρχίσει να μαζεύεται το βρόχινο νερό…

Δ. Χατζ.

-ΦΤΑΝΕΙ στη βρύση, στην ένταξη σε πρόγραμμα, το έργο ανασύστασης της λίμνης, εκεί ψηλά στην Καλλιπεύκη. Έχει δρόμο ακόμη, αλλά μπαίνει σε δρόμο. Ένα έργο που συζητείται πολλά χρόνια.

Μόνον η «Ε» έχει γράψει δεκάδες κείμενα γι’ αυτό. Φαίνεται τώρα ότι τέλειωσαν τα ψέματα.

-Συνεργασία

Με τον Αντώνη Καρκαγιάννη της «Καθημερινής» χθες ο Χρήστος Ζώης. Πολλά – προφανώς – τα θέματα που συζήτησαν, δεδομένο όμως κι ευρέως γνωστό το ενδιαφέρον του εκδότη της εφημερίδας για τα Αμπελάκια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τον ενημέρωσε για τα πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη που θα έχει στην ευρύτερη περιοχή η ανασύσταση της λίμνης της Καλλιπεύκης και φυσικά η συζήτηση επεκτάθηκε (όχι μόνο γεωγραφικά…).

-Εν κατακλείδι ο Αντ. Καρκαγιάννης δεσμεύτηκε να προβάλλει την περιοχή στην «Καθημερινή» (δεν το ξέχασε και ποτέ άλλωστε) κι ο Χρ. Ζώης να επικοινωνήσει με τον Λ. Κατσαρό (όπερ κι έγινε) ώστε να στείλει ενημερωτικό υλικό η Νομαρχία (άμα υπάρχει συνεργασία).

 Σημείωση Συντάκτη: Μέχρι σήμερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δεν έγραψε τίποτε για το θέμα ή η δική της μηχανή αναζήτησης δεν μπορεί να βρει κάτι σχετικό με τη λίμνη στην ηλεκτρονική παρουσίαση της εφημερίδας.

eleytheria_26-4-07

 Πηγή: www.eleftheria.gr – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 23-4-2007  

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ