ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Στο με αριθμό 96-97 φύλλο της ωραίας και έγκριτης εφημερίδας σας “Η Ωραία Καλλιπεύκη” αφιερώσατε ένα ολόκληρο άρθρο για την επίσκεψή μας στο χωριό σας με τίτλο “Επίσκεψη μετά από 32 χρόνια”. Η τιμή που μας κάνατε μας γεμίζει ανείπωτη χαρά και βαθύτατη συγκίνηση και μας γυρίζει χρόνια πίσω, χρόνια των νιάτων μας, χρόνια που μόλις είχαν ανοίξει οι πύλες της διδασκαλικής μας σταδιοδρομίας, κάνοντας, μεθοδικά πιστεύουμε, τα πρώτα παιδαγωγικά μας φτερουγίσματα σε ψυχές αγνές και μυαλά κοφτερά. Η κοινωνική μας προσφορά φρονούμε ότι ήταν πολύ καλή, ‘όχι όμως γιατί προσπαθήσαμε εμείς, αλλά γιατί οι κάτοικοι αυτού του όμορφου χωριού ήταν απλοί, φιλήσυχοι, εργατικοί και τίμιοι. Την αγνότητα αυτή τη συναντήσαμε και μετά από 32 χρόνια και πιστεύουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλοιωθεί ο γνήσιος και παραδοσιακός χαρακτήρας σου.Σε τούτο φυσικά συντελείτε και σεις, σε μεγάλο βαθμό με τις ωραίες παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις και είστε αξιέπαινοι διότι, όποιος χάνει την παράδοση χάνει και την ψυχή του. Σε ένδειξη εκτίμησης, αγάπης και ηθικού χρέους σας στέλνω μια ακροστιχίδα και παρακαλώ, αν σας εκφράζει, δημοσιεύστε την στο προσεχές φύλλο.

Μετά τιμής – Βασίλης Ντζοϊδος – (Αχαιών 8, 35 003 ΣΠΕΡΧΙΑΔΑ)

Αφιερώνεται στο όμορφο χωριό σας, που έκανα τα πρώτα διδασκαλικά μου βήματα το 1966.

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ
Κόρη του κάτω Ολύμπου, του Δία θυγατέρα
Ακρίτα μιας περιοχής με καθαρό αέρα
Λευκά τα ρούχα που φοράς τον άγριο χειμώνα
Λαχτάρα έχεις για να δεις την πρώτη ανεμώνα
Ικέτες είν’ οι κάτοικοι για όλους είσαι Ιθάκη
Πονόψυχοι, φιλόξενοι με γούστο και μεράκι
Είστε λιτοί φιλήσυχοι στα κρύα ζυμωμένοι
Υπάρχει χώρος ξενοιασιάς για σας, η “Πατωμένη”
Κόσμημα του τοπίου σας και πάμπολλα ξωκλήσια
Η ηθική αρματωσιά έχει πηγή βουνίσια

Δάσκαλέ μας,
Τα κατάφερες. Μας συγκίνησες πάλι. Όπως τότε που μικρά παιδιά σ’ ακούγαμε -με ανοιχτό στόμα- και μέσα από τα λόγια σου ταξιδεύαμε σε τόπους και χρόνους άλλους. Σήμερα -μεγαλύτεροι απ’ ότι ήσουν εσύ το 1966- δεν φτάσαμε ακόμα εκεί που ταξιδεύαμε μικροί με τη φαντασία και με τα όνειρά μας και τη δική σου (σας των δασκάλων μας) βοήθεια. Να είσαι πάντα καλά και να ξανάρθεις.

Από τη μακρινή Αυστραλία και συγκεκριμένα από το Σίδνει μας έγραψε και μας έστειλε φωτογραφίες ο καλός μας συμπατριώτης και συγχωριανός Γεώργιος Κατσιούλας. Ο Γιώργος είναι γιος του μακαρίτη Νίκου Κατσιούλα και το καλοκαίρι του 1999 είχε έρθει με άδεια στο χωριό. Όπως θα θυμάσαι είχε έρθει να βρει τη γιαγιά του, αλλά αυτή είχε ξεψυχήσει λίγο πριν έρθει ο Γιώργος.
Αγαπητέ Γιώργο, που η παρουσία σου στο χωριό μας είχε συγκινήσει όλους, σ’ ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες που μας έστειλες. Σ’ ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Τις φωτογραφίες θα τις δώσουμε εκεί που πρέπει. Γιώργο να δώσεις χαιρετίσματα στην οικογένειά σου και σ’ όλους τους συμπατριώτες μας. Γεια σου και περιμένουμε να μας ξαναγράψεις.
Το επόμενο γράμμα, που στη συνέχεια θα διαβάσετε μας το στέλνει ο Κούσιος Απόστολος ο οποίος διαμένει στη Λάρισα. Προτού το διαβάσετε, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Αποστόλη για τα καλά του λόγια. Με τα γραφούμενά του, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε το θαυμάσιο έργο που αναλάβαμε.

Αγαπητέ Αποστόλη είναι ωραίο πράγμα να αγωνίζεσαι για το καλό του τόπου σου. Και εμείς χωρίς να παραβλέπουμε τις δυσκολίες και να καταλαμβανόμαστε από εγωιστικά σύνδρομα, θέλουμε να πούμε ότι κάνουμε το καθήκον μας σαν Καλλιπευκιώτες και τίποτε παραπάνω. Για μια άλλη φορά σ’ ευχαριστούμε πολύ. Και τώρα το γράμμα του Αποστόλη.

 

Προς το αγαπητό Δ.Σ. του Μορφωτικού, Εκπολιτιστικού Συλλόγου απανταχού Καλλιπευκιωτών και την Εφημερίδα “Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ”.
Με την ευκαιρία των γιορτών και του καινούργιου χρόνου 2001, επιτρέψτε μου να ευχηθώ εσάς όλους και στις οικογένειές σας τα πιο καλά ευχετήρια για το καλό της υγείας σας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 2001.
Επίσης θέλω μέσα απ’ αυτές τις λίγες σειρές της εφημερίδας σας να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια γι’ αυτήν την θαυμάσια δραστηριότητα, που διεξάγεται, προς όλους τους τομείς που ανήκουν στα καθήκοντά σας. Σας αξίζει ΕΠΑΙΝΟΣ για την καλή οργάνωση σ’ όλες τις εκδηλώσεις που κάνατε με μεγάλη επιτυχία στην διάρκεια του χρόνου που μας πέρασε και κλείνουμε αυτές τις ημέρες το 2000.
Αποδείξατε πως ολόκληρο το Δ.Σ. έχετε την απαραίτητη θέληση και δουλεύετε συνειδητά. Αποκτήσατε την απαραίτητη πείρα γι’ αυτό που λέγετε οργάνωση και εκτέλεση πετυχημένων εκδηλώσεων.
Αρχίζοντας από τον ετήσιο χορό που συνήθως γίνεται στις αρχές κάθε χρόνου. Όπως και κάνατε. Η άλλη μεγάλη πετυχημένη εκδήλωση έγινε στα τέλη Ιουλίου “ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 2000”. Έτσι έρχεται η μεγάλη και θαυμάσια αποκορύφωση του περασμένου Αυγούστου όπως και ονομάστηκε “Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ”, με θέματα την Ιστορία του χωριού μας Καλλιπεύκη. Σ’ αυτή την εκδήλωση νομίζω το Δ.Σ. του Συλλόγου ενήργησε εξαιρετικά ώριμα διότι κατόρθωσε να πείσει, να κοινοποιήσει πολλούς ανθρώπους που είχαν ή έπρεπε να συλλέξουν ένα μέρος από στοιχεία για να παρουσιάσουν στο κοινό για την Ιστορία του χωριού. Και μάλιστα αυτά τα στοιχεία πρέπει να είναι απόλυτα βάσιμα κάποιας πραγματικότητας. Το θέμα με την Ιστορία του τόπου μας όπου γεννηθήκαμε, περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια και μεγαλώσαμε εμείς οι πιο μεγάλοι επισκεφθήκανε και γνωρίσανε οι πιο νέοι, κι άλλες γενιές αυτό πιστεύω να αναστάτωσε και ξύπνησε κάθε μνήμη σε κάθε Καλλιπευκιώτη για να ψάξει στο Ιστορικό του παρελθόν, να μάθει όσο είναι δυνατόν πιο πολλά πράγματα για τον γονέα για τους παππούδες, γενικά για τους προγόνους του και γιατί όχι για τις ρίζες των.
Δεν αποκλείεται που σε περίπτωση που θα μαζευτούν τα απαραίτητα στοιχεία για την Ιστορία του χωριού μας να βρεθεί κάποιος άνθρωπος των γραμμάτων, να γράψει βιβλίο με την Ιστορία αυτού του τόπου (Κάτω Ολύμπου). Τότε η χαρά των Καλλιπευκιωτών θα είναι και πιο μεγάλη.
Με τις εκδηλώσεις που οργανώσατε εσείς του Δ.Σ. στο χωριό και παρουσιάσατε στο κοινό από τις δουλειές (εργασίες) των αγροτών από το παρελθόν π.χ. πως (χτυπάνε την βρίζα κι άλλα). Από τις δουλειές των γυναικών ιδίως τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την επεξεργασία των μαλλιών κι άλλα πολλά. Αυτά όλα ξύπνησαν τις ανθρώπινες αναμνήσεις και έκαναν πολλούς να θυμηθούν το παρελθόν, να γνωρίσουν το παρόν και να προσαρμοστούν σ’ αυτό. Να σκεφτούν και να ονειρευτούν το ΜΕΛΛΟΝ.
Θα ήταν άδικο αν δε γράφαμε κάτι για τους χορούς, για τα θαυμάσια παιδιά, για την κούρασή τους, για τους και για την δουλειά των εκπαιδευτικών και γιατί όχι για όλους που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις μικροί και μεγάλοι, όμως εκδηλώσεις χωρίς νέους δεν γίνονται, ή δεν έχουν την αξία της.
Το χωριό μας όπως δείχνει τώρα, παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, πιστεύω πως θα βρεθούν άνθρωποι για να αξιοποιήσουν όλο αυτό το πλούσιο φυσικό περιβάλλον.
Με την εφημερίδα σας κάνετε καλή δουλειά και έχετε καλή επικοινωνία με τους απανταχού Καλλιπευκιώτες.
Αγαπητό Δ.Σ. συνεχίστε την δουλειά σας. Έχετε την συμπαράσταση, την βοήθεια και τη μεγάλη εκτίμηση από όλους τους συμπαραστάτες σας. Έχετε το σεβασμό από όλους, για τη δουλειά που κάνατε μέχρι τώρα. Και βεβαίως και τη δουλειά που θα κάνετε στο έτος 2001. Μην ξεχνάμε πως ο χρόνος έχει 12 μήνες, 52 εβδομάδες, 365 ημέρες και μπορείτε να πραγματοποιήσετε πάρα πολλά πράγματα.
Κούσιος Απόστολος.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ