Η Θέση μας

Α. Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

Τα παρακάτω συμβαίνουν γύρω μας και εμείς χαμένοι στην άγνοια και στην καθημερινότητα όχι μόνο παρακολουθούμε Big Brother και Bar αλλά αγωνιούμε και για τις εξελίξεις και δεν αντιλαμβανόμαστε πως μέσα από ένα παιγνίδι μαθαίνουμε για τον ερχομό του «Μεγάλου Αδελφού» ο οποίος τώρα προετοιμάζεται να δράσει και στη δική μας κοινωνία δειλά και ανώδυνα στην αρχή (κυκλοφορία – τράπεζες) και με άγνωστες συνέπειες αργότερα.

  1. Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν δύο εκατομμύρια κάμερες και ο μέσος Βρετανός πολίτης φωτογραφίζεται ή βιντεοσκοπείται κατά μέσο όρο 300 φορές την ημέρα! Πρόκειται για τα «πειραματόζωα της αμερικανικής τεχνολογίας», όπως θα είπε στην εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» (ΝΕΤ, 11-4-02 ώρα 23.00) ο Ντά-γκαν Κάμπελ, ειδικός εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.
    Η εκπομπή ήταν αφιερωμένη στο «Μεγάλο Αδελφό» και τις παρακολουθήσεις στη ζωή μας, η οποία προσπάθησε να αποδείξει πως όλες οι κινήσεις αλλά και οι σκέψεις του μοντέρνου ανθρώ­που είναι εκτεθειμένες σε όσους θα ενδιαφέρονταν να τις καταγράψουν.
  2. Υποψήφιος για κατανα­λωτικό δάνειο σε μια τράπεζα, ένας Έλληνας πολίτης, διηγείται ότι μετά την υποβολή αίτησης τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο με κάμερα, λέγοντας του: «Περάστε τώρα στο «Μεγάλο Αδελφό!»» (από την ίδια εκπομπή).

Β. Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

«Είναι μία από τις χειρότερες σκηνές ερήμωσης που είδα ποτέ μου. Είναι σχεδόν αδύνατον να συλλάβει ο νους του ανθρώπου ότι αυτό το μέρος, που κάποτε ήταν πόλη, είναι τώρα σεληνιακό τοπίο. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι ζωντανοί κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους. Ένας από τους συναδέλφους μας από μια τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έλαβε τηλεφώνημα από δεκαμελή οικογένεια που είναι παγιδευμένη κάτω από το έδαφος και ζητά βοήθεια, όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη συντονισμένων προσπαθειών έρευνας και διάσωσης επιζώντων».
Χαβιέ Ζουνίγα, απεσταλμένος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τζενίν (Παλαιστίνη)

«Η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί, όχι τόσο για τις κακές πράξεις των μοχθηρών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών ανθρώπων»
Martin Luther king

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ