Η ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ – ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Λάθη και παραλείψεις του νέου βιβλίου

 

Φίλοι αναγνώστες: Το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφόρησε από το Μορφωτικό Σύλλογο το δεύτερο βιβλίο του Ζήση Κατσιούλα που φέρει το γενικό τίτλο  « Η Καλλιπεύκη του Ολύμπου – Γλώσσα και Παράδοση». Στο βιβλίο παρατηρήθηκαν ορισμένα σφάλματα και παραλείψεις, είτε από λάθος πληροφορίες ,είτε από λάθος του συγγραφέα είτε από τυπογραφικά λάθη. Γι αυτό σας παρακαλούμε, να διορθώσετε αυτά τα λάθη μέσα στο βιβλίο και να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν έγιναν εσκεμμένα.

Τα παραθέτουμε παρακάτω.

Σελίδα 5. Αντίγραφο Πρακτικού. Το σωστό είναι « Σήμερα 3 Νοεμβρίου 2007…»

Σελ.    21. Στη λεζάντα της Φωτογραφίας το σωστό είναι Καρατόλιος.

Σελ.     25 Στη λεζάντα της φωτογραφίας το σωστό είναι Αλσάβω Καρατόλιου.

Σελ. 138. Η λεζάντα της πάνω φωτο είναι: Φασκιωμένο μωρό στη σαρμανίτσα, Η λαζάντα της κάτω φωτο είναι: 1. Φαλάγγια (μονό και διπλό). 2 παλαμαριές. 3 τ’ κούλια. 4. δοκάνη, 5καρπολόι.

Σελ. 158. Επώνυμα αριθμός 61

Οι οικογένειες που φέρουν το επώνυμο Μπαμπαλής πριν από πολλά χρόνια   είχαν το επώνυμο Παπαδημητρίου. Έχουν συγγένεια με τους Παπαδημητραίους που έχουν το παρωνύμιο Παπακώστας.

Σελ. 172. Σημείωση 13. Ο Γεώργιος Κολώνας ήταν αδελφός της Σταυρούλας Ντάσιου και όχι ο πατέρας. Την επισήμανση του λάθους έκανε η Τριγώνα Γκέτσιου.

Σελ. 173. Στην κάτω φωτογραφία είναι ο Ιωάννης Δεμερτζής με τη σύζυγό του Σταματία.

Σελ. 175. Η λεζάντα της πάνω φωτογραφίας είναι: Θεία Ανάληψη 1958-1959. Η λεζάντα της κάτω φωτογραφίας 1955 περίπου.

Σελ. 245. Η λεζάντα της κάτω φωτογραφίας είναι 20 Ιουλίου 2006

Σελ. 253. Στη λεζάντα το σωστό είναι: Αποστόλης Μαντάς (Ντάπος).

Σελ. 255. Λεζάντα πάνω φωτογραφίας:

Καλλιπευκιώτες υλοτόμοι στην καλύβα τους το 1986.

Γκαβούτσικος Αστέριος και Ιωάννης, Δουλαπτσής Τριαντάφυλλος, Μιχαντάς Γεώργιος, Παπαιωάννου ( Γκουντέλας ) Απόστολος, Μούργκας Ιωάννης, Παπαδημητρίου Αστέριος (Καλαμητρώνης), Δούκας Κων/νος  και Γκέτσιος Δημήτριος.

Λεζάντα κάτω φωτογραφίας 1989: Όρθιοι

Μούργκας Ιωάννης του Χρήστου, Παπαιωάννου ( Γκουντέλας) Απόστολος, Γκαβούτσικος Αστέριος του Γεωργίου, Γκούμας Ζήσης, Δουλαπτσής Τριαντάφυλλος.

Καθιστοί:

Γκαβούτσικος Ιωάννης του Γεωργίου, ο νεαρός Αθανάσιος Μούργκας του Χρήστου, Μιχαντάς Γεώργιος του Κων/νου, Μούργκας Αλέκος του Χρήστου και Δούκας Κων/νος του Αστερίου.

Σελ. 285. Θέση Υφαντή. Να σβηστεί η  φράση. « Ο άνθρωπος αυτός ύφαινε προίκες από την Καλλιπεύκη και σε κάποιο ταξίδι του πέθανε σ’ αυτό το σημείο».

Το σωστό είναι: Στο σημείο αυτό εγκλωβίστηκε από το χιόνι πριν από το 1940, ο Καλλιπευκιώτης έμπορος – παντοπώλης Απόστολος Κάγκουρας. Επειδή πωλούσε και υφαντά τον έλεγαν Υφαντή ή Ανυφαντή.

GP_TSIKATARAS

Τσικατάρας

GP_GOUDOUVAS

Γκουντουβάς

 

Σελ. 318. Πρόεδροι της Κοινότητας.

Το τελευταίο διάστημα 1957-1959 δεν είναι σίγουρο αν ο Γκουντουβάς Αστέριος ήταν πρόεδρος όλη την τρετία. Μάλλον τελευταλιος ήταν ο Γκούμας.

Σελ 339. Στην πρώτη φωτογραφία είναι ο Ιωάννης Γκουντουβάς (Τζίμας) και όχι ο Τσικατάρας Κων/νος όπως γράφηκε. Την επισίμανση του λάθους την έκανε ο Βασίλης Μαντάς (Τσιμπιρής. Δημοσιε΄υουμε και τις δύο φωτογραφίες των δύο προσώπων για να αποκατασταθεί πλήρως η αλήθεια.

Σελ.333. λεζάντα πάνω φωτογραφίας. Το τρίτο εοώνυμο είναι Μούρκας.

Σελ 340. Διάφοροι πολίτες και παιδιά, στο νούμερο 8. Ο Καραμπατής Ζήσης είναι του Αποστόλου και όχι του Αγοραστού. Την επισήμανση έκανε ο Καραμπατής Ζήσης του Βασιλείου.

Σελ 350, Νερόμυλοι και νεροτριβές  της Καλλιπεύκης.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μας έδωσε ο Γκέτσιος Χρήστος του Θεοχάρη, το ως άνω θέμα που υπάρχει στη σελίδα 350 του νέου βιβλίου και στη σελ. 128 του πρώτου, « Η Καλλιπεύκη του Ολύμπου – Ιστορία Λαογραφία»( εκεί βασικά υπάρχει η παράληψη) έχει ως εξής. Πιο πάνω από τη θέση Πλάτανος, υπήρχε ο νερόμυλος των αδελφών Θεοχάρη και Ιωάννου Γκέτσιου. Αυτοί το είχαν αγοράσει από τον Δημήτριο Τσιάτσιο ο οποίος είχε συνεταίρο το Ρημαγμό ( μάλλον τον Κώστα Ρημαγμό). Πιο πάνω ακόμη από το νερόμυλο των Γκετσαίων, ο Μασούρας Αστέριος (Μάγκας ) λειτούργησε δύο χρόνια περίπου (1945-2946) νεροπρίονο και είχε συνεταίρο κάποιον Σκαρλάτο Γεώργιο από τη Λάρισα. Το μυλαύλακο που διοχέτευε το νερό στους υπόλοιπους μύλους εντός οικισμού, ξεκινούσε πιο πάνω από τον Πλάτανο, από το μύλο των Γκετσαίων που λεγόταν Μύλος του Χούχλου.

Σελ 359. Το φράγμα κατασκευάστηκε το 1995 από την Κοινότητα επί προεδρίας Παπαιωάννου Αποστόλη.

Ακόμη να πούμε τα εξής. Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του συγγραφέα και στο εξώφυλλο είναι ο βοσκός Δημήτριος Θεοδοσίου. Επίσης να ευχαριστήσουμε το Γεώργιο Μιχαντά του Κων/νου που βοήθησε στην καταγραφή των τοπωνυμίων και όλους εσάς που με την παρατηρητικότητά σας, μας βοηθήσατε να εντοπίσουμε αρκετά από αυτά τα λάθη.

 

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

Το ανωτέρω θέμα με τις διορθώσεις του βιβλίου να το βγάλετε φωτοτυπία και να μπει στο τέλος του βιβλίου

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Πριν από την έκδοση του βιβλίου είχαμε προαναγγείλει ότι θα συμπεριλαμβανόταν και 36 Καλλιπευκιώτικα παραμύθια. Αυτό τελικά δεν έγινε διότι η ύλη ήταν μεγάλη και το βιβλίο θα έβγαινε ογκωδέστατο. Ζητούμε συγνώμη και σας ενημερώνουμε, ότι τα παραμύθια μελλοντικά θα εκδοθούν σε αυτοτελή τόμο.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ