Μικρά και ενδιαφέροντα

 

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ
’δοξο τέλος είχε η βόλτα ενός Γερμανού που πετούσε με ανεμόπτερο στις 20-9-2001. Ο Γερμανός υπήκοος Φ. Κουρτ, απογειώθηκε από τη θέση Τσικελέκι με το ανεμόπτερο του, αλλά λίγη ώρα μετά έχασε τον έλεγχο του εξαιτίας της αλλαγής του ανέμου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά κατά την προσγείωση του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λάρισας.

ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΕΣΠΑΣΕ Η 2η ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πολύ καλή δουλειά από τον κ. Χρήστο Οικο­νόμου, ο οποίος ήταν ο κύριος υπεύθυνος της διοργάνωσης της 2ης Γεωργοκτηνοτροφικής Έκθεσης Λάρισας. Τέλεια οργάνωση, πολλά τα περίπτερα των εκθετών και πλήθος κό­σμου ο οποίος πήγε να δει τα περίπτερα.
Από την έκθεση δε θα μπο­ρούσε να λείψει ο Μορφωτικός Σύλλογος, όπου στο περίπτερο των Δήμων και Κοινοτήτων υ­πήρχαν τα τουριστικά φυλλά­δια του Συλλόγου μας, τα οποία διατίθεντο σε όλους τους επι­σκέπτες, προβάλλοντας το χωριό μας.

ΤΟ ΒΡΥΣΟΥΛΙ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΩΣ
Στην κατασκευή βρύσης προχώρησε ο Σύλλογός μας, στο δρόμο από το σχολείο προς τα βόρεια και στη θέση που ήταν παλιά (πριν από αρκετά χρόνια) το βρυσούλι της Φράγκως. Η σύνδεση του νερού θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο όπως και στη βρύση «Μπίμπω», όπου και εκεί ολοκληρώθηκαν οι ερ­γασίες και μένει μόνο η με παραδοσιακά υλικά κατασκευή «παιδικής χαράς» την ’νοιξη. vrisouli

ΑΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο εξωκλήσι της Αγίας Ανάληψης, το οποίο χτίστηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή και σε διαφορετική θέση από αυτή που υπάρχει το παλιό για να φαίνεται από το χωριό.

ΠΕΤΥΧΑΝ ΣΕ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι.
(Συμπλήρωση)
1. Μαρία Γκαντάκη του Αστεριού: Παιδαγω­γικό Νηπιαγωγών Αλεξανδρούπολης
2. Ακριβή Γκαμπούρα: Διεθνούς Εμπορίου ΤΕΙ Καστοριάς
3. Καλλιόπη Πατουλιά: Τουριστικών Επιχει­ρήσεων ΤΕΙ Λάρισας (1η).

Καθαρίστηκε η κεντρική χάνδακα
Σε καθαρισμό της κεντρικής χάνδακας προχώρησε ο Δήμος σε συνεργασία με το Γεωργικό Συνεταιρισμό. Καλά θα ήταν να καθαριστούν και τα υπόλοιπα χανδάκια, πολλές φορές ο καιρός είναι α­πρόβλεπτος και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, ας είμαστε προετοι­μασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

«Έπαιξαν» τα παιδιά, παρά την παγωνιά!…

Τα λιγοστά παιδιά της Καλλιπεύκης «έπαι­ξαν» και φέτος τα Κάλαντα (Κόλιντα), τόσο τα Χριστούγεν­να, όσο και την Πρωτοχρονιά, παρά τη μεγάλη παγωνιά.

Ακούσαμε και φέτος το «Κόλι­ντα, μέλιντα» και το «Σούρβα, Σούρβα κι Αη-Βασίλης έρχε­ται…». Καλοδε­χτήκαμε τα παι­διά και αναπτε­ρώσαμε τις ελπί­δες μας γι’ αυτό το χωριό. Γιατί ό­σο υπάρχουν παιδιά θα μπο­ρούμε να ελπίζουμε.

kalanta2 kalanta3 kalanta1

 

ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Πολύ λίγοι ανέβηκαν στο χωριό να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ο κακός καιρός, ήταν πιστεύουμε το εμπόδιο ν’ ανέβουν τόσοι λίγοι.
Συγχαρητήρια σ’ αυτούς που αψήφησαν τον κακό καιρό, το χιόνι, τον πάγο κλπ., και ανέβηκαν να περάσουν τις γιορτές κοντά στους ηλικιωμένους γονείς τους και να τους δώσουν μεγάλη χαρά.
Ποτέ όμως δεν είναι αργά, ακόμα και σήμερα μπορούν να επισκεφτούν το όμορφο χωριό μας, όπως κατά γενική ομολο­γία όλων των φίλων και επισκεπτών αναγνωρίζεται.

Πρωτοτύπησαν φέτος τα καταστήματα
Πρωτοτύπησαν φέτος τα κα­ταστήματα του χωριού μας και έκοψαν πρωτοχρονιάτικες πί­τες. Μετά την αλλαγή του νέου χρόνου ακολούθησε γλέντι, το οποίο κράτησε μέχρι τις πρώ­τες πρωινές ώρες.

Ευχές του Δ.Σ. για το Νέο Έτος
Με τον ερχομό της νέας χρονιάς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, εύχεται στους απανταχού Καλλιπευκιώτες ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΚΟΠΗ, καθώς και προσωπική και οι­κογενειακή ΕΥΤΥΧΙΑ. Η νέα χρονιά να είναι η κα­λύτερη για όλους, ΔΗΜΙ­ΟΥΡΓΙΚΗ και ΕΙΡΗΝΙΚΗ.

Τα Σφαγεία
Δυστυχώς, τα καινούργια Σφαγεία λόγω ελλείψεων δε λειτούργησαν ακόμα, όπως πε­ριμέναμε και έτσι οι κτηνοτρό­φοι αλλά και οι κάτοικοι που έ­χουν ζώα στα σπίτια τους να αναγκάζονται να πηγαίνουν και να σφάζουν τα ζώα τους στη Γυρτώνη.Πιστεύουμε ο Δήμος θα ξε­περάσει αυτό το πρόβλημα και θα λειτουργήσουν σύντομα τα σφαγεία.

Συνεχίζεται η παράδοση
Αρκετοί Καλλιπευκιώτες συ­νέχισαν την παράδοση του «τζόγου» και ο ερχομός του 2002 τους βρήκε να παίζουν χαρτιά στα καφενεία. ’λλωστε το καλεί και το έθι­μο να παίζουμε την Πρωτοχρονιά.

Μας ήρθαν €ΥΡΩ σκοτούρες
Το νέο νόμισμα, το «ΕΥΡΩ», είναι πλέον γεγονός. Μέσα ε δύο μή­νες η δραχμούλα μας θα εξαφανιστεί από τα πορτοφόλια μας. Την 1η Μαρτίου θα κρατάμε
στις τσέπες μας μόνο ΕΥΡΩ. Η «εισβολή» του ΕΥΡΩ στην Καλλιπεύκη έγινε με την είσοδο του νέου χρόνου σχεδόν. Οι συνταξιούχοι Καλλιπευκιώτες πήραν τον πρώτο μισθό του 2002 σε ΕΥ­ΡΩ, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, ο ταχυδρόμος Μουχτής Δημήτριος, έκα­νε την αρχή από την Καλλιπεύκη.Οι συνταξιούχοι πήραν λοιπόν τον πρώτο μισθό σε ΕΥΡΩ, αλλά φάνηκαν πολύ προβληματισμένοι.
Πώς θα τα μάθουμε; Πόσο κάνει αυτό; Τι κέρμα εί­ναι εκείνο; Μήπως μας κοροϊδέψει κανένας; Και πώς θα τα καταφέρουμε εμείς οι αγράμματοι; Αυ­τές και πολλές άλλες εί­ναι οι ερωτήσεις και α­πορίες, που δεχτή­καμε την ημέρα της μισθοδοσίας και όχι μόνο.   Το ΕΥΡΩ λοιπόν, μας ήρθε. Έφερε όμως και ΕΥΡΩσκοτούρες για πολλούς ηλικιωμένους συμπολίτες μας και συγ­χωριανούς.
Γεγονός είναι, ότι το νέο νόμισμα έφερε αναστάτωση και αβεβαιότητα. Όμως με λίγη προσπάθεια, όλα θα ξεπερα­στούν. Ας ξαναγυρίσουμε λίγο στις δεκαετίες του 1950 και 1960 με τις πενταροδεκάρες, τα πενη­νταράκια και τις δραχμές.

euro3 euro2 euro1

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ