ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ

Ε4, Ο2

Τον Όλυμπο και τον Κάτω Όλυμπο, διασχίζουν πολλά μονοπάτια κατάλληλα για πεζοπορία, ορειβασία και αναρρίχηση. Πολλά από αυτά είναι εμφανή, υπάρχουν και διατηρούνται. Aλλα υπάρχουν μόνο στους χάρτες και τα γνωρίζουν μόνο όσοι ασχολούνται συστηματικά.
Δυο από αυτά έχουν  επισήμως χαρακτηριστεί   και από την Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή ένωση και είναι:

Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4: Είναι μήκους 5.500 χιλιομέτρων και διασχίζοντας την Ευρώπη φτάνει στην Ελλάδα συνεχίζει στην Κρήτη και τελειώνει στο Γιβραλτάρ. Διασχίζει τον Όλυμπο από δύση προς ανατολή και μέσα από τις κορυφές του και καταλήγει στο Λιτόχωρο.

Το Εθνικό Μονοπάτι Ο2: Είναι μήκους 150 χιλιομέτρων και από τις κορυφές του Ολύμπου και Κάτω Ολύμπου καταλήγει στη Ζαγορά Πηλίου. Από δυτικά φτάνει στην Καρυά συνεχίζει στον Προφήτη Ηλία, σην Καταβόθρα, στην Καλλιπέυκη και από εκεί στις Κρανιές, στο Μητσιόλακα, στον προφήτη Ηλία Ραψάνης, στη Ραψάνη και συνεχίζει προς τον Κίσαβο για να καταλήξει στη Ζαγορά του Πηλίου.

Αν προσέξετε στη διαδρομή από Ραψιανιόστρατα – Αγία Παρασκευή – Αποθήκη Συνεταιρισμού – Ξεροπόταμο υπάρχουν μικρές κόκκινες και κίτρινες πινακίδες με τα χαρακτηριστικά κατεύθυνσης και τα στοιχεία Ο2.
Περισσότερες πληροφορίες για τα μονοπάτια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν σε ορειβατικούς χάρτες και ορειβατικούς συλλόγους.

Π. Ι. Π.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ