Μουσικοί και μουσικές οικογένειες της Καλλιπεύκης

Συνεχίζουμε το μικρό αφιέρωμα στους μουσικούς της Καλλιπεύκης. Στα δύο προηγούμενα αφιερώματα είχαμε αναφερθεί στις οικογένειες Καλούση και Καστόρη. Τούτη τη φορά θ’ αναφερθούμε στους υπό-λοιπους μουσικούς της Καλλιπέυκης οι οποίοι “έδρασαν” πριν και μετά τον πόλεμο.
Όλοι, όπως είπαμε, ήταν αυτοδίδακτοι και με τη μουσική συμπλήρωναν το εισόδημά τους. Δυστυχώς όμως οι καιροί ήταν δύσκολοι και δεν μπορούσαν να ζήσουν με τη μουσική. Έτσι σιγά σιγά παράτησαν τα όργανα, εκτός ολίγων εξερέσεων, τα οποία με τη σειρά τους τους ξέχασαν και αυτά.

mousi3
Προπολεμικά λοιπόν, φήμη καλού κλαριτζή είχε ο Βαγγέλης Μανωλούλης, πατέρας του Κλεάνθη. Εξυπηρετούσε πολλούς γάμους και πανηγύρια και τον θυμούνται πολλοί ηλικιωμένοι.
Ήταν ακόμα ο Ρημαγμός Γεώργιος που έπαιζε λαγούτο και ο Γκουρμπαλής Αθανάσιος που έπαιζε επίσης λαγούτο.
Μετά τον πόλεμο ασχολήθηκαν με τη μουσική ο Τσολάκης Δημήτριος που έπαιζε βιολί, ο γιος του Τσολάκης Ιωάννης που σήμερα ζει στην Αυστραλία και έπαιζε κλαρίνο. Ο Κων/νος Σιώκος έπαιζε κλαρίνο και βιολί, ο Γκάρας Δημήτριος λαγούτο, ο Γκουντουβάς Ιωάννης (Μαλλιάρας) κλαρίνο και λαγούτο.
Ο Απόστολος Κάγκουρας ακορντεόν, ο Κων/νος Καραγιάννης κλαρίνο, ο Τσιούγκος Παύλος που έπαιζε και παίζει και σήμερα επαγγελματικά βιολί, ακόμη και ο Κλεάνθης Μανωλούλης έπαιζε λαγούτο και μη σας φανεί παράξενο:
Σήμερα υπάρχουν Καλλιπευκιώτες που ασχολούνται με τη μουσική και το τραγούδι (λαϊκό και δημοτικό), αλλά γι’ αυτούς γράψαμε πολλές φορές στην ΩΡΑΙΑ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ, αλλά ειδικό αφιέρωμα θα γίνει όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, αφού πολλά έχουν να κάνουν ακόμα και μετά να τους αξιολογήσουμε.
Σημείωση: Πληροφο-ρούμαστε ότι στην Αυστρα-λία ασχολείται με το κλαρίνο ο γιος του Γιάννη Τσολάκη, αλλά δεν έχουμε επαρκή στοιχεία. Επίσης στο Το-ρόντο ο Πατούλιας Χρήστος, αν και άρχισε στα 45 του χρόνια, σημειώνει πρόοδο στο κλαρίνο. Τους ευχόμαστε και σ’ ανώτερα.

mousi1

mousi2

Επιμέλεια και παρουσίαση Ζ.Α.Κ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ