ΝΕΑ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Κυκλοφόρησε πριν από αρκετές μέρες το ημερολόγιο του Συλλόγου μας με νέο στυλ και θέματα από το όμορφο περιβάλλον της Καλλιπεύκης. Η έκδοση του ημερολογίου στοχεύει στη γενικότερη προβολή του χωριού μας γι αυτό και τα θέματα συνήθως είναι τοπία.  Να τονίσουμε ότι το ημερολόγιο θα σταλεί μαζί με την εφημερίδα σε όλους τους ξενιτεμένους. Επίσης το ημερολόγιο θα διανέμεται από τα μέλη του Συλλόγου. Ημερολόγια ακόμα θα μπορείτε να βρείτε και στο κατάστημα του Αθανασίου Καλούση, στα καταστήματα της Καλλιπεύκης, καθώς και στα περίπτερα των πατριωτών μας στη Λάρισα.2002

Την κατασκευή της γέφυρας στον Παραπόταμο εξήγγειλε ο νομάρχης κ, Ιωάννης Φλώρος

Με ιδιαίτερη ικανοποίη­ση δέχτηκαν οι κάτοικοι του δήμου των Γόννων την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της γέφυρας Παραποτάμου, όπου θα συνδέσει τους δήμους Γόννων και Μακρυχωρίου.
Ο Πηνειός ποταμός ήταν το φυσικό σύνορο που χώριζε την περιοχή μας στα δύο και ήταν πονοκέφαλος για τους κατοί­κους των χωριών Μακρυχωρίουόννων, Παραποτάμου, Καλλιπεύκης, Ιτέας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αν και είναι πολύ κοντά.
Η κατασκευή της γέφυρας, την οποία εξήγγειλε ο νομάρχης κ. Ιωάννης Φλώρος και η οποία θα αρχίσει την άνοιξη του 2002, θα λύσει πολλά προβλήματα της περιοχής μας.
Είναι ένα έργο, το οποίο θα δώσει πνοή και θα ανοίξει νέους ορίζοντες, ειδικά για το χωριό μας, το οποίο αναπτύσσεται τουριστικά και η πρόσβαση γίνεται πιο εύκολη διότι αποφεύγου­με τα Τέμπη και η διαδρομή θα είναι πιο σύντομη κατά επτά χιλιόμετρα.

ΤΟ «ΑΣΚΟΥΡΙΣ» ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Το ξενοδοχείο του Στέργιου Παπαδημητρίου και της Αποστολίας Μανίκα, το οποίο έλαβε το όνομα «Ασκουρίς», από την ονομασία της παλιάς λίμνης, δέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του, κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς του 2002.
Αν και ο περιβάλλοντας χώρος δεν είναι ακόμη έτοιμος, αν και το ηλεκτρικό ρεύμα δε συν­δέθηκε ακόμα (λειτούργησε με γεννήτρια), εν τούτοις οι πρώτοι επισκέπτες έμειναν κατενθουσιασμένοι και δήλωσαν πως θα ξα­νάρθουν. Η αρχή έγινε, έστω και με δυσκολίες.Στον αγαπητό Στέργιο και τη σύζυγο του Αποστολία ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Κάθε αρχή είναι δύσκολη και ιδιαίτερα όταν είναι πρωτοπόρο. Καλορίζικο, λοιπόν και καλές δουλειές.xenonas

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΒΙΚΗ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας με την ευκαιρία του νέου έτους θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο κέντρο «ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ» της Λάρισας το |Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2002 και ώρα 20.30′. Η Διεύθυνση του κέντρου με τη γνωστή ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, και το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, εγγυώνται για την επιτυχία της εκδήλωσης. Είναι ανάγκη να είμαστε όλοι εκεί. Φέτος θα έχετε τη ευκαιρία να απολαύσετε και τη μεγάλη τραγουδίστρια ΒΙΚΗ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ. Σας περιμένουμε.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΒΑΡΥΣ – ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ 

Στα λευκά ντύθηκε το χωριό μας, βάζοντας επίσημα την ο­λόλευκη χειμωνιάτι­κη φορεσιά του στις 3 Νοεμβρίου. Τα πρώτα χιόνια που έπεσαν δεν κράτησαν για πολύ, ο καιρός άλλαξε αμέσως και η βροχή που α­κολούθησε τα έλιωσε και έτσι οι μικροί μας φίλοι έμειναν με την όρεξη για παι­χνίδι με τα χιόνια.

Τα δεύτερα δεν άργησαν να ‘ρθουν. Πολλά και για πολλές μέρες. Η συγκοινωνία δε γινόταν κανονικά, αλλά και όταν γίνονταν με πολύ δυσκολία και με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ο Δήμος για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά μισθώνει το χειμώνα τους δύο φορτωτές που υπάρχουν στο χωριό για να ανοίγουν το δρόμο, ώστε να μην αποκλείεται το χωριό.Πρόβλημα όμως παρουσιάζεται στην πλατεία, εκεί πρέπει να καθαρίζεται περισσότερος χώρος και αν είναι δυνατό και ο δρόμος μέχρι την Καραβίδα, ώστε να μπορούν να γυρίζουν τα αυτοκίνητα και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το χιόνι. Οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν ελπίζοντας να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες.
Ο Δήμος πρέπει να τους παρέχει κάθε διευκόλυνση όταν χρειάζεται, οι συνθήκες   εργασίας τους είναι πολύ δύ­σκολες.
Να σημειώσουμε πως το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο και κατά τόπους (χτένια) το 1,50 και αλλού τα 2 και 3 μέτρα.
Ο φετινός χειμώνας είναι ο χειρότερος της τελευταίας εικοσαετίας, όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, στη Λάρισα στις 20 Δεκεμβρίου η θερμοκρασία που έδειχνε το θερμόμετρο ήταν -20 βαθμούς.

xionia xionia1

ΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΕΝΝΕΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Το όνειρο 596 Καλλιπευκιωτών οι οποίοι υπέβαλλαν αιτήσεις να εξασφαλίσουν ένα οικόπεδο στο χωριό που γεννήθηκαν δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε. Για να γίνουμε πιο σαφής το 1997 με ενέργειες της τότε κοινότητος μας, ζητήθηκε να παραχωρηθεί η έκταση πάνω από το χωριό και να μοιρασθεί σε οικόπεδα στους πατριώτες μας οι οποίοι δεν είχαν σπίτι ή οικόπεδο στο χωριό. Αμέσως πολλοί κάτοικοι έτρεξαν και υπέβαλλαν αιτήσεις .Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν ότι αυτός που θα έκανε αίτηση για οικόπεδο έπρεπε να μην έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο σε όλη την επικράτεια. Δυστυχώς όμως δεν ξεκινήσαμε σωστά, έπρεπε πρώτα η κοινότητα να διεκδικήσει την έκταση αυτή και να περιέλθει στην κυριότητά της, και μετά να γίνουν οι αιτήσεις, όπου την αξιολόγηση αυτών θα την είχε η κοινότητα επομένως θα υπήρχε η δυνατότητα να ικανοποιηθούν περισσότεροι κάτοικοι διότι η κοινότητα γνώριζε τις στεγαστικές ανάγκες των πατριωτών μας.
Η επιτροπή απαλλοτριώσεων Νομού Λάρισας η οποία αποτελείτο από τους :
Δημήτριο Λώλη Γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης
Χαρίκλεια Νούτσια Διοικητικό υπάλληλο της ίδιας Υπηρεσίας και
Σπύρο Κυρμίζογλου Τοπογράφο Μηχανικό της Τοπογαφικής Υπηρεσίας.

Η επιτροπή απέρριψε σχεδόν όλους τους ενδιαφερόμενους, διότι δεν πληρούσαν τους όρους οι οποίοι προβλεπόταν από τις διατάξεις. Πολλοί δεν παραβρέθηκαν όταν συνεδρίαζε η επιτροπή, άλλοι καλυπτόταν οι στεγαστικές τους ανάγκες ή είχαν περιουσία ή ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και δεν θα έμεναν στο χωριό και έτσι η επιτροπή τους απέρριψε.
Μετά τον τελικό έλεγχο η επιτροπή έκρινε ότι μόνο εννέα (9) αιτήσεις πληρούσαν τους όρους και δικαιούχοι είναι:

  1. Δημήτριος Γκαρλής του Νικολάου
  2. Γεώργιος Γκουγκουλιάς του Αποστόλου
  3. Απόστολος Κούσιος του Αναστασίου
  4. Χρήστος Μητσιόπουλος του Γεωργίου
  5. Δήμητρα Μιχαήλ, θυγατέρα Γεωργίου
  6. Αστέριος Μιχαήλ του Δημητρίου
  7. Αστέριος Μούργκας του Χρήστου
  8. Ιωάννης Μπουρονίκος του Κωνσταντίνου
  9. Ιωάννης Σιώκος-Μπένιας του Κωνσταντίνου   

 

ΤΗΝ   ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΛΩΡΟΣ. Ένα όνειρο   γίνεται πραγματικότητα
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχτηκαν οι κάτοικοι του δήμου των Γόννων την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της γέφυρας Παραποτάμου, όπου θα συνδέσει τους Δήμους Γόννων και Μακριχωρίου.
Ο Πηνειός ποταμός ήταν το φυσικό   σύνορο που χώριζε την περιοχή μας στα δύο και ήταν πονοκέφαλος για τους κατοίκους των χωριών Μακρυχωρίου, Γόννων, Παραποτάμου, Καλλιπεύκης, Ιτιάς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αν και είναι πολύ κοντά.
Η κατασκευή της γέφυρας, την οποία εξήγγειλε ο Νομάρχης κ Φλώρος και η οποία θα αρχίσει την άνοιξη το 2002 θα λύσει πολλά προβλήματα της περιοχής μας. Είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει πνοή και θα ανοίξει νέους ορίζοντες, ειδικά για το xωριό μας, το οποίο αναπτύσσεται τουριστικά και η πρόσβαση γίνεται πιο εύκολη διότι αποφεύγουμε τα Τέμπη και η διαδρομή θα είναι πιο σύντομη κατά επτά χιλιόμετρα.  

ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ

Υπογράφτηκε η απόφαση για την πριμοδότηση πρώτης εγκατάστασης Νέων Γεωργών, τα κυρία σημεία της οποίας είναι τα εξής:

  1. Δικαιούχοι είναι νέοι κάτω των 40 ετών, κάτοικοι Δημοτικών ή Κοινοτικών διαμερισμάτων πληθυσμού κάτω των 50.000 κατοίκων που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε δική τους γεωργική εκμετάλλευση σαν κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί.

    2. Η εκμετάλλευση στην οποία θα εγκατασταθούν μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3 το πολύ χρόνια από την εγκατάσταση, τα αγροτεμάχια της να είναι ιδιόκτητα ή μισθωμένα με 10ετή μίσθωση και η δημιουργία της να περιγράφεται σε Σχέδιο Δράσης που θα υποβάλλεται με την αίτηση ένταξης.

    3. Το ανώτερο ύψος ενίσχυσης που θα χορηγείται, ανέρχεται σε 15.000 ΕΥΡΩ για τις κανονικές περιοχές 20.000 ΕΥΡΩ για τις μειονεκτικές και 25.000 ΕΥΡΩ για τις ορεινές και για την ακριβή υπολογισμό της θα λαμβάνονται υπ’ όψη η οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, η περιοχή μόνιμης κατοικίας του και το ε­πίπεδο βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης.

    4. Η διαδικασία υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων είναι η εξής:

    -Υποβολή των φακέλων υποψηφιότητας στους κατά τόπους ΟΤΑ, τρεις φορές το χρόνο (ανά τετράμηνο) και μέχρι την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη του κάθε τετραμήνου.

    -Αξιολόγηση των φακέλων από την Διεύθυνση Γεωργίας και την Περιφέρεια και κατάταξη τους από Τριμελή Γνωμοδοτική Επιτροπή που θα συγκροτείται με απόφαση του Γ. Γ. της Περιφέρειας σε εν δυνάμει δικαιούχους, επιλαχόντες και απορριπτόμενους.

    -Απόφαση από τον Υπουργό Γεωργίας ή άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτόν όργανο.

    -Η επιδότηση θα χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις, μία αμέσως μετά την απόφαση έγκρισης και μια τουλάχιστον ένα χρόνο μετά και αφού επιτευχθούν οι στόχοι του Σχεδίου Δράσης.

    -Υποχρέωση όσων ενταχθούν είναι να διατηρήσουν την εκμετάλλευσή τους και να παραμείνουν στον τόπο της μόνιμης εγκατάστασης τους σαν κατά κύριο επάγ­γελμα γεωργοί για 10 χρόνια.

    -Η επίβλεψη της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης και της τήρησης των υποχρεώσεων των εντεταγμένων θα γίνεται από Τριμελή Επιτροπή Παρακολούθησης της Διεύθυνσης Γεωργίας.

    -Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Γεωργίας και στα κατά τόπους Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης.

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΝΕΑ

Φέτος μπορούμε να πούμε ότι οι χρονιά για τους γεωργούς ήταν σχετικά καλή διότι και παραγωγή υπήρχε και οι τιμές των προϊόντων ήταν ικανοποιητικές, αλλά και ο καιρός καλός και έτσι και ο αλωνισμός και η εξαγωγή της πατάτας έγιναν χωρίς προβλήματα.

Σιτηρά: Ξεκίνησαν πολύ καλά και όλοι περιμέναμε να έχουν μεγάλη παραγωγή. Δυστυχώς όμως 20 μέρες πριν από τον αλωνισμό αρρωστήσανε πάθανε σπορίαση και μειώθηκε η απόδοσή τους.

patates

Πατάτες: Φέτος ήταν από τις καλύτερες χρονιές, είχαν καλή παραγωγή, σ αυτό συνετέλεσε και η νέα γεώτρηση που έγινε από τον γεωργικό συνεταιρισμό που έδωσε την δυνατότητα στους γεωργούς να μπορέσουν να τις ποτίσουν. Οι πατάτες πουλήθηκαν από το χωράφι και η τιμή τους κυμαινόταν 80 και 70 δραχμές.

Φασόλια: Δυστυχώς ελάχιστοι καλλιεργούν φασόλια και σε λίγα χρόνια θα αγοράζουμε από το εμπόριο, αν και έχουμε τα καλύτερα φασόλια της περιοχής σε ποιότητα. Η απόδοση ήταν ικανοποιητική.

Ευχόμαστε στους γεωργούς του χρόνου να έχουν καλύτερη παραγωγική χρονιά.

  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ