ΝΕΑ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Ο αγαπημένος μας ιερέας δεν υπάρχει πια σε τουτο τον κόσμο!

papastergiospapastergios.jpg (25618 bytes)

Ο φακός τον «αποθανάτησε» ανύποπτο το καλοκαίρι του 2001 στην πλατεία του χωριού.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Οφείλεται στον φίλο μας, Ζήση Κατσιούλα. Ανακάλυψε την επιγραφή – σκάλισμα, που υπάρχει ανατολικά και βόρεια στο ιερό της εκκλησίας μας (Άγιος Θεόδωρος), σε μια πέτρα δυο πιθαμές περίπου και σε ύψος ενός μέτρου από το έδαφος. Έχει αριστερά και κατακόρυφα τα γράμματα «Χ Δ Μ», στη μέση «σταυρό» και από κάτω μέσα σε περίγραμμα τη χρονολογία «1906 ή 1901». Όποια και αν είναι η χρονολογία (σύντομα θα το εξακριβώσουμε) ταιριάζει. Κάποιο σημάδι που να μαρτυρεί το έτος που χτίστηκε, το ψάχναμε από τότε που αποκαλύφτηκαν οι πέτρες, που συντηρήθηκε χωρίς να ξανασοβαντιστεί, το ψάχναμε σε εμφανέστερα ίσως σημεία σε κάποια μεγαλύτερη πέτρα, πελεκημένη ή σε γωνία κλπ. Περισσότερο ταιριάζει ίσως το 1906 γιατί οι μαρτυρίες λένε πως η εκκλησία χτίστηκε με τη λήξη των έργων της αποξήρανσης της λίμνης. Η λίμνη αποξηράνθηκε το 1911. Η εκκλησία πιθανότατα είχε αρχίσει να χτίζεται νωρίτερα, μπορεί και το 1901.

epigrafi

Σημείωση: Ο αείμνηστος Παπα-Στέργιος, πρόλαβε και είδε την επιγραφή. Του την έδειξε ο Ζήσης, που την ανακάλυψε.  

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ – ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ  
Πολλοί ήταν φέτος οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τις ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και γιόρτασαν το Άγιο Πάσχα στο χωριό. Όλες οι θρησκευτικές τελετές έγιναν με επισημότητα και λαμπρότητα στην εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου, με την επίβλεψη, τις οδηγίες και την αγάπη του αείμνηστου παπα-Στέργιου.
Αντί άλλων σχολίων, παραθέτουμε σειρά από φωτογραφίες, οι οποίες είναι και οι τελευταίες στις οποίες εικονίζεται ο αγαπημένος μας -και επί 22 χρόνια- ιερέας.

    mparaskperifora mparaskpsaltes mpemptistavrosi

ΕΘΙΜΑ
Και φέτος όπως και κάθε χρόνο, τα μικρά παιδιά τήρησαν το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης, που τα θέλει να περιδιαβαίνουν το χωριό και από σπίτι σε σπίτι να αναγγέλλουν τα πάθη του Χριστού αλλά και το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασής Του.   mpemptipedia

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Πολλοί κάτοικοι του χωριού αλλά και φίλοι της Καλλιπεύκης, παραβρέθηκαν και τίμησαν τον άγιο Αθανάσιο και το ομώνυμο ξωκλήσι, στα βόρεια του χωριού μας, που από τη θέση που βρίσκεται το εκκλησάκι του, είναι σαν φύλακας – φρουρός, και προστατεύει με τη δύναμή του και τη χάρη του χρόνια ολόκληρα το χωριό μας.
Ο Άγιος Αθανάσιος γιορτάστηκε την Τρίτη του Πάσχα. Ο καλός και ζεστός καιρός βοήθησε να παραβρεθούν πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών και να ακολουθήσουν για μια ακόμα χρονιά το έθιμο με τις «περδίκες». Οι «περδίκες», για όσους δεν το ξέρουν, είναι αυγά ζωγραφισμένα με ευχάριστα, χαρούμενα και φωτεινά χρώματα, τα οποία με τη λήξη της λειτουργίας οι πιστοί, τα κυλούν αντικριστά στα χόρτα, προσπαθώντας να τα «τσουγκρίσουν». Όταν το καταφέρουν το κύλισμα σταματά και τα αυγά γίνονται πρόγευμα για όσους πεινάνε. Το έθιμο αυτό δηλώνει τη χαρά των ανθρώπων για τον ερχομό της Άνοιξης.

athanasiostsiaples athanasiospedia athanasiosparea athanasioskarampatis athanasioskosmos

 

ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
Άρχισε η κατασκευή και η ανέγερση του νέου δημαρχείου στο δήμο μας, στους Γόννους, το οποίο ήταν στόχος της παρούσας δημοτικής αρχής, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και για την εδράιωση του δήμου.
Στη τελετή θεμελίωσης και έναρξης (ουσιαστικά) των εργασιών, εψάλει αγιασμός από τον Μητροπολίτη Λάρισας κ. Ιγνάτιο. Παραβρέθηκε πολύς κόσμος και η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου έγινε από τον δήμαρχο κ. Αναστάσιο Τόλιο και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Ιωάννη Καρατζιώτη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Γόννων σε συνεδρίαση του, ανακήρυξε τον κ. Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, επίτιμο Δημότη, και του προσέφερε το χρυσό κλειδί της πόλης.
Η ανέγερση του κτιρίου, του οποίου οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, γίνεται με χρήματα από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το νέο Δημαρχείο βρίσκεται βόρεια και δυτικά από το σχολείο μέσα στα πεύκα.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ ΔΙΑΚΟΣ
Το Σάββατο 27 Απριλίου 2002, σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος, ο Μητροπολίτης Λάρισας κ. Ιγνάτιος έκειρε μοναχό τον Ιωάννη Σιώκο και του έδωσε το μοναχικό όνομα Ιλαρίωνα, παρουσία συγγενών και φίλων του. Το μοναχικό όνομα Ιλαρίων δόθηκε επειδή είναι άγαμος κληρικός. σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας.
Την επομένη ημέρα, Κυριακή των Βαΐων χειροτονήθηκε Διάκος στην εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου από τον Μητροπολίτη Λάρισας, παρουσία πλήθους πιστών.
Ο Ιλαρίων (Ιωάννης) είναι γιος του Βασίλη Σιώκου (Μπένια) και η οικογένειά του μένει στη Λάρισα.
Σπούδασε θεολογία στο πανεπιστήμιο της Κομοτηνής όπου και αποφοίτησε.
Στη θέση του Διάκου μπορεί να παραμείνει δύο, η και τρία χρόνια επειδή είναι ακόμα μικρός στην ηλικία.
Ο Σύλλογός μας, εύχεται στον Ιλαρίωνα, υγεία σωματική και ψυχική και δύναμη πνευματική για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του.diakos

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ