Οι γεροντότεροι … Καλλιπευκιώτες 

Η ζωή αυτή δεν έχει αρχή και τέλος. Άλλοι πεθαίνουν νέοι και άλλοι σε πολύ βαθιά γεράματα. Το πώς και το γιατί είναι υπόθεση του Θεού και όχι δική μας. Εξάλλου ο χασάπης, όπως λέει και λαϊκή ρήση, σφάζει από όλα τα ζώα. Και νέα και παλιά. Έτσι, σύμφωνα με αυτά, αρκετοί Καλλιπευκιώτες έχουν ξεπεράσει τα 90 χρόνια. Οι γεροντότεροι όμως,  που ζουν σήμερα και πλησιάζουν τα 100 χρόνια είναι λίγοι. Πάντως οι γυναίκες έχουν τον πρώτο λόγο σε μακροβιότητα. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας (αν είναι σωστές), οι μακροβιότερες γυναίκες σήμερα είναι η Γκαμπούρα Αγλαΐα του Αστερίου και η Καλούση Παγώνα του Αλέξη (Αλέξινα Γκουγκουνέλινα).

009 Kaloush     013 Gampoura

Καλούση Παγώνα – Γκαμπούρα Αγλαΐα

     Η γιαγιά Γκαμπούρα Αγλαΐα είναι από το γένος του Αποστόλη Κάγκουρα και σήμερα είναι 99 χρόνων (ούτε και αυτή θυμάται). Διαμένει στη Λάρισα από το 1960 και ζει μαζί με το γιο της τον Αγοραστό. Είναι πολύ καλά στην υγεία της και το μόνο πρόβλημα που έχει είναι τα αφτιά της γιατί δεν ακούει καλά. Τα ίδια ακριβώς χρόνια έχει και η Καλούση Παγώνα.  Αυτή είναι από το γένος Τριαντάφυλλου Μαντά (Τσιμπιρή) και ζει στην Αθήνα μαζί με το γιο της Γιάννη. Από πλευράς  υγείας είναι και αυτή καλά αλλά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα πόδια της και βρίσκεται συνέχεια στο κρεβάτι.

Ο γηραιότερος από τους άντρες, μέχρι και τις 27 του περασμένου Δεκέμβρη, ήταν ο Παπαδόντας Γεώργιος του Θεοχάρη που ζούσε στον Αμπελώνα από το 1951 περίπου. Πέθανε σε ηλικία 96 ετών στις 27 Δεκεμβρίου 2005. Μακροβιότερος αυτή τη στιγμή (αν έχουμε καλή πληροφόρηση) είναι ο Θωμάς Γκουγκουλιάς (Παντζάλας). Γεννήθηκε το 1911, ζει στην Καλλιπεύκη, έχει καλή υγεία και σήμερα (2006) είναι 95 ετών. Σε απόσταση αναπνοής τον ακολουθούν και αρκετοί άλλοι με 90, 91 και 92 χρόνια.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ