ΟΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ Η ΔΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Αποστόλης Δ. Γουγκουλιάς

(Δασικός υπάλληλος Δασονομείου Καλλιπεύκης)

 

Διανύουμε ήδη τον τελευταίο μήνα του φετινού καλοκαιριού και με λύπη βλέπουμε τα δάση της πατρίδας μας να καίγονται ασταμάτητα. Λόγω επαγγέλματος, σε μας τους Δασικούς Υπαλλήλους η εικόνα αυτή προκαλεί μια μεγάλη στενοχώρια ίσως λίγο μεγαλύτερη απ’ τους υπόλοιπους Έλληνες. Έχοντας 16 χρόνια στην άσκηση του επαγγέλματος του Δασικού, έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλές φωτιές, και γνωρίζω το αντικείμενο εκ των έσω. Δυστυχώς η απόφαση που πάρθηκε με τον Νόμο 2612/1998 να μεταφερθεί η ευθύνη της αντιμετώπισης των Δασικών Πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα απ’ την Δασική Υπηρεσία, αγνοώντας το Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις έντονες αντιρρήσεις που είχαμε εκφράσει τότε τόσο εμείς όσο και σχεδόν όλες οι οικολογικές Οργανώσεις της χώρας.

Όμως, εκτός αυτού, η Πολιτεία απαξίωσε την δασική Υπηρεσία σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα να μην είναι σε θέση όχι μόνο να κάνει αποτελεσματική πρόληψη αλλά ούτε και να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της. Ενώ οι δαπάνες για την καταστολή των πυρκαγιών προς το Π.Σ. αυξήθηκαν μέσα σε 9 χρόνια κατά περίπου 400% (από 95 εκ. ΕΥΡΩ σε 400 εκ. ΕΥΡΩ) οι δαπάνες για την συνολική λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά μόλις 21% ( από 140 εκ. ΕΥΡΩ σε 170 εκ. ΕΥΡΩ). Ακόμη οι προσλήψεις σε προσωπικό έχουν σχεδόν παγώσει από το 1993, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα μια Δασική Υπηρεσία γερασμένη και αναποτελεσματική.

Παρ’ όλες όμως, τις γενναίες χρηματοδοτήσεις το προσωπικό, το Π.Σ. συνεχίζει να είναι άκρως αναποτελεσματικό και αυτό γιατί αρνείται πεισματικά να μάθει από τα λάθη του και να συνεργαστεί με την Δασική Υπηρεσία.

Πρόσφατα βρέθηκα σε πυρκαγιά στην περιοχή Κρανιάς – Ραψάνης, όπου είδα την ασυνεννοησία και τον πανικό που διακατέχει τους εμπλεκόμενους στις πυρκαγιές (Π.Σ. – Δήμους – Νομαρχία – Εθελοντές κ.λ.π.) να είναι σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί γέλιο και δάκρυ ταυτόχρονα. Η έλλειψη γνώσης του πεδίου ήταν τέτοια που νόμιζες ότι οι άνθρωποι αυτοί μόλις είχαν προσγειωθεί στην Γη από άλλο πλανήτη. Η εμπλοκή τους άμεσα με την πυρκαγιά έγινε σχεδόν 12 ώρες μετά την έναρξη της φωτιάς και αφού είχαν προηγηθεί αμέτρητες ρίψεις νερού από τα ιπτάμενα μέσα. Εν τω μεταξύ οι Πυροσβέστες είχαν απλωθεί σε μια έκταση 1500 στρεμμάτων περίπου και κοιτούσαν την δασική βλάστηση να καταστρέφεται.

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να ιδρύει την πάλαι ποτέ Αγροφυλακή, καλά θα κάνει να προχωρήσει στη υλοποίηση έστω και τώρα των συμπερασμάτων του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής και να ιδρύσει επιτέλους το ΔΑ.ΣΩ. (ΔΑΣΙΚΟ ΣΩΜΑ), να προχωρήσει στην σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου και να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο Νόμος 3208/2003 για τον Ειδικό Φορέα Δασών και την χρηματοδότηση της δασοπονίας. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι το επίσημο Ελληνικό Κράτος ενδιαφέρεται πραγματικά για το περιβάλλον και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του. Και όλα αυτά αν θέλουμε να βρουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας Δάσος. Αν όχι τότε ας αφήσουμε τους «ήρωες» του Π.Σ. να συνεχίζουν να μαθαίνουν στου «Κασίδη το κεφάλι».

016_Agia_Kammena

Ανατολή Αγιάς, 16-7-07 (φωτογραφία Παναγιώτης Παπαϊωάννου)

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ