ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ  

games1

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Από τότε οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετικές χώρες.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 έλαβαν μέ­ρος 180 Έλληνες και 81 ξένοι α­θλητές από 13 χώρες,   ενώ πραγματοποιήθηκαν 44 αγωνί­σματα. Από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης των ολυμπιακών αγώνων ξεχώρισαν ο εμπνευ­στής της βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο Δημήτριος Βικέλας κλπ.
Σκοπός του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, είναι η δια­τήρηση και η διάδοση του ολυμπιακού πνεύματος και η μελέτη και η εφαρμογή των εκπαιδευτι­κών αρχών του Ολυμπισμού, σύμφωνα με τις αρχές που θέ­σπισαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι αναβιωτές του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος μετά την πρωτοβουλία του Πιερ ντε Κουμπερτέν.
Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. το 1989 ήταν ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ.
Μεγάλη μορφή των αγώνων του 1896 ήταν ο νικητής του μαραθωνίου Σπύρος Λούης.
Εισηγητής και οργανωτής της πρώτης λαμπαδηδρομίας από την Ολυμπία στο Βερολίνο ήταν ο Γερμανός καθηγητής και συνεργάτης του Κουμπερτέν ο Καρλ Ντιμ.
Σε μια σεμνή τελετή, η φλόγα ανάβει από τις αχτίνες του ήλιου και με μια δάδα μεταφέρεται από την αρχαία Ολυμπία στο στάδιο της διοργανώτριας χώρας, όπου παραμένει άσβεστη μέχρι το τέλος των αγώνων.
Η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία έγινε για πρώτη φορά το 1936 και συμβολίζει το δεσμό της Ελλάδας και της αρχαίας Ολυμπίας με τους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες. Πρώτος λα­μπαδηδρόμος ήταν ο Κώστας Κονδύλης.

ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Ο Ολυμπιακός Όρκος Κα­θιερώθηκε το 1920:
«Στο όνομα όλων των α­θλητών, ορμίζομαι ότι θα συμμετέχουμε σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες, σεβόμενοι και μένοντας πιστοί στους κανόνες που τους διέπουν, αφιερώνοντας τους εαυτούς μας στην ά­θληση χωρίς ντόπινγκ και χωρίς χημικά υποκατάστα­τα, μέσα στο πλαίσιο του αληθινού φίλαθλου πνεύματος, για τη δόξα των αγώνων και την τιμή των ομάδων μας».
Το 1972 στους αγώνες του Μονάχου ορκίσθηκαν για πρώτη φορά και οι κριτές των αγώνων.
«Στο όνομα των κριτών και επισήμων, υπόσχομαι ότι θα διευθύνουμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες με πλήρη αμεροληψία σεβόμενοι και μένοντας πιστοί στους κανόνες που τους διέπουν, μέσα στα πλαίσια του αληθινού φίλαθλου πνεύματος».

Ολυμπιακός Ύμνος

Τον Ολυμπιακό ύμνο έγραψε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς και τη μουσική σύνθεση ο Σπύρος Σαμαράς. Ο Ολυμπιακός Ύμνος παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά από φιλαρμονική ορχήστρα που είχε συσταθεί από όλους τους Μουσικούς Συλλόγους της Ελλάδας στις 25 Μαρτίου 1896 στην τελετή έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας.
Η παρουσίαση του προκάλεσε τέτοια συγκίνηση και ενθουσιασμό στους θεατές, ώστε αποφασίστηκε να ανακρουστεί άλλη μια φορά. Το 1958 αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως επίσημος ύμνος του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ:

«Πιο γρήγορα, Πιο ψηλά, Πιο δυνατά».
Διατυπώθηκε από το Δομινικανό ιερέα Αντρί Ντιντόν και από το 1894, με την ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, έγινε αποδεκτό ως επίσημο σύνθημα του Ολυμπιακού κινήματος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Λευκή με πέντε κύκλους ενω­μένους μεταξύ τους στο κέντρο (μπλε, κόκκινο, κίτρινο, πράσι­νο), που συμβολίζουν την ένωση των πέντε ηπείρων. 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

Το κατεξοχήν σύμβολο της Ολυμπιακής Ιδέας, της ευγενούς άμιλλας, του άδολου συναγωνισμού και της ειρηνικής συνύπαρξης. 

ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ

Ο κότινος, έμβλημα λιτό και απέριττο, αλλά συνάμα τόσο ξεχωριστό, λαμπερό και διαχρονικό, συμβολίζει τη ιστορικότητα της αρχαίας Ελλάδας, τον αέναο κύκλο της ζωής, αλλά και το χαρακτήρα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

«Διακρίνω μεγάλη υγεία στη στάση των Ελλήνων. Εκείνοι ποτέ δε φλυαρούσαν για ηλιοβασιλέματα, ούτε συζητούσαν για το αν οι σκιές πάνω στη χλόη ήταν μαβιές ή όχι. Διαπίστωσα όμως ότι η θάλασσα ή­ταν για τον κολυμβητή και η άμμος για τα πόδια του δρομέα.
Αγαπούσαν τα δέντρα για τη σκιά τους, το μεσημέρι και το δάσος για τη σιωπή του. Ο αμπελουργός στεφάνωνε τα μαλλιά του με κισσό, ώστε να προφυλάσσεται απ’ τις ακτίνες του ήλιου καθώς έσκυβε πάνω στις νέες καταβολάδες.
Όσο για τον καλλιτέχνη και τον αθλητή τους, δύο ανθρώπινους τύπους, που μας χάρισε η Ελλάδα, αυτοί πλέκανε σε γιρλάντες τα φύλλα της πικροδάφνης και του πετροσέλινου, τα οποία, διαφορετικά θα ήταν άχρηστα για τον άνθρωπο». ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ο αποκλεισμός των γυναικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έληξε το 1928 στο Άμστερνταμ μετά από ψηφοφορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Η είσοδος τους δημιούργησε πολλές αντιδράσεις στον αθλητικό κόσμο.
Τα αγωνίσματα που ορίστηκαν στην αρχή ήταν τα 100 και 800 μέτρα, η δισκοβολία, το ύψος και η σκυταλοδρομία 4X100.

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι παραολυμπιακοί αγώνες είναι σήμερα το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός για αθλητές με αναπηρίες. Το Παραολυμπιακό Κίνημα προβάλλει τις δραστηριότητες και τις αθλητικές επιδόσεις των ανθρώπων, που διατηρούν τη θέληση για τη δημιουργία και ζωή και όχι την αναπηρία τους.

games2

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ 

Αρχείο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατερά

Του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,

Κατέβα, φανερώσου και άστραψε εδώ περά

Στη δόξα τη δική σου Γης και του ουρανού.

 

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι

Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή

Και με τ΄ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι

Και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.

 

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου

σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός

Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ