Πατριώτες προς μίμηση

Θα ήταν μεγάλη παράληψη από μέρος μας αν δεν επαινούσαμε και δημόσια ορισμένους συμπατριώτες μας αφ’ ενός μεν γιατί προόδεψαν και δημιούργησαν στη ζωή τους, αφ’ ετέρου δε γιατί είναι λαμπρά παραδείγματα προς μίμηση για όλους μας.
Πολλοί είναι οι Καλλιπευκιώτες που ξενιτεύτηκαν είτε μέσα στην Ελλάδα είτε έξω και δημιουργήθηκαν με τον ιδρώτα τους φυσικά. Δυστυχώς όμως, λίγοι είναι εκείνοι που βάζουν τη σφραγίδα τους για να τους θυμόμαστε για πάντα. Οι περισσότεροι ζουν στον κόσμο χωρίς να τους θυμάται κανείς και οι νέοι να μην τους γνωρίζουν.
Οι δύο οικογένειες, με τις οποίες θ’ ασχοληθούμε παρακάτω, ζουν και δημιουργούν στη Βοστώνη της Αμερικής. Ποτέ όμως δεν ξέχασαν την πατρίδα τους και ιδιαίτερα το χωριό τους. Έβαλαν τη σφραγίδα τους ώστε να τους θυμόμαστε όχι μόνο εμείς αλλά και αυτοί που ακόμα δεν γεννήθηκαν.
Πρόκειται για την οικογένεια Γρόντζου και την οικογένεια Νικ. Ντάσιου, συγγενείς μεταξύ τους. Ο Αθανάσιος Γρότζος γεννήθηκε στην Καλλιπεύκη το 1937. Γονείς του ήταν ο Νικόλαος και η Σταματή Γρόντζου. Ο Θανάσης είναι ο έκτος και τελευταίος της οικογενείας. Προηγούνται αυτού πέντε αδερφές.Στο Δημοτικό. Σχολείο Καλλιπεύκης πήγε στην πρώτη και έκτη τάξη. Τις τάξεις Β΄ και Γ΄ τις τελείωσε στους Γόννους και της Δ΄ και Ε΄ στη Λάρισα. Παιδί της Κατοχής και του Εμφιλίου, ατύχησε γιατί έχασε τον πατέρα του μόλις 10 χρονών. Μετά το δημοτικό σχολείο πήγε στη Λάρισα και δούλεψε στα έπιπλα του Ναπολέοντα Οικονόμου. Κατόπιν ήρθε στο χωριό για 2 χρόνια και πάντρεψε τις δυο αδερφές του.
Ανήλικος ακόμα και μη μπορώντας να καθίσει στο χωριό πήγε στη Λάρισα και δούλεψε στα Λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Τον βοήθησε να πιάσει δουλειά, ο Τσούκας Χρίστος. Όμως δεν τον χωράει ούτε η Λάρισα. Σε ηλικία 23 χρόνων και μετά από ανεβοκατεβάσματα σε γραφεία της Αθήνας για να βρει το “μέσον” μπάρκαρε στο εμπορικό ναυτικό.
Σ’ ένα από τα ταξίδια , το καράβι αγκυροβόλησε στη Βαλτιμόρη. Τότε τόλμησε και εγκατέλειψε το πλοίο. Σιδηροδρομικώς πήγε στη Βοστόνη όπου βρίσκονταν ο άλλος καλός πατριώτης Μανόλης Μανωλούλης. Βρήκε καταφύγιο εκεί και με ενέργειες του Μανόλη και άλλων φίλων μπόρεσε και νομιμοποιήθηκε. Ο Μανόλης ζούσε εκεί μαζί με τη μάνα του Ειρήνη. Σήμερα είναι μακαρίτες και οι δυο. Το 1966 ήρθε στην Ελλάδα και παντρεύτηκε με την Φωτεινή Κουτσίκου από το χωριό Γριζάνο των Τρικάλων. Επέστρεψε στη Βοστόνη και το 1968 πήρε μαζί του τη μητέρα του Σταματή. Από τις αρχές του 1970 και σταδιακά πήρε στην Αμερική τις πέντε αδερφές του Καλλιόπη, Αθηνά, Μαρία, Βάσω και Αντιγόνη με τις οικογένειές τους.

grontzos

parea
Ο Θανάσης Γρόντζος ασχολήθηκε αρχικά με εστιατόρια και παρόμοια επαγγέλματα. Κατόπιν και για αρκετά χρόνια εξάσκησε το επάγγελμα του Κομμωτή. Τελευταία ασχολήθηκε με επενδύσεις σε ακίνητα και σήμερα είναι συνταξιούχος.
Ο Θανάσης οικονομικά προόδεψε και είχε δύο παιδιά. Το Νίκο και τη Ματίνα.
Ο Νίκος Ντάσιος του Αθανασίου και της Γραμματής γεννήθηκε στην Καλλιπεύκη στις 20 Μαρτίου 1945. Μόλις δύο χρονών παιδί έχασε τον πατέρα του στον επάρατο εμφύλιο και μεγάλωσε στην ορφάνια και στη φτώχεια. Μέχρι που να πάει στρατιώτης δούλεψε στο χωριό σε διάφορες δουλειές αλλά κυρίως στο δάσος.
Το 1969 μετανάστευε στον Καναδά. Το 1970 γύρισε στο χωριό και παντρεύτηκε με την Αριστούλα (Τούλα) Χρίστου Τσιούγκου. Τον ίδιο χρόνο επέστρεψε στον Καναδά και με πρόσκληση πήγε στη Βοστώνη κοντά στους Γροντζαίους γιατί η πεθερά του είναι αδερφή του Θανάση. Στην Αμερική ασχολήθηκε αρχικά με φούρνο και εστιατόρια διάφορα. Από το 1981 και δώθε διατηρεί δική του επιχείρηση με εστιατόρια. Σήμερα απασχολεί στην επιχείρησή του 45 ανθρώπους και καμαρώνει γι’ αυτό. Παρά τις δουλειές που έχει, δεν ξεχνάει ποτέ το χωριό του. Τελευταία, σχεδόν κάθε χρόνο το επισκέπτεται για να κάνει διακοπές και να δει τους παλιούς του φίλους. Με τη σύζυγό του Τούλα απόκτησαν δύο παιδιά. Το Θανάση και το Χρίστο. Όλη η οικογένεια δουλεύει στην επιχείρηση τους, ενώ σκοπεύουν σύντομα να την επεκτείνουν.
Γνωρίζουμε με λίγα λόγια τους δυο εκλεκτούς συμπατριώτες μας και τις οικογένειές τους.
Και οι δυο ξεκίνησαν από το τίποτα κι έφτασαν πολύ ψηλά. Γι’ αυτό τους καμαρώνουμε και τους δείχνουμε με το δάκτυλό μας.
Ναι προόδεψαν και δημιούργησαν και δυο τους. Όμως τα περισσεύματα, όχι τόσο τα οικονομικά, όσο αυτά της αγάπης, δεν τα κράτησαν για τον εαυτό τους. Τα επέστρεψαν στην αγαπημένη τους Πατρίδα, την Καλλιπεύκη. Εδώ και λίγα χρόνια και οι δυο τους διαθέτουν χρήματα για τις εκκλησίες του χωριού και όχι μόνον. Με δικές τους οικονομίες ανακαινίστηκε το τέμπλο των Δώδεκα Αποστόλων. Ο καρδιογράφος που βρίσκεται στο Αγροτικό Ιατρείο είναι Προσφορά του Νίκου Ντάσιου. Και όλα αυτά στοίχισαν εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές.
Όμως εκείνο που σίγουρα είναι πολύ σημαντικό είναι η αγιογράφηση στον Άγιο Θεόδωρο. Τα έξοδα για την αγιογράφηση, τα οποία ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες, έγιναν τόσο από τις οικογένειές του Θανάση και του Νίκου όσο και από άλλες τέσσερις. Γι’ αυτό όμως θα γράψουμε παρακάτω Για όλα αυτά που έκαναν και όσα προγραμματίζουν να κάνουν ακόμα για το χωριό, τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, και τους δείχνουμε προς όλους εμάς για παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.
Άξια παιδιά της Καλλιπεύκης, σας ευχόμαστε κάθε ευτυχία οικογενειακή και προσωπική. Ο τόπος που σας γέννησε, αναγνωρίζει την προσφορά σας όχι τόσο την οικονομική, όσο αυτή της Μεγάλης σας Αγάπης. Γιατί ότι γίνεται σ’ αυτό του τόπο, γίνεται από αγάπης και νοσταλγία.

Η αγιογράφηση του Αγίου Θεοδώρου – Το καλύτερο μνημόσυνο

Στις 10 Φεβρουαρίου 1999, πέθανε στην Αμερική η μητέρα του Θανάση Γρόντζου, Σταματή. Η Σταματή Γρόντζου πέθανε σε ηλικία 99 χρόνων . Μέχρι το τέλος της ζωής ήταν υγιέστατη. Φεύγοντας, άφησε πίσω της τα έξι (6) παιδιά της, 14 εγγόνια και 17 δισέγγονα.
Τα εγγόνια της 14 όπως είπαμε, σκέφτηκαν να κάνουν στους παππούδες τους το καλύτερο δώρο μνημόσυνο. Συγκέντρωσαν χρήματα και τα διέθεσαν για την αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου. Έτσι λοιπόν, με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, αγιογράφησαν την Πλατυτέρα μέσα στην Κόγχη του Ιερού και του τρούλο. Σπουδαίο έργο, τόσο για την καλαισθησία του ναού όσο και για το μνημόσυνο των παππούδων τους, Νικολάου και Σταματής.

troulos
Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε από τις οικογένειές Γρόντζου στις 6 Αυγούστου 2000 στην Καλλιπεύκη. Για το σκοπό αυτό ήρθαν από την Αμερική πολλοί άνθρωποι. Μεταξύ αυτών που ήρθαν στο μνημόσυνο από εξωτερικό και Ελλάδα είναι: ο Αθανάσιος Γρόντζος με τη σύζυγό του Φωτεινή. Η κόρη τους Ματίνα και ο σύζυγος της Χριστόφορος Παπάς. Τα εγγόνια Θανάσης και Αριάνα Παπά. Ο Νίκος Γρόντζος, γιος του Θανάση. Οι αδερφές του Θανάση Αθηνά Ζιώγα, Βάσω Ζυγοτέγου. Η Αθανασία Καραστέργιου με το σύζυγό της Παναγιώτη. τα ανίψια Τίνα Ζιώγα με το σύζυγό της και τα παιδιά της Αθανάσιο, Ιωάννη και Στέφανο. Τα ανίψια Νικόλαος και Αλέξανδρος Ζυγοτέγος και Καραστέργιος Ευάγγελος. Ο γιος του Νίκου Ντάσιου Αθανάσιος, ο πατήρ Χριστόδουλος, Καλόγηρος στο Άγιο Όρος, ξαδέρφια από Αυστραλία, Λάρισα και Αμπελώνα. Διάφοροι οικογενειακοί φίλοι καθώς ο επίσης συγγενής τους, ο Δήμαρχος Γόννων κ. Τόλιος.
Τελειώνοντας θέλουμε να συγχαρούμε όλους αυτούς καλούς πατριώτες που προβαίνουν σε τόσο θεάρεστα έργα και τους ευχόμαστε να είναι καλά και πάλι ν’ ανταμώσουμε.
Κλείνοντας, να πούμε ότι ο Θανάσης Γρόντζος μας δήλωσε ότι η αγιογράφηση στον Άγιο Θεόδωρο θα συνεχιστεί και παρακάτω στα τόξα που στηρίζουν τον τρούλο με δικά του έξοδα.
Τον ευχαριστούμε από τώρα.

Z.A.K.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ