Περίπατος, τι μας ωφελεί, τι πρέπει να προσέχουμε

Άργος 31/08/10, Για την Εφημερίδα της Καλλιπεύκης «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ».

 

Περίπατος, τι μας ωφελεί, τι πρέπει να προσέχουμε     

 

Με μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση παρατήρησα, ότι τελευταία, και στο Χωριό μας, πολλοί χωριανοί μας-άνδρες και γυναίκες-καθώς και επισκέπτες, σηκώνονται πρωί-πρωί και κάνουν τον πρωινό τους περίπατο προς την κατεύθυνση του Πλαταμώνα, της Αγ. Τριάδας ή και αλλού, σε αποστάσεις τριών περίπου χιλμ. από το Χωριό μας και επιστρέφουν. Αυτό ισοδυναμεί με περπάτημα κανονικό, διάρκειας σχεδόν μιας ώρας.

Αυτός ο περίπατος, για τον οποιοδήποτε επισκέπτη και με οποιαδήποτε ιδιότητα βρίσκεται στο Χωριό μας, είναι ό,τι καλλίτερο για τον ίδιο και την Υγεία του τη σωματική, την ψυχική και την πνευματική. Γιατί, όλοι μας γνωρίζουμε ότι «Νους υγιής εν  σώματι υγιή» …!!

Πάντως ομολογώ πως, ως Γυμναστής, και γενικότερα, ως Εκπαιδευτικός που είμαι – έστω και ως Συνταξιούχος πλεον -, με εξέπληξε πολύ θετικά η διαπίστωση, εκ μέρους μου, της τάσης των συγχωριανών μας ν’ ασχολούνται, όλο και περισσότερο, με την ατομική και ομαδική άσκηση. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι και να την κάνουν τρόπο ζωής…! Αυτό είναι ό,τι καλλίτερο για τους ίδιους και την οικογένειά τους και μακάρι να προσπαθήσουν να πείσουν και άλλους του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ακόμη και τους φίλους τους, να κάνουν το ίδιο…!Μακάρι να μπορέσουν να πείσουν και κάποιους συγχωριανούς μας, που δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να πηγαίνουν δύο και τρεις φορές τη μέρα στο καφενείο να κάθονται με τις ώρες στην ίδια καρέκλα και ν’ ασχολούνται με την πολιτική, να συζητούν, πολλές φορές, περί Ανέμων και Υδάτων και ν’ απολαμβάνουν τον καφέ τους και τα διάφορα ποτά, κύρια όμως τα τσίπουρά τους…!!!

Θα επιθυμούσα όμως, με την ευκαιρία αυτής της αναφοράς μου στο θέμα της σωματικής άσκησης με περίπατο, διαφόρου χρονικής διάρκειας, δηλαδή 15΄-30΄- 45΄ ή μιας ολόκληρης ώρας και περισσότερο, να δώσω κάποιες χρήσιμες συμβουλές σ’ όσους ασχολούνται ήδη με το περπάτημα ή σκέπτονται ν’ ασχοληθούν μελλοντικά…!

Τις συμβουλές αυτές τις δίνω ως Γυμναστής, συνταξιούχος πλέον, με την ιδιότητα του ενεργού Μαραθωνοδρόμου και πολυετή πείρα στο περπάτημα και το “Jocking”.Aναφέρομαι βεβαίως σε άτομα, άνδρες και γυναίκες, άνω των 50 ετών…!

Πριν ξεκινήσουν τον καθημερινό τους περίπατο, οφείλουν να συμβουλευτούν το Γιατρό τους σε κάθε περίπτωση, είτε έχουν πρόβλημα είτε δεν έχουν, κύρια με την καρδιά τους…! Παράλληλα , οφείλουν να πάρουν και τις συμβουλές ενός έμπειρου Δρομέα – Αθλητή.

Να προτιμούν να τρέχουν, Χειμώνα – Καλοκαίρι, πρωί- πρωί, πριν πάνε στη δουλειά τους ή πριν πάνε στο Καφενείο για τον καφέ τους οι Συνταξιούχοι.

Να ξεκινάνε χαλαρά, με μερικές ασκήσεις επί τόπου, για να ξυπνήσουν και με ενδιάμεσες ασκήσεις αναπνοής.

Χαλαρό περπάτημα στην αρχή και σιγά-σιγά ανοίγουμε τα βήματά μας και αυξάνουμε το ρυθμό μας ελαφρώς και στη συνέχεια τον κρατάμε σταθερό μέχρι τη λήξη της διαδρομής…! Αν τυχόν κουραστούμε, έστω και ελάχιστα, κάνουμε στάση σύντομη, χαλαρώνουμε με αναπνοές (Εισπνοές – Εκπνοές), σκύψιμο εμπρός και κάτω του κορμού για να πάει το Αίμα στο κεφάλι

Μια και ο λόγος για αναπνοή φροντίζουμε, κατά την εισπνοή να φουσκώνουμε την κοιλιά μας, ώστε να κατεβαίνει το διάφραγμα, που χωρίζει τη χώρα της κοιλιάς από αυτή του θώρακα με την καρδιά και τους πνεύμονες, για να γεμίζει έτσι τους πνεύμονες με αέρα φρέσκο μαζί και οξυγόνο. Κατά την εκπνοή βγάζουμε και διώχνουμε το διοξείδιο του άνθρακα με πίεση της κοιλιάς προς τα μέσα και ταυτόχρονη κίνηση του διαφράγματος προς τα πάνω.

Κάνουμε μια στάση στο τέλος της διαδρομής, πριν αρχίσει η επιστροφή και εφαρμόζουμε μερικές ασκήσεις ευκαμψίας, ευλυγισίας καθώς και διατατικές για όλο το σώμα μας, λίγες ασκήσεις αναπνοής και συνεχίζουμε τον περίπατό μας.

Στις κατηφόρες κρατάμε το σώμα μας προς τα πίσω με όρθιο το κεφάλι και τα χέρια στα πλάγια, ανοιχτά και έτοιμα να ισορροπήσουν το σώμα μας και να στηριχτούν στο έδαφος στην περίπτωση που γλιστρήσουμε, πατώντας σε χαλίκι ή σε βροχερό έδαφος και πάμε να πέσουμε καταγής.

Στις ανηφόρες κάνουμε μικρά βήματα κουνάμε ελεύθερα και χαλαρά τα χέρια μας, ταλαντεύοντάς τα αρκετά, μπρος και πίσω και ρίχνουμε το σώμα μας ελαφρά μπροστά.

Αποφεύγουμε να συζητούμε καθοδόν ιδιαίτερα όταν αισθανόμαστε, έστω και ελαφρώς κουρασμένοι, γιατί αυτό επιτείνει (προσθέτει) και άλλη κούραση και δυσκολεύει την αναπνοή μας.

Φροντίζουμε, καθώς αυξάνουμε το ρυθμό μας στο βάδισμα, να δίνουμε ρυθμό και στην αναπνοή μας.

Αποφεύγουμε να τρέχουμε συνέχεια στην άσφαλτο ή σε σκληρό δάπεδο, ακολουθώντας, δεξιά ή αριστερά του δρόμου, το χωματόδρομο ή το χορτόδρομο, αρκεί να είναι ομαλός και όχι πετρώδης ή με γούβες, προς αποφυγή διαστρέμματος (στραμπούλιγμα). Έτσι αποφεύγουμε το ενδεχόμενο να πάθουν τα πόδια μας στην κνήμη (καλάμι) τη λεγόμενη φλεγμονή (αίσθημα πόνου στο κόκαλο).

Γι’ αυτό φροντίζουμε ν’ αγοράζουμε και να φοράμε κατάλληλα και ειδικά παπούτσια περιπάτου  ή και ορειβασίας. Αυτά είναι σαν μποτάκια, που καλύπτουν τους αστραγάλους μας και σφίγγουν ελαφρά με τα κορδόνια το πόδι μας, δένοντάς τα γύρω γύρω καλά. Τα παπούτσια αυτά πρέπει απαραίτητα να έχουν γερή και ανθεκτική σόλα, με ελαφρώς υψωμένο τακούνι, με τρύπες και κενά επάνω στη σόλα, ώστε να κολλάει καλά στο έδαφος ή σε ανηφόρες με μεγάλη κλίση και απότομες…! Στο τρέξιμο χρησιμοποιούμε ειδικά παπούτσια με αεροσόλα…! Αξίζει επομένως να δίνουμε κάτι παραπάνω σε λεφτά για τα παπούτσια μας, ώστε να μπορούμε να βαδίζουμε με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια, αλλά και να τα διατηρούμε για τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια…!

Φροντίζουμε επίσης τα παπούτσια μας αυτά να είναι δερμάτινα και αντοχής καλής, κατά το δυνατόν αδιάβροχα και το σπουδαιότερο, ένα τουλάχιστο Νο μεγαλύτερα, για να μη στριμώχνεται το πόδι, χτυπάνε τα νύχια μας μπροστά και ματώνουν, πολλές φορές με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε, να υποφέρουμε στα πόδια και αντί να είναι ο περίπατος διασκέδαση να καταντά μαρτύριο με ενοχλήσεις, πόνους και αφαίρεση νυχιών μας ακόμη…! Αν δεν αισθάνεσαι άνετα και ευρύχωρα τα πόδια σου στα παπούτσια και ασφαλή, μην ξεκινάς για περίπατο..!

Επίσης φοράμε χειμώνα καλοκαίρι μάλλινες ή βαμβακερές κάλτσες, γι’ απορρόφηση του ιδρώτα και καλλίτερη αναπνοή του δέρματος των ποδιών μας. Δε φοράμε ποτέ κάλτσες συνθετικές (πολυέστερ) ή ψιλές και πάνινες!

Η φόρμα μας – το παντελόνι- να είναι φαρδιά, άνετη, υφασμάτινη, ώστε να μπορεί ν’ αναπνέει το δέρμα του ποδιού και να μην ιδρώνει πολύ. Στο κάτω μέρος του  παντελονιού να μην είναι φαρδύ το ρεβέρ, αλλά στενό, για να μην μπερδεύεστε στα πόδια ή σε άλλα αντικείμενα. Γι’ αυτό προτείνω να προτιμάμε να φοράμε κάλτσες μέχρι το γόνατο και παντελόνι βερμούδα μέχρι να καλύπτει καλά το γόνατο (ορεινά Παντελόνια) για ελεύθερο και άνετο περπάτημα και σκαρφάλωμα στα βουνά και στις πλαγιές…

Καλό είναι να φέρουμε μαζί μας και ένα σακίδιο στην πλάτη μας με τ’ απαραίτητα της εκδρομής, διάρκειας μιας ώρας και πλέον. Δηλαδή, ένα μικρό φαρμακείο, ένα μπουκάλι νερό ή χυμό (αναψυκτικό), ένα κουλουράκι, μια σοκολάτα  ή καραμέλες για περιπτώσεις ατονίας, ζαλάδας και αίσθημα πείνας…

Να έχουμε παρέα -τουλάχιστον δύο μαζί- ποτέ μόνοι μας…!!!

Να φέρουμε μαζί μας το κινητό, για κάθε ενδεχόμενο περίπτωσης δυσφορίας και ατυχήματος κ. λ. π.

Τέλος ,το πιο σημαντικό, καθοδόν να παρακολουθούμε τους σφυγμούς της καρδιάς μας. Ιδιαίτερα όταν αισθανόμαστε την καρδιά μας να χτυπάει ασυνήθιστα δυνατά και συχνά, να σταματάμε και να πιάνουμε τους σφυγμούς στην καρωτίδα (δεξιά, κάτω από το πηγούνι) και να μετράμε για 10΄΄ τους παλμούς. Αν υποτεθεί π.χ. ότι οι χτύποι είναι 20 το πολλαπλασιάζουμε το 6 –διότι 6*10=60΄΄- και έχουμε 6*20=120, που σημαίνει ότι έχουμε κανονικό σφυγμό σ’ ένα λεπτό…! Ο αριθμός αυτός των χτύπων ανά λεπτό δεν πρέπει να ξεπερνά τους 130-135 για του έχοντες ηλικία άνω των 50 ετών…Αν, παρ’ ελπίδα, οι σφυγμοί ξεπερνούν το παραπάνω όριο, πρέπει να σταματήσουμε αμέσως, να ξεκουραστούμε και στη συνέχεια να πάμε πολύ αργά, μέχρι να επιστρέψουμε σπίτι μας και την επομένη να επισκεφθούμε το γιατρό μας για τα περαιτέρω…

Ελπίζω, με τα παραπάνω να ενημερωθούν σ’ ένα ικανοποιητικό βαθμό, όσοι τουλάχιστον ενδιαφέρονται για την υγεία τους και ασχολούνται με τον περίπατο, τις εκδρομές ή ακόμη και τις αναβάσεις στα βουνά.

Ευχαριστώ την εφημερίδα για τη φιλοξενία και τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου μου…

 

Κώστας Καλούσης τ. Αθανασίου και τ. Αικατερίνης

Εκπαιδ/κός Συνταξιούχος (Καθ/της – Γυμναστής, τέως Γυμν/ρχης)

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ