Πρόγραμμα διάσωσης του αρκουδοπούρναρου

Επιχείρηση διάσωσης του αρκουδοπούρνα­ρου στην Γκουνταμάνη, γνωστό ως γκι στους περισσότερους, μέσω του προγράμματος «life – φύ­ση». Το πρόγραμμα αυτό αφορά το χωριό μας, αλλά και τα γειτονικά χωριά Κάρυα, Αμπελώνα, στα σύνορα των περιο­χών αυτών, όπου υπάρχουν αμιγείς εκτάσεις αρκουδοπούρναρου.

Ήταν ιδέα του Δασάρχη Λάρισας κ. Γιώργου Παράσχου, για τη σωτηρία και επέκταση αυτού του δάσους και η οποία άρχισε όπως φαίνεται να υλοποιείται.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και συγκεκριμένα του Νικολάου Μασούρα, ο οποίος μεγάλωσε στην Γκουνταμάνη, η έκταση που κάλυπτε το δάσος του αρκουδοπούρναρου ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά καταστράφηκε (κάηκε) το 1940 στον εμφύλιο πόλεμο. Τα αρκουδοπούοναρα ήταν τόσο μεγάλά που ξεπερνούσαν ακόμη και τα έλατα.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, το οποίο θα έχει τριετή διάρκεια και θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.
Μάλιστα αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα του δάσους του αρκουδοπούρναρου στο χωριό μας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας με την επιστημονική συμβουλή του Μουσείου Γουλανδρή – Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων, τη συνεργασία των δασικών υπηρεσιών, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργάζεται για την προστασία αυτού του δάσους αλλά και την επέκταση του.
Ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνεργάτης του Μουσείου Γουλανδρή κ. Σπύρος Ντάφης, όσο και η Κατερίνα Μπόλη, που εργάζεται στο Ε.Κ.Β.Υ., υποστηρίζουν ότι η το­πική κοινωνία είναι έτοιμη και ώριμη να προστατεύσει και να αναδείξει τη φυσική κληρονομιά της, αλλά και να διαφυλάξει το δάσος του αρκουδοπούρναρου το μοναδικό αμιγές στην Ελλάδα.
Η ύπαρξη του μοναδικού δασικού οικοσυστήματος στην Ελ­λάδα καθιστούν την περιοχή ξεχωριστή, όπως υποστηρίζουν ο κ. Ντάφης και η κ. Μπόλη.
Το αρκουδοπούρναρο είναι μικρό δέντρο, με στιλπνά πράσινα φύλλα και σφαιρικούς κόκκινους καρπούς, είναι γνωστό σε όλους μας ως διακοσμητικό φυτό και στολίδι των Χριστουγέννων.

Τους αρχαίους χρόνους, σύμφωνα με τον Πυθαγόρα το αρκουδοπούρναρο έφερνε γούρι, έδιωχνε τα μάγια, το κάψιμο στον κήπο έδιωχνε τα φαντάσματα, επίσης έφερε ευτυχία στα νεόνυμφα ζευγάρια.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ