ΤΟ «ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ» ΤΩΝ ΗΠΑ

 

37 εκατομμύρια φτωχοί στη… γη της επαγγελίας

Επί προεδρίας Μπους ο αριθμός των απόρων αυξήθηκε κατά 5,4 εκατ.

Ζουν σε τροχόσπιτα, προσεύχονται να μην αρρωστήσουν γιατί αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα και σιτίζονται από την Εκκλησία

23,3 εκατ. άνθρωποι βασίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για φαγητό το 2005. 40% των οποίων προέρχονται από εργαζόμενες οικογένειες.

25% των μαύρων Αμε­ρικανών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό για τους Λατίνους είναι 22%, για τους λευκούς 8.6%

269 δισεκατομμυ­ριούχοι ζουν στις ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος αριθμός στον κόσμο.

6% των οικογενειών στη Δ. Βιρτζίνια χρησιμοποιείτο ξύλα ως θερμα­ντικό μέσο, το 5% δεν έχουν τηλέφωνο και 12.000 οικογέ­νειες δεν έχουν κουζίνες.

Το 2004 οι αιτήσεις για έκτακτες παρο­χές φαγητού αυξήθηκαν κατά 14%.

Το 2004 η φτωχότερη κοι­νότητα των ΗΠΑ ήταν ο ινδιάνικος καταυλισμός Πάιν Ριτζ. Η ανεργία φτάνει 80%, το 69% των ανθρώ­πων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

3,5% των αμερικανικών νοικοκυριών βρίσκεται αντιμέτωπο με την πείνα. 9.6 εκα­τομμύρια ζουν σε αυτό τα νοικοκυριά.

29 εκατ. παιδιά μεγαλώ­νουν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Περισσότερα από το 81% αυτών έ­χουν τουλάχι­στον έναν γονιό που εργάζεται κανονικά

100 χιλ. δολάρια το χρόνο είναι ο μέσος όρος μισθών στο Ράντσο Σάντα Φε στην Καλι­φόρνια. Η μέση τιμή αγοράς ενός σπιτιού φτάνει το 1.7 εκατομμύρια δολάρια.

46 εκατ. Αμερικανοί δεν έχουν υγειονομι­κή περίθαλψη.

ΕΘΝΟΣ 2-4-06

 

Το ΑΕΠ αυξάνεται αλλά οι Αμερικανοί ζουν χειρότερα. Σε όρους βελτίωσης του επιπέδου ζωής η Ευρώπη έχει καλύτερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτζ .

Στις ΗΠΑ η αύξηση του ΑΕΠ συνοδεύτηκε από αύξηση της φτώχειας, ενώ ακόνη και η μεσαία τάξη βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική θέση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 2-4-06

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ