«Χρειάζεται ελλέβορο»

Με αφορμή το θέμα «Η Καλλιπεύκη μέσα από τις εκδόσεις» από τα πρακτικά της διημερίδας «Η Καλλιπεύκη στους αιώνες» και με ερέθισμα το βιβλίο του Πανοσιοτάτου Αρχιμανδρήτου, Γρηγορίου Χριστοδούλου του Ολυμπίου, με τίτλο «Σωτήριος Οδηγός» που έπεσε στα χέρια μου, καταθέτω τα παρακάτω που αναφέρονται στις σελίδες 244 και 245.

Το βιβλίο εξεδόθη στην Αθήνα το 1887 και στο τυπογραφείο «Ο ΚΟΡΑΗΣ».

…Στη λίμνη του Νιζερού, όπου υπήρχαν πολλοί ψαράδες, τους έδωσε της εξής συμβουλές: «Αδελφοί Νιζεριώτες, όπως η χέρσα γη που δεν έχει κανένα να την ποτίζει γεμίζει αγκάθια και ντροβόλια και αυτή που δουλεύτηκε από γεωργικά χέρια πρασινίζει κι ανθίζει και πλημμυρίζει απ’ τον καρπό, έτσι και η ψυχή. Αυτή που απολαμβάνει το πότισμα από τις θείες Γραφές πρασινίζει κι ανθίζει και πλημμυρίζει απ’ τον καρπό του πνεύματος ενώ αυτή που βρίσκεται σε ξηρασία και παραμελημένη και στερημένη από αυτό το πότισμα ερημώνεται και δασώνεται και γεννάει πολλά αγκάθια, που είναι φυσικό αποτέλεσμα της αμαρτίας. Κι όπου υπάρχουν αγκάθια εκεί και δράκοι και φίδια και σκορπιοί και όλη η δύναμη του πονηρού».

Κι αφού βγήκαν από τη λίμνη πήγαν στην κωμόπολη Νιζερό. Μέσα σ’ αυτήν κοντά σ’ έναν φράχτη κήπου είδε ένα ελλέβορο. Παίρνοντας αφορμή απ’ αυτό ο Γεώργιος έλεγε στους κατοίκους που τον είχαν περικυκλώσει:

«Βλέπετε αυτό το χόρτο; αυτό ονομάζεται ελλέβορος και απλά σκάρφη. Αυτό είναι φυτό που ζει πολλά χρόνια και πικρό. Φυτρώνει στα βουνά της Ελλάδας αλλά και της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Ανθίζει προς το μήνα Φεβρουάριο. Η ρίζα του είναι με πολλά ριζίδια σκληρά. Οι βλαστοί του ψηλοί ως πέντε δάκτυλοι με ένα ή δύο άσπρα λουλούδια. Τα φύλλα του ελλέβορου βγαίνουν από τις ρίζες μεγάλα, με χρώμα μαυροπράσινο, χωρισμένα σε οκτώ ή εννιά φυλλαράκια. Στην ιατρική μεταχειρίζονται τα λεπτά ριζίδιά του για δύναμη, δυναμωτικά, ερεθιστικά και δραστικά καθαρτικά. Άλλη χρήση του είναι για την μελαγχολία, μανία, έλμινθες, και την τρέλα μερικών. Από αυτό προέρχεται και η παροιμία: χρειάζεται ελλέβορο.
Δοσολογία: ένα δράμι σε πενήντα δράμια βραστό νερό.
Υπάρχουν δέκα ειδών ελλέβοροι.»

ellevoro

Ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Χριστοδούλου Ολύμπιος, γεννήθηκε στο χωριό Αιγάνη το 1831…»Περιήλθεν επαρχίας πολλάς ένθα πάντοτε δίδασκε τας αληθείας του ιερού Ευαγγελίου…» μεταξύ αυτών και ο Νιζερός η σημερινή Καλλιπεύκη.

Χάιδω Μπατσαρά – Τζήκα
Δασκάλα ε.σ. Βέροια

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ