ΨΥΛΛΟΙ

Ο Ψύλλοι είναι μικρά έντομα χωρίς φτερά και αναπτύσσονται στο τρίχωμα των θηλαστικών και στο φτέρωμα των πτηνών. Τα τσιμπήματα των ψύλλων είναι επικίνδυνα και ενοχλητικά. Το σάλιο που εισάγουν στο τραύμα προκαλεί αντίδραση του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται ως οίδημα και έντονο κνησμό που διαρκεί ημέρες. Το σημείο του τσιμπήματος εμφανίζει μια χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα που περιβάλλεται από διογκωμένο και κοκκινωπό δέρμα. Προτιμούν την περιοχή της ράχης και της κοιλιάς.

 

ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ

Οι ψύλλοι είναι πολύ μικρά πεπλατυσμένα παράσιτα. Είναι ορατά με γυμνό μάτι και συνήθως τα βλέπουμε να τρέχουν πολύ γρήγορα, δεν μπορούν να πετάξουν αλλά πραγματοποιούν άλματα.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το παράσιτο θα πρέπει να γνωρίζουμε το βιολογικό του κύκλο.

Το ενήλικο παράσιτο τρέφεται με αίμα του οργανισμού στο οποίο παρασιτεί. Υπάρχουν ενήλικα που μπορούν να ζήσουν ολόκληρη τη ζωή πάνω σε ένα ζώο. Από τη στιγμή που θα πάρει την τροφή το θηλυκό ενήλικο παράσιτο θα αρχίσει να γεννά μετά από διάστημα 3-4 ημερών. Η ποσότητα των αυγών που γεννά ο ψύλλος είναι πάρα πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα μπορεί να γεννά μέχρι 50 αυγά την ημέρα και μέχρι 2000 αυγά ολόκληρη τη ζωή του.

Το θηλυκό παράσιτο γεννά τα αυγά πάνω στον ξενιστή, συνήθως τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα αυγά των ψύλλων δεν είναι κολλημένα πάνω στο ζώο, αλλά πέφτουν κάτω  και κυρίως στο σημείο όπου κοιμάται ή ξεκουράζεται. Η εκκόλαψη των αυγών πραγματοποιείται σε 2-5 ημέρες.

Μετά το στάδιο της εκκόλαψης προσελκύονται σε σκοτεινά μέρη και τρέφονται με τα απεκκρίματά τους τα οποία  περιέχουν ποσότητα αίματος. Ακολουθεί η μετάλλαξη του δευτέρου και του τρίτου σταδίου, η διάρκεια της οποίας είναι 5-11 ημέρες   εφόσον υπάρχει αρκετό φαγητό και ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος.

Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου του παράσιτου είναι 2-6 εβδομάδες. Παρ’ όλου που οι ψύλλοι αποτελούν πρόβλημα όλο το χρόνο, ο πληθυσμός των ψύλλων τυπικά εξαπλώνεται γύρω στις 5-6 εβδομάδες μετά την άνοδο της θερμοκρασίας. Από τα παραπάνω πρέπει να γίνει κατανοητό το γεγονός το ότι δεν βλέπουμε ψύλλους δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στο χώρο. Όπως προαναφέραμε τα αυγά βρίσκονται στο χώρο διαμονής των ζώων και συνεχίζουν τον βιολογικό τους κύκλο.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η παρεμπόδιση της εξάπλωσης των ψύλλων μέσω των συνήθων πρακτικών υγιεινής δεν είναι τόσο αδύνατη όπως πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.

Ηλεκτρική σκούπα: Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα τακτικά βοηθάει στη απομάκρυνση των ψύλλων.

Λεπτομερής καθαρισμός του σπιτιού κυρίως στις γωνίες, σκοτεινά σημεία, ρωγμές κλπ.

 

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Όταν αναφερόμαστε στην αντιμετώπιση των ψύλλων είναι σημαντικό να μην έχουμε υπόψη μας  μόνο τους ψύλλους που βλέπουμε πάνω στο ζώο μας, αλλά και αυτούς που δεν βλέπουμε και υπάρχουν στο περιβάλλον που ζούμε ή σε άλλα κατοικίδια ζώα που αγνοούμε ότι παρασιτούν.

Έτσι μιλάμε για θεραπεία στα ζώα και την αντιμετώπιση των ψύλλων στο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον. Στο εμπόριο κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός προϊόντων για συνολική αντιμετώπιση των ψύλλων. Ο ιδιοκτήτης δεν πρέπει να επιλέγει με μόνο κριτήριο το κόστος, θα πρέπει η επιλογή να συμπεριλάβει και άλλα κριτήρια όπως η τοξικότητα, η διάρκεια δράσης, η συχνότητα χορήγησης, η ευκολία χρήσης.

Και πάντοτε αφού συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ