1o Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το 1o Φεστιβάλ Αφήγησης, που ήταν μια συνεργασία του ΜΕΣΑΚ «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» και του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το πρωινό μέρος του φεστιβάλ έλαβε χώρα στο κατασκηνωτικό Κέντρο Ελευθερία και το απογευματινό στο υπέροχο δάσος της Πατωμένη.

f festival3
Πρωινή συνάντηση

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και τους δυο χώρους (πρωί – απόγευμα) από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας. Όλοι αποχώρησαν αργά το βράδυ ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι και από το περιεχόμενο του φεστιβάλ και από τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

f tsiaples    f avdikos

Θ Τσιαπλές- Δ.Αυδίκος

  f anagnostopulos  f kugiali
Β. Αναγνωστόπουλος – Γ. Κούγιαλη

f tsilimeni
Τ. Τσιλιμένη

Στο πρωινό μέρος (θεωρητικό) παρουσιάστηκαν τα θέματα:
«Παραμυθάδες που γνώρισα», Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
Αφηγηματική Κοινότητα, Δημήτρης Αυδίκος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
«Η αφήγηση στην Εκπαίδευση» Τασούλα Τσιλιμένη, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και
«Το ελληνικό παραμύθι και η ελληνική λαογραφία» του κ. Μιχάλη Μερακλή, εισήγηση που διαβάστηκε από τη νηπιαγωγό Κούγιαλη Γιώτα, επίπεδη ο κ. Μερακλής δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι βουλευτές Ζώης, Φαρμάκης και Κατσαρός.
Η κ. Πετρωτού Αντωνία, ως εκπρόσωπος του Νομάρχη Λάρισας, ο δήμαρχος Αμπελώνα κ. Α. Δημάκης και ο δήμαρχος Γόννων κ. Καραναστάσης Χρήστος. Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Ραούλης, ο κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής εκπαίδευσης, ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο γενικός αρχηγός των κατασκηνώσεων κ. Στέλιος Κωνσταντίνου και ο πρόεδρος του ΜΕΣΑΚ Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ, Θωμάς Τσιαπλές.

Παραβρέθηκαν επίσης οι δήμαρχοι Ανατολικού Ολύμπου, κ. Ιωάννης Τσαρούχας, Κάρλας, κ. Νικόλαος Αντωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Γόνων, κ. Θωμάς Καραμπατής, ο Αντιδήμαρχος Λάρισας, κ. Χρήστος Οικονόμου, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι ο Δασάρχης Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Πέτρου, ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ζήσης Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελωνα, Α. Παπαϊωάννου, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, Χ. Μπατσαρά – Τζήκα, ο περιφερειακός Διευθυντής ΕΛΑΣ, υποστράτηγος κ. Σταματίου Σταμάτης, ο ηθοποιός κ. Μαβίδης Γεώργιος (Λάμψη), ο Βασίλειος Καραβιδές, Ιδρυτής – Διευθυντής Λαογραφικού Μουσείου Γόννων, ο κ. Καρατζάς (εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, Θεσσαλονίκη).

f festival2
Απογευματινή συνάντηση

Το απογευματινό (πρακτικό) μέρος ξεκίνησε με το Εργαστήρι θεατρικής παιδείας και παιγνιδιού Λάρισας της Δήμητρας Τσουκαρέα, που μάγεψε κυριολεκτικά όλους.

 

  f tsuk1 f tsuk2 f tsuk3 f tsuk4
Εργαστήρι θεατρικής παιδείας & παιγνιδιού Λάρισας Δήμητρας Τσουκαρέλα

Στη συνέχεια λαϊκοί παραμυθάδες άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι του «μια φορά και έναν καιρό» με ιστορίες που οι ίδιοι βίωσαν, Παρασκευή Χρυσού από Ραψάνη και Τάσος Πατούλιας από Καλλιπέυκη και με παραμύθι που θυμόταν από τη γιαγιά της η Τούλα Σιώκου από Καλλιπεύκη.

  f patulias f xrisu
Π. Χρυσού – Τ. Πατούλιας

Ακούστηκε το παραδοσιακό τραγούδι «Ο Κωσταντάκης» από τη μουσικό, Ελένη Αναγνώστου και συνέχισαν οι μαθητές της Ε τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ριζομύλου που παρουσίασαν αποσπάσματα σε διασκευή από το έργο της Χριστίνας Γιολδάση «Εκδρομή στο αύριο» με ευθύνη, διασκευή και επιμέλεια του δασκάλου τους Απόστόλη Παπαϊωάννου.

    f rizimilos2 f rizimilos1
Δημοτικό Σχολείο Ριζομύλου

   f gonnoi  f pap anag
Δημοτικό Σχολείο Γόννων – Ε. Αναγνώστου & Π. Παπαϊωάννου

Οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Γόννων Καράνη Κωνσταντίνα και Ριζούλη Βικτωρία αφηγήθηκαν τις εντυπώσεις γάλλου περιηγητή του περασμένου αιώνα, που αναφέρονταν στην περιοχή.
Οι νεοαφηγητές Δημήτρης Αβούρης από τη Ζάκυνθο και Φίλια Δενδρινού από την Αθήνα, ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους, καθώς και η φοιτήτρια του Π.Τ. Π. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Αντωνιάδου.

  f avuris f dendrinu
Δ. Αβούρης – Φ. Δενδρινού

f antoniadu
Ι. Αντωνιάδου

Η βραδιά έκλεισε με συζήτηση με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων που συζήτησε με όλους και κύρια με τις γυναίκες του χωριού, Τούλα ζαφείρη, Μαρία Θεοδοσίου και Τούλα Σιώκου, στις οποίες έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούν, (παραβρίσκονταν γνέθοντας, με τη ρόκα και το αδράχτι, με το τσικρίκι και φτιάχοντς κουβάρια με την ανέμη και παραδοσιακές στολές).

  f ludovikos1 f ludovikos2
Λουδοβίκος των Ανωγείων & Μ. Θεοδοσίου, Τ. Σιώκου, Τ. Ζαφείρη

Ο Λουδοβίκος των ανωγείων αφηγήθηκε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο βιώματα από τη ζωή του και ιστορίες που άκουσε από ηλικιωμένους και φίλους και τραγούδησε μερικά από τα υπέροχα τραγούδια του κάτω από ένα γκριζογάλαζο   ουρανό, στον οποίο φάνηκαν τα πρώτα αστέρια, αφού ήδη είχε αρχίσει να πέφτει η νύχτα.
Πριν την εμφάνιση του Λουδοβίκου παιδιά της Καλλιπεύκης, ροβόλησαν την πλαγιά με αναμμένους πυρσούς, κίνηση συμβολική (ολυμπιακοί αγώνες) και ρεαλιστική ταυτόχρονα γιατί ήδη είχε αρχίσει να νυχτώνει.

    f mavrantzas
Γ. Μαυραντζάς

Οι θεματικές ενότητες ενώνονταν η μια με την άλλη με το κλαρίνο του μαθητή Γιώργου Μαυραντζά.

Το συντονισμό και την παρουσίαση του προγράμματος είχε ο γραμματέας του Συλλόγου μας, Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

f festival1
Απογευματινή συνάντηση (με τους πυρσούς τα παιδιά της Καλλιπεύκης)

Στο μεσημεριανό διάλειμμα οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. στο δάσος της Αγίας Τριάδας, στο «Τρόχαλο της Αρκούδας» και στο «βράχο του Αετού» και θαύμασαν από κει το Θερμαϊκό.

Με λεωφορεία ήρθαν στην Καλλιπεύκη για το φεστιβάλ 55 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από την Αθήνα 50 μέλη της Πολιτιστικής κίνησης εκπαιδευτικών με τον πρόεδρο κ. Στέφανο Κούτρα.

Διάθεση και επιθυμία των οργανωτών είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να εμπλουτίζεται εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Ευχαριστίες:

Το Δήμο Γόνων, το Δήμο μας, τον αγαπητό Δήμαρχο κ. Καραναστάση και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο κ. Θωμά Κραμπατή.
Τους Εισηγητές – εισηγήτριες, του λαϊκούς Αφηγητές, του σύγχρονους παραμυθάδες, τους μαθητές των σχολείων Καλλιπέυκης, Ριζομύλου και Γόννων, το δάσκαλο Αποστολο Παπαϊωάννου, τη φοιτήτρια, του Π. Ε. του Παν. Θεσσαλίας Ιωάννα Αντωνιάδου, τη κ. Δήμητρα Τσουκαρέλα και το Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας και Παιγνιδιού Λάρισας, την κ. Ελένη Αναγνώστου, τον νεαρό μουσικό με το κλαρίνο Γιώργο Μαυραντζά, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, ο οποίος αφιλοκερδώς θα βρίσκεται σήμερα κοντά μας, τις κυρίες του χωριού μας, που επιμελήθηκαν το σερβίρισμα και ετοίμασαν τις υπέροχες πίτες και τα γλυκίσματα:
Ελένη Παπαστεργίου – Μπέλλου, Μαρία Παπαστεργίου – Τσιαπλέ, Σταματία Καραγιάννη, Ηλέκτρα Γκουγκουλιά, Μαρία Θεοδοσίου, Ιωάννα Γκούμα. Την Μαρία Ρημαγμού, γραμματειακή υποστήριξη, τον Κώστα Μπέλο, το Θανάση Τσιαπλέ, τους αδερφούς Γκαζγκάνη, το ΜΠΑΡΑΣ τράβελ (διάθεση λεωφορείου), τα παιδιά του χορευτικού συγκροτήματος του συλλόγου μας και την DEFENDER – COMVOS NET (υπηρεσίες ιντερνέτ για όλη την Ελλάδα – φάκελοι), την Τουριστική – Επενδυτική – 4 Χ 4 (παραλία Κατερίνης – τζίπ για τον μεσημεριανό περίπατο στην Αγία Τριάδα), τα βιβλιοπωλεία Ευσταθίου (Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλος – οικονομική ενίσχυση), τα μέσα ενημέρωσης και τη Χριστίνα Παπαϊωάννου που φιλοτέχνησε την αφίσα.
Και βέβαια όλους όσους παραβρέθηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Αφήγησης.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ