3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου
To Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης), το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.) και o Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» του χωριού μας, συνδιοργανώσαν το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου, στο χωριό μας στις 22 και 23 Ιουνίου 2007.
Το θέμα του ήταν «Προφορικός και Γραπτός Λόγος – Τόποι και σημεία συνάντησης».
Το φεστιβάλ ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στις 6.00 με εργαστήριο φήγησης από την Λίλη Λαμπρέλη, που έγινε σε αίθουσα του σχολείου και το παρακολούθησαν περίπου 35 άτομα. Συνεχίστηκε στις 9.00 στη «ΜΠΙΜΠΟ», με ένα τραγούδι από τους Παναγιώτη Κούλελη, Γιώργο Ψειμάδα και Μάνια Μαράτου και συνεχίστηκε με αφηγήσεις μέχρι τις 11,45 (τα μεσάνυχτα) από: Ιωάννα Αντωνιάδου, Φίλια Δενδρινού, Νίκη Κάπαρη (με μουσική συνοδεία Γιώργου Ψειμάδα), Λίλη Λαμπρέλη, Ανθή Θάνου (με μουσική συνοδεία Παναγιώτης Κούλελεη),Βάσω Μακρύ (με μουσική συνοδεία Λιλιάννας Ντούλια), Μάνια Μαράτου, Σπυριδούλα Μαγαλιού και Αγνή Στρουμπούλη. Ενδιάμεσα προβλήθηκαν εικόνες από νεράιδες κλπ που ετοίμασε ο Νίκος Γραίκος. Το βραδινό μέρος το παρακολούθησαν αρκετοί, ο καιρός ήταν καλός και όπως ήταν φυσικό πολλοί Καλλιπευκιώτες.
Από το εργαστήρι αφήγησης, όπου δίδαξε η κ. Λ. Λαμπρέλη – Από τις νυχτερινές αφηγήσεις στη βρύση «Μπίμπω»
Το φεστιβάλ συνεχίστηκε το πρωί του Σαββάτου στις 11.00, στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Ελευθερία με: Καλοσόρισμα από τον Παναγιώτη Παπαϊωάννου, που ήταν και αυτή τη φορά ο συντονιστής, χαιρετισμούς από: τον Πατέρα Βησσαρίωνα, τον Αντινομάρχη Νίκο Κουτσογιάννη, το Δήμαρχο Τάσο Τόλιο, τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Στέφανο Κούτρα, τον αρχηγό των κατασκηνώσεων Στέλιο Κωνσταντίνου, τον Πρόεδρο του ΠΟΦΑ, Β.Δ. Αναγνωστόπουλο, την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Τασούλα Τσιλιμένη και τον Αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρο του Συλλόγου μας Θωμά Τσιαπλέ. Παραβρέθηκαν οι: Αργύρης Χαδούλης και Βασίλης Έξαρχος.
Ο Αντινομάρχης κ. Ν. Κουτσογιάννης – ο Σ. Κούτρας, Πρόεδρος την Πολιτιστικής κίνησης Εκπαιδευτικών, χαιρετάει την εκδήλωση
Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Τ. Τσιλιμένη – Ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και πρόεδρος του ΜΕΣΑΚ Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ Θ. Τσιαπλές
Το θεωρητικό μέρος περιελάμβανε: «Προφορική παράδοση και γραπτός λόγος στο παραμύθι: ένας πάντα ενδιαφέρων διάλογος», που ανέπτυξε η Δέσποινα Δαμιανού, Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θράκης, και «Το παραμύθι και η επικαιρότητα», που ανέπτυξε ο Μηνάς Αλεξιάδης Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Δέσποινα Δαμιανού – Ο Μηνάς Αλεξιάδης
Συνεχίστηκε με αφήγηση από τον Δημήτρη Προύσαλη, τα μουσικά σύνολα του Πανεπιστημίου με την ευθύνη της μαρίας Θωίδου και έκλεισε με το «κυνήγι του τέλους του παραμυθιού», που αφηγήθηκε η Λίλη Λαμπρέλη. Στη σωστή ανεύρεση του τέλους ενός παραμυθιού συμμετείχαν αρκετοί και μοναδικός νικητής ήταν ο Γρήγορης Ίτσκος (δάσκαλος) που παρέλεβε και τα ανάλογα δώρα.
Από την πρωινή συνάντηση στο χώρο των κατασκηνώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Το απόγευμα στην Πατωμένη στις 5.00, έγιναν τα παιγνίδια με παραμύθια που ετοίμασε ο Αποστόλης μαγουλιώτης, Καθηγητής του Π.Θ. και το κουκοθέατρο που ετοιμάστηκε από τους: Μαρία Ασημάκη, Δημήτρη Μανδώρα και Βαγγέλη Κιτσιόπουλο.
Από τα παιγνίδια για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ
Τις αφηγήσεις ξεκίνησε ο βασίλης Καραβιδές από τους Γόννους, με αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια. Συνέχισε η Τούλα Σιώκου (συμμετείχε και στο 1ο) με παραμύθι και ακολούθησαν με αφηγηματικό διάλογο, ο Τάσος Πατούλια και ο Γιάννης Κάγκουρας, θυμίζοντάς μας άλλες εποχές (του 1950-1955).
Στο χώρο των αφηγήσεων αναπτύχθηκε η έκθεση ζωγραφικής «Αφυπνίσεις και Καθρέφτες» της βεριώτισσας ζωγράφου Φωτεινής Χαμιδιελή, που ενθουσίασε τους φιλότεχνους, έδεσε με το περιβάλλον και αποτέλεσε το «σκηνικό» των δραστηριοτήτων.
Η έκθεση ζωγραφικής της κ. Φ. Χαμιδιελή
Στη συνέχεια αφηγήθηκαν οι: Η Βάσω Μακρή, υπεύθυνη θεάτρου Όψεις Καρδίτσας με τη συνοδεία βιολιού από την Λιλιάνα Ντούλια, η Ιωάννου Σοφία, φοιτήτρια του Π.Θ. και η Αγνή Στρουμπούλη.
Βασίλης Καραβιδές
Τάσος Πατούλιας και Γιάννης Κάγκουρας
Β. Μακρή και Λ. Ντούλια
Αγνή Στρουμπούλη – Τα μουσικά σύνολα της κ. Μ. Θωίδου
Από την απογευματινή συνάντηση στο χώρο της Πατωμένης
Το φεστιβάλ έκλεισε με τραγούδια από τη Μαρία Θωίδου και την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε πάλι εδώ στο 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου από την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Καθηγήτρια του Π.Θ. Τασούλα Τσιλιμένη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας Θωμά Τσιαπλέ.
…και έτσι σημειώθηκε άλλη μια επιτυχία του Συλλόγου μας, άλλη μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλη μια προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής του Κάτω Ολύμπου με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον άνθρωπο.
Κείμενο, φωτογραφίες: Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Θερμές ευχαριστίες:
ΟΜΙΛΟΣ DEFENDER – Υπηρεσίες Internet, Εκδόσεις, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Πατάκης, Μεταίχμιο, Καστανιώτης, Παπαδόπουλος, «Μορφωτική Εστία Καλαμαριάς», Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, Δήμος Γόννων, CARREFOUR, Τηλεόραση ΤRT και τοπικό τύπο.