Οι ξενιτεμένοι και τα παιδιά τους

Είναι γεγονός ότι πολλοί ήταν και φέτος οι Καλλιπευκιώτες που ήρθαν με άδεια από όλα τα μέρη του κόσμου, Αυστραλία, Αμερική, Καναδάς, Φιλανδία. Μαζί με τους γονείς τους ή μόνα τους ήρθαν και πολλά καλλιπευκιωτόπουλα. Μεταξύ αυτών, δεν τα θυμόμαστε όλα ή δεν τα είδαμε όλα, ήταν τα παιδιά του Θεόπιστου Κυλινδρή, του Νίκου Σαλαμπάση, του Γιάννη Μασούρα, της Γλύκας Μαντά, τα εγγόνια του Γιάννη Μουστακά, Δημ. Μασούρα, του Κώστα Δούκα και άλλα.

Οι συγγενείς τους  και οι Καλλιπευκιώτες τα χάρηκαν που τα είδαν  και όλους μας έκαναν εντύπωση με την ομορφιά τους, αλλά κυρίως για τον χαρακτήρα τους. Για όλα αυτά τα ξενιτεμένα καλλιπευκιωτόπουλα μόνο καλές κουβέντες μπορούμε να πούμε.

Θα σταθούμε όμως σε ένα από αυτά που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Πρόκειται για τον Δημήτρη Δούκα που ήρθε στο χωριό με τον θείο του το Θανάση που μένει στην Αθήνα και με τον πατέρα του Κώστα που μένει στην Φιλανδία. Είναι ένα από τα τρία παιδιά του Κώστα. Ο Δημήτρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φιλανδία. Η μητέρα του είναι Φιλανδέζα.

Ο Δημήτρης ξεχωρίζει. Αγαπάει πολύ την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Καλλιπεύκη. Το «αίμα» του τον τραβάει στις ελληνικές και καλλιπευκιώτικες ρίζες του. Γι’ αυτό, εδώ και καιρό το έχει βάλει σκοπό να μάθει καλά τα ελληνικά. Διαβάζει μόνος του και μέχρι στιγμής καταλαβαίνει λίγα. Δεν τα καταφέρνει στην ομιλία. Με το μεράκι και τη θέλησή του πολύ σύντομα θα τα καταφέρει το 25χρόνο παλικάρι. «Μ’ αρέσει η Ελλάδα», μας είπε, «αλλά περισσότερο η ζεστασιά που έχουν οι άνθρωποι, πράγμα που δεν υπάρχει στη Φιλανδία. Γι’ αυτό σκέφτομαι να κάνω κάποια δουλειά, να συνεργαστώ με κάποια εταιρία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα».

Αυτά και άλλα μας είπε ο Δημήτρης με την βοήθεια και μεταφραστή τον πατέρα του και στο πρόσωπό του βλέπαμε την αγωνία του, γιατί δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε σε κάποια γλώσσα. Ήθελε πολλά να ρωτήσει ακόμη αλλά δεν μπόρεσε. Ζήτησε πληροφορίες για τον Μορφωτικό Σύλλογο, γνωρίσει την ιστοσελίδα της Καλλιπεύκης και πληροφορείται για τη γενέτειρα του πατέρα του.

Αγαπητέ Δημήτρη, σε ευχαριστούμε που μας χάρισες τόσο μεγάλη χαρά. Το σκοπό που έβαλες μην τον αφήσεις. Έχεις θέληση και μεράκι και πάνω από όλα την αγάπη για την Ελλάδα και τους συνανθρώπους της. Είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρεις. Μπράβο σου Δημήτρη, Εμείς πάντα θα σε περιμένουμε και θα σε συμπαρασταθούμε σε ότι μπορούμε.

 017_Apo_Xena

Μαρία Μασούρα με το σύζυγό της Κώστα

Παρατήρηση

Το έχουμε γράψει και άλλη φορά αλλά θα το ξαναπούμε. Τα καλλιπευκιωτόπουλα που έρχονται με άδεια στην πατρίδα, τα παρακαλούμε να έρχονται σε επαφή με το σύλλογο, ούτως ώστε να ενημερώνονται καλύτερα για την πατρίδα των γονιών τους, κυρίως από ιστορικής άποψης. Να ενημερώνονται για την πορεία του Μορφωτικού Συλλόγου και να γίνονται ενεργά μέλη. Οι γονείς τους γέρασαν οι περισσότεροι και αυτά πρέπει να κρατήσουν τους δεσμούς με τον τόπο καταγωγής τους. Μην ξεχνάτε αγαπημένα καλλιπευκιωτόπουλα τις ρίζες σας.

Αν το δέντρο το κόψουμε από τις ρίζες του, τότε θα ξεραθεί! Χωρίς ρίζες και ταυτότητα δεν μπορούν ούτε οι άνθρωποι να υπάρξουν ούτε τα έθνη.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ