ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ 

Α. Από Κατερίνη και από τον Κλεάνθη Μανωλούλη.

«Αγαπητά παιδιά του Συλλόγου, γεια σας.
Οι γέροι άνθρωποι, σας κουράζουνε με τα γραπτά τους λόγω της αγραμματοσύνης τους, αλλά αν σας είναι δύσκολο να τα διαβάζετε δεν πειράζει, ας μη δημοσιευθούν. Και πάλι θα χαρώ.

  1. Η Αγία Ανάληψη φαίνεται στη φωτογραφία, που σας στέλνω, όπως και τα μαστόρια, που μόλις τέλειωσαν αυτό το φτωχό πέτρινο εκκλησάκι, το οποίο έκανε η γιαγιά Πατούλινα (Τσίβου). Τα μαστόρια είναι δύο ερασιτέχνες κτιστάδες. Ο Ελευθέριος Κυλινδρής, «αρχιτέκτων» και ο Κλεάνθης Μανωλούλης, δεύτερος, οι οποίοι έχτισαν το εκκλησάκι χαρούμενα και με διάθεση καλής καρδιάς. Το μικρό παιδί που κοιτάζει, είναι ο Θωμάς Μητσιόπουλος ή Μητσέλας. Τώρα είμαστε πολύ χαρούμενοι που χτίστηκε νέο εκκλησάκι.

Στο βουνό εκεί ψηλά
είναι εκκλησιά ερημική
δεν έχει ψάλτη ούτε παπά
το σήμαντρο της δεν χτυπά
έχει ένα καντήλι λαμπερό και ένα πέτρινο σταυρό.

Αυτό το θυμάμαι από τον καιρό που πήγαινα σχολείο.

  1. Δεκαετία 1940 ως 1950. Ο Ελληνικός λαός ζει δύσκολα και τα τρία αυτά παιδιά που φαίνονται στην φωτογραφία έφυγαν από τον τόπο τους να δουλέψουν. Δούλευαν στα καυσόξυλα στο αστικό κέντρο, στην πλατεία ταχυδρομείου και έβγαλαν την φωτογραφία ενθύμιο προσφυγιάς. Δούλευαν και ήλπιζαν με τον καιρό στον τόπο τους να γυρίσουν. Αυτά τα παιδιά τώρα είναι γεροντάκια. Στα νιάτα τους δεν γέλασαν. Τους φύγαν τα μεράκια. Κατάγονται από την Καλλιπεύκη και είναι: Αστέριος Καλούσης, Λυπάμαι, μακαρίτης, Ιωάννης Καλούσης, Τραγουδιστής και Κλεάνθης Μανωλούλης. Σ’ όλες τις πέτρες από κάτω.

manolkalous        manolkilindris

Αγαπητέ, Κλεάνθη, δεν μας κουράζουν τα γράμματά σου, δεν ευθύνεσαι εσύ που δεν έμαθες να γράφεις καλά. Μπορεί εσείς τα γεροντάκια να μην μάθατε να γράφετε, μάθατε, όμως, να είστε αγνοί, και γνήσιοι. Είναι χαρά μας να σας διαβάζουμε.

Β. Από Μόντρεαλ Καναδά και από τον Γιώργο Τσιακάλη.

Αγαπητοί Πατριώτες, γεια σας

Το φετινό Καλοκαίρι βρέθηκα στην Ελλάδα την πατρίδα μας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ στο πανέμορφο χωριό μας και σε όλες τις υπέροχες εκδηλώσεις. Συγχαρητήρια για τις προσπάθειές σας και για τα όσα προσφέρετε σε όλους γνωστούς και αγνώστους.
Θα πρέπει να σας συγχαρώ και για τη πραγματικά εξαιρετική και θαυμάσια δουλειά που κάνετε με την εφημερίδα. Είναι ο κρίκος που μας ενώνει με το χωριό μας. Καλή συνέχεια στη δουλειά και στον αγώνα.
Σας στέλνω επιταγή 200$. Κρατήστε για το σύλλογο τα 50$ και τα άλλα 150$ είναι για την εκκλησία του χωριού στη μνήμη των γονέων μου Μαρίας και Δημητρίου.
Σας χαιρετώ όλους με εκτίμηση και αγάπη.
Γιώργος Τσιακάλης.

Πατριώτη, Γιώργο,

Σ’ ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε για το καλύτερο του χωριού μας. Σ’ ευχαριστούμε και για την οικονομική ενίσχυση (τα 150$ δόθηκαν ήδη στην εκκλησιαστική επιτροπή) και σου ευχόμαστε σύντομα να έρθεις και πάλι στην Ελλάδα και στο χωριό μας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ