Από δίμηνο σε δίμηνο

Σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Ανοίξεως 30 Α, 591 00 ΒΕΡΟΙΑ Τηλ. – Fax: 23310-20867

 

  1. Λουλούδια του Μάη: Αγριολούλουδα, που φυτρώνουν μόνα τους σε μέρη ορεινά που κρατούν πολύ νερό και είναι ακατάλληλα για καλλιέργειες και για βοσκή. Άγρια ζουμπούλια με πλούσιο και δυνατό άρωμα, ένα άνθος σε κάθε μίσχο, αλλά και με μεγάλη αντοχή στο «βάζο». Όλοι τα γνωρίζουμε όλοι τα θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια. (Θυμάμαι σαν χθες τα λόγια του Γιώργου Μασούρα, θα ήταν το 1962, «Θα τα κάνω μπουκέτο να τα δώσω στη δασκάλα», η δασκάλα ήταν η κ. Ελένη). Χαρά Θεού! Και τότε και τώρα! Φέτος, την Πρωτομαγιά, ήταν αρκετοί οι επισκέπτες στο Ριζό. Αγκαλιές τα λουλούδια. Δώρο της φύσης στο χωριό μας, στους κατοίκους του, στους φίλους και στους επισκέπτες του.louloudia mai
  2. Αφιέρωμα στον Κάτω Όλυμπο είχε η εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» στις 30-3-01, με αναφορά σε όλα τα χωριά της περιοχής, παρουσίαση των αξιοθέατων κάθε χωριού και των ξενοδοχείων, όπου μπορεί ο κάθε ταξιδιώτης να διανυκτερεύσει. Το χωριό μας απουσίαζε από τον κατάλογο αυτό, αλλά από ότι φαίνεται, δεν θα απουσιάζει για πολύ ακόμα. Στον συντάκτη του οδοιπορικού, Κώστα Κατσιγιάννη, στείλαμε αρκετές πληροφορίες για το χωριό μας, τις οποίες θα φυλάξει, όπως μας είπε, για κάποια επόμενη φορά.
  3. Οι εργασίες στον ξενώνα της Αποστολίας Μανίκα και του Στέλιου Παπαδημητρίου, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Ίσως να ξεκινήσει τη λειτουργία του τούτο το καλοκαίρι. Το ευχόμαστε. Πώς είναι δυνατόν, όμως, ο Δήμος να μη θεωρεί προτεραιότητα την παροχή ρεύματος στη συγκεκριμένη αυτή δραστηριότητα; Είναι έργο σημαντικό για το χωριό μας και δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες. Μας αρέσει δεν μας αρέσει επηρεάζει όλους μας, καθώς και την και την εξέλιξή της Καλλιπεύκης. Δεν θα υποστήριζε κανείς πως υπάρχουν τα ανάλογα χρήματα. Δεν είναι ο δήμος μας με πολλά έσοδα. Αντίθετα αγωνίζεται διαρκώς και για την δραχμούλα (Ευρώ από δω και στο εξής). Μια διαφορετική αξιολόγηση όμως και μια ρεαλιστικότερη προσέγγιση θα το έφερνε πιο μπροστά στις προτεραιότητες (φωτογραφίες: ξενώνας και επιγραφή).

dimepig

dimxenon

  1. Τασούλα Τσιλιμένη: Πολλές φορές γράψαμε για την Τασούλα και θα το ξανακάνουμε. Αυτή τη φορά, αν και έχουμε καινούρια βιβλία της, δεν θα ασχοληθούμε με αυτά (θα τα παρουσιάσουμε αργότερα) σας ενημερώνουμε μόνο, πως από τον Απρίλη που πέρασε, η Τασούλα είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αντικείμενο «Παιδική Λογοτεχνία. Αφήγηση και Μυθοπλασία στην Προσχολική Ηλικία». Θα μπορούσε σ΄ αυτή τη θέση να βρεθεί άλλος-η καλύτερος; Μάλλον όχι. Θερμά συγχαρητήρια, Τασούλα. Όλοι οι πατριώτες νιώθουμε υπερήφανοι.
  2. Νερό! κ. Δήμαρχε, θα έχουμε προβλήματα φέτος με το νερό; Έχει λάβει ο Δήμος τα ανάλογα μέτρα; ή θα αποφασίζει, στη στιγμή, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, διακοπή λόγω έλλειψης, χωρίς να αναρωτιέται αν τι στιγμή εκείνη κάποιοι είναι στο μπάνιο και κάποιοι άλλοι έχουν το πλυντήριο ρούχων σε λειτουργία;
  3. Λυόμενο στη Πατωμένη: Η ιστορία! Κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο, για να δοθεί στον Σύλλογο του χωριού μας, ο οποίος θα είχε από αυτό κάποια έσοδα, καθώς και την ευθύνη διατήρησης της καθαριότητας του χώρου. Ακούσαμε διάφορα: Θα δοθεί στο Δήμο και θα αξιοποιηθεί από κοινού με το Σύλλογο. Δεν θα δοθεί στο Δήμο, αλλά θα ενοικιαστεί σε ιδιώτη. Δε θα ενοικιαστεί σε ιδιώτη, γιατί δεν επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Τι πρόκειται να γίνει τελικά; Επιτρέπεται να παραμένει εκεί αναξιοποίητο; Μπορεί ο κ. Δασάρχης (ή και κάποιος άλλος) να μας δώσει μια υπεύθυνη απάντηση; Πάντως ακούγεται ότι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν και μάλιστα πολλοί.
  4. Επιγραφή κατεύθυνσης «Καλλιπεύκη» τοποθετήθηκε στον Πλαταμώνα, όπως κατεβαίνουμε από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα. Περιμένουμε να τοποθετηθεί και από την άλλη μεριά. Τις θερμές μας ευχαριστίες σε αυτούς που το φροντίσανε.
  5. COSMOTE: Τοποθετήθηκε κεραία στη Αγία Ανάληψη από την COSMOTE και είναι ήδη σε λειτουργία. Τώρα μπορούμε να έχουμε και στην Καλλιπεύκη το «κινητό» μας. Φίλες και φίλοι της Καλλιπεύκης τώρα δεν έχετε λόγο να παραπονιέστε αφού και εδώ το κινητό «πιάνει».
  6. ΟΤΕ: Σε ψηφιακά έχουν μετατραπεί τα τη-λέφωνα του χω-ριού μας από τον ΟΤΕ. Τέλειωσαν πλέον οι δυσκολίες επικοινωνίας.
  7. Γέφυρα Παραποτάμου: Το σημαντικό αυτό έργο για την ευρύτερη περιοχή μας μπήκε στην τελική ευθεία. Θερμά συγχαρητήρια στο Δήμο για τους αγώνες και τις προσπάθειες.
  8. Δρόμος Καλλιπεύκης Πλαταμώνα: Πολλά είναι τα σημεία που χρειάζονται επέμβαση λόγω κατολισθήσεων. Ας το φροντίσουν οι αρμόδιοι πριν είναι αργά (φωτογραφία).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ